Wat te doen in de tuin in mei?

Tot dusver liet de lente het een beetje afweten, maar op die dagen dat het mooi weer was, kwamen de schoffels, harken, kruiwagens en het tuingereedschap massaal uit de Nederlandse tuinschuurtjes. Voor de één wellicht met wat tegenzin (wat wij ons als gepassioneerde hoveniers moeilijk kunnen voorstellen), bij de ander met een grote glimlach op het gezicht. We hopen dat het de rest van de maand mei wat beter weer is, want er is genoeg te doen in de tuin. Dit zijn de tuintips voor de maand mei.

Tuintips mei

1. Begin met de algemene klusjes

Om te beginnen wil je de tuin weer een beetje netjes hebben. Dat betekent vegen, schrobben, poetsen en maaien.

Vegen

Ligt er her en der nog blad? Veeg dit dan op. Je ziet dan meteen wat de status van je bestrating is. Bladeren die tussen de planten liggen hoef je niet perse te verwijderen als het aangezicht je niet stoort. De bladeren zullen op natuurlijke wijze vergaan en zorgen daarmee voor extra voeding voor je tuinaarde. Haal bladeren echter wel altijd van je gazon en tegels.

Onkruid en mos verwijderen

Nu is het moment om je terrassen en paden te ontdoen van onkruid en mos. Mos verwijder je heel gemakkelijk en milieuvriendelijk met kokend water, een onkruidbrander of een onkruidborstel. Pas met het kokende water wel op dat je de planten niet raakt, anders sterven ze af.

Heb je een houten terras of vlonder? Dan is het beter om te werken met groene zeep of schoonmaakazijn:

  • Groene zeep: los 10 lepels groene zeep op in 10 liter water, giet het uit over de vloer, laat even inwerken en schrob na.
  • Schoonmaakazijn: meng het azijn met water, giet het over de mosplantjes en laat dit een tijdje goed intrekken. Schrob het mos daarna weg met een harde, niet-metalen borstel. Let ook hier op dat het azijn niet in aanraking komt met de planten.

Maak tuinhuisjes en tuinmeubelen schoon

Houtwerk reinig je eenvoudig met groene zeep. Borstel eerst vuil weg en reinig het houtwerk dan met een spons. Spoel het daarna grondig af en laat het drogen.

Aluminium overkappingen of – priëlen reinig je eenvoudig met water en een PH-neutrale zeep. Gebruik geen zuren of schuurmiddelen, want daarmee beschadig je het aluminium.

tuintips-mei

Vijver

Het je een vijver? Maak die dan deze maand schoon. Zorg er allereerst voor dat planten elkaar niet in de weg staan. Verwijder het teveel aan planten. Haal ook algen weg. Dat kan met een schepnet of een stok, als het gaat om draadalgen. Plaats eventueel nieuwe waterplanten. Houd je van waterlelies? Dan is het daar nu de ideale tijd voor. Maak ook de waterfilter van de vijver schoon, zo blijft de vijver de komende maanden een mooie heldere broedplaats voor kikkers, padden, vissen en waterdiertjes.

Onkruid wieden

Onkruid wieden gaat het beste bij droog weer. Pluk onkruid bij voorkeur met de hand uit. Schoffelen kan natuurlijk ook, maar pas dan wel op dat je geen wortels van planten beschadigt. Zorg dat je schoffel goed scherp is, anders snijd je de wortels van het onkruid niet goed door en wordt het een oneindige klus.

2. Blijf alert op nachtvorst

Het kan in mei nog flink koud zijn ’s nachts. Zelfs nachtvorst komt nog voor. Vaak wordt de periode van de ijsheiligen (10 tot 14 mei) gezien als het einde van de nachtvorst, maar niets is zo onvoorspelbaar als het Nederlandse weer. Blijf dus alert op nachtvorst en bescherm kwetsbare planten ’s nachts met vliesdoek als dat nodig is.

3. Onderhoud het gras

Maaien

In mei heeft het gras een eerste groeispurt. De tweede volgt in augustus. Het gras groeit nu dus extra hard. Maai het daarom 1 tot 2 keer per week om het mooi te houden.

Bemesten en voeden

Je kunt overwegen het gras meteen te mulchen. Daarbij gebruik je het afgemaaide gras als deklaag op het gazon. Dit biedt bescherming, voeding en je bemest meteen het gazon. Toegegeven, het ziet er wel wat rommeliger uit en ook muisjes, slakken en mollen houden van gemulcht gras. Maar het is hoe dan ook een heel duurzame manier van grasonderhoud. Er zijn ook andere manieren om het gras te bemesten. Lees onze volgende blog voor meer informatie over het verbeteren van de kwaliteit van je tuinaarde.

