Vijvers

Een vijver in de tuin vormt een bijzonder element. De weerspiegeling van de lucht, de schaduw in het water, de vissen die happen naar lucht of opspringen voor hun dagelijkse voer. Ook waterdieren als kikkers, insecten en vogels worden door het water aangetrokken. Welke soort vijver aangelegd zal worden is een heel belangrijke keuze!

Vijveraanleg

Wilt u een vijver laten aanleggen of andere tuinwerkzaamheden vakkundig laten uitvoeren in de omgeving van Rosmalen, Den Bosch of Empel? Neem contact op!

Vijverontwerp en aanleg

Het vijverontwerp dat wij maken bestaat uit een tekening van de tuin als geheel met de vijver daarin getekend, een dwarsprofiel van de vijver zelf en een beplantingsplan als de keuze valt op een vijver met waterplanten. Voordat het vijverontwerp gemaakt kan worden moet er een groot aantal vragen beantwoord worden: de vormgeving, het beschikbare budget, de juiste locatie in de tuin, het formaat van de vijver én het gewenste type vijver.

De vijvers die wij in onze tuinen realiseren zijn grofweg in 4 soorten onder te verdelen. Dat is ook de eerste keuze die gemaakt moet worden als besloten is om een vijver aan te gaan leggen.

Vanzelfsprekend zijn er binnen elk van deze vier soorten vijvers weer de nodige specifieke keuzen te maken, bijvoorbeeld al dan niet met een filterinstallatie, al dan niet opgetrokken in steen, kunststof of vijverfolie.

Natuurlijke vijver

Bij de natuurlijke vijver, ook wel plantenvijver genoemd, staan de planten centraal. In deze vijvers worden over het algemeen geen vissen of slechts een enkele vis gehouden waardoor een evenwichtige, heldere vijver zonder een filtersysteem mogelijk is.

Gemengde vijver

Een gemengde vijver is een vijver die op dezelfde manier wordt aangelegd en ingericht als een natuurlijke vijver maar dan met een combinatie van waterplanten en een aantal vissen.

Koikarpervijver

Koi’s zijn prachtige vissen om te zien maar ze hebben een speciaal aangelegde, ingerichte en onderhouden vijver nodig met een technisch hoogwaardige filterinstallatie.

Zwemvijver

Een zwemvijver bestaat evenals een koivijver uit twee delen, een filterend moerasplantengedeelte en een gedeelte zonder planten waarin u kunt zwemmen.