Verbeter de kwaliteit van je tuingrond

Een gezonde tuingrond is de basis voor iedere tuin. Het maakt vaak niet uit wat voor planten je plaatst. Elke beplanting heeft namelijk een kwalitatieve bodem nodig om te kunnen bloeien. Zonder deze gezonde ondergrond kan het zijn dat jouw planten niet optimaal bloeien of zelfs afsterven. Erg frusterend natuurlijk als je gehoopt had op een groene en gezonde tuin! Gelukkig hebben wij in dit blogartikel een hoop handige tips voor je om jouw tuinbodem en daarmee je planten zo gezond mogelijk te houden.

Wat maakt een tuingrond nou gezond?

Een groene tuin is mooi, en een gezonde tuingrond is daarbij onmisbaar. Maar wat maakt nou het verschil tussen een gezonde en ongezonde bodem? Dit zijn de aspecten waarmee je rekening moet houden:

  • Voldoende zuurstof in de bodem. De hoeveelheid lucht in de bodem is cruciaal voor de beplanting die in de grond staat. De wortelgroei van een plant of boom wordt namelijk sterk beïnvloed door de zuurstofvoorziening. Wanneer er een zuurstofgebrek optreedt in de wortel, dan stopt deze onmiddellijk met groeien. Dit kan er voor zorgen dat de plant slap gaat hangen. Wij denken vaak dat een slap hangend blad het gevolg is van watertekort. Maar dit is dus niet altijd het geval. Het is dan belangrijk om de plant van extra  zuurstof te voorzien in plaats van water. Om het zuurstofpeil in de grond te verbeteren, moet je de juiste keuze maken bij het leggen ervan. Kies daarom een type grond die het best past bij de soort planten die in jouw tuin komen te staan.
  • Voldoende water doorlaten en vasthouden. Naast zuurstof is ook water belangrijk voor de planten in jouw tuin. Toch is het belangrijk dat je oplet bij het voorzien van water. Teveel water kan namelijk net zoveel schade aanrichten als te weinig. De bodem moet de goede balans hebben tussen water, grond en lucht. Een gezonde tuingrond bestaat voor 50 procent uit water. Om deze balans te behouden, moet de bodem zowel water vast kunnen houden als af kunnen voeren.

Voldoende leven in de grond

Naast lucht en water is de aanwezigheid van leven van belang voor een gezonde bodem. Bodemorganismen zijn daarbij onmisbaar. Zij zorgen voor een goede recycling waarbij plantaardige stoffen afgebroken worden en vervolgens door dezelfde bodemorganismen weer omgezet worden in voedingsstoffen. Deze stoffen worden vanuit de bodem gebruikt door de planten om nieuw blad of zaad te vormen. Een ander voordeel van een bodem die rijk is aan bodemorganismen is dat de grond door hun bedrijvigheid automatisch beter van structuur wordt.

Verbeter zelf de kwaliteit van je tuingrond

Je kunt zelf de kwaliteit van je tuingrond verbeteren. Het is dan een goed idee om te starten met het verversen of vervangen van je huidige tuingrond. Maar daarvoor moet je eerst alle oude planten uit de huidige grond verwijderen. Zorg ervoor dat je ook alle wortels