Verticuteren

Je gazon vindt het verder fijn om van tijd tot tijd geverticuteerd te worden. Bij het verticuteren worden de gazonbodem en de grasnerf ingesneden en verticaal gemaaid met een verticuteermachine. Op die manier belucht je het gras, maak je de gazonbodem los en verwijder je afgestorven gras, plantendelen, onkruid en mos. Verticuteer je gazon 2 keer per jaar in de periode maart tot september of zelfs 3 keer per jaar als je het gazon net hebt aangelegd.

4. Sproeien en beregenen

Vanzelfsprekend moet de tuin in droge periodes ook water krijgen. Dat geldt niet alleen voor het gras, maar ook voor bomen en hagen. Heb je geen zin om met tuinslang en gieter in de weer te gaan? Overweeg dan eens een systeem voor beregening.

Eigenlijk is het zonde om drinkwater te gebruiken voor beregening. In ons land valt immers elk jaar een behoorlijke bak regen. Dit water is prima geschikt om de tuin mee te sproeien, maar dan moet je het wel goed op kunnen vangen. De eenvoudigste manier daarvoor is een regenton. Sommige gemeenten hebben een subsidieregeling voor de aanschaf van een regenton. Gemeente Den Bosch, waaronder ook Rosmalen valt, heeft zo’n regeling niet. Wel organiseert de gemeente regelmatig kortingsacties waarmee je een regenton kunt aanschaffen voor een aantrekkelijke prijs.

5. Plant zomerbloeiers

Ook in de zomer wil je kleur in de tuin. Zaai of plant dus nu al zomerbloeiende eenjarige planten, zoals Spaanse margriet, dahlia’s, fuchsia’s, petunia’s of vlijtig liesje. Geraniums en fuchsia’s moet je na het inplanten een paar keer toppen om een mooie volle bos te krijgen.

6. Kuipen, potten en bakken

Een terras met kleurrijke potten doet het altijd goed, of je nu een grote of kleine tuin hebt of een balkon. kuipplanten die je hebt laten overwinteren, kunnen nu naar buiten. Om ze te harden, doe je er verstandig aan om ze de eerste tijd ’s avonds weer even binnen te zetten. Verder kun je zelf potten inzaaien of ze vullen met planten die je mooi vindt. Ook hanging baskets blijven een welkome toevoeging aan je terras. Voor welke optie je ook kiest, kijk wel even goed of je plant graag in de zon staat of liever schaduw heeft.

7. Snoeien

Wanneer een boom gesnoeid mag worden, verschilt per soort. Pruimen- en kersenbomen vinden het fijn om in mei gesnoeid te worden. Dat is een precies werkje dat je beter aan de vakman over kunt laten. We schreven er al eerder over in het blog: ‘Zo snoei je een boom‘.

8. Je eigen groente en kruiden telen

Steeds meer mensen willen zelfvoorzienend zijn. Droom jij er ook al jaren van om je eigen groente en kruiden te telen? Start dan nu. Je hoeft helemaal geen grote tuin te hebben hiervoor. Tegenwoordig zijn er verticale groente- en kruidentuintjes die zelfs op een balkon nog kunnen floreren. Ook de vierkante meter tuin is een leuke manier om je eigen tomaatjes, sla of kruiden te kweken. En geloof ons, tomaten of andere kweeksels uit eigen tuin zijn echt veel lekkerder dan die uit de supermarkt. Heb je kinderen? Betrek ze dan bij je groentetuintje. Ze vinden het gegarandeerd geweldig en het is nog leerzaam ook.

Kun je een helpende hand gebruiken?

Wil je je tuin omtoveren tot een renderende moestuin én sfeervolle tuin waar je het hele jaar door van kan genieten, maar kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Bersselaar Groen helpt je met het maken van een succesvol tuinontwerp waarbij we al jullie wensen samen laten komen. Ook verzorgen we graag de tuinaanleg voor je zodat je deze zomer nog kan genieten van je nieuwe droomtuin. Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer infomatie!

Bersselaar Groen: dé hovenier van Den Bosch, Rosmalen en omstreken.

Met dit blog hebben we je wat inspiratie en ideeën gegeven voor het onderhoud van je tuin. Nu hopen dat het weer dit jaar ook een beetje mee wil werken. Schrik je van de hoeveelheid werk die een tuin met zich meebrengt? Of heb je echt geen groene vingers? Bersselaar Groen jouw specialist in Den Bosch, Rosmalen en omgeving.

Als je wilt kunnen we je van A tot Z ontzorgen. Van tuinontwerp tot realisatie. We nemen de tijd om jouw wensen goed in kaart te brengen en ontwerpen jouw droomtuin, volledig in de stijl die je zoekt én binnen het budget waar jij je comfortabel bij voelt.

Als hovenier weten we waar de ondergrond aan moet voldoen, op welke plek in de tuin je planten het beste tot hun recht komen en hoe we voor extra gemak kunnen zorgen door het tuinonderhoud zo laag mogelijk te maken. Je tuin laten aanleggen door een professional betaalt zich daardoor snel terug.

Onze groene vingers staan te popelen om je te helpen. Weten wat we voor je kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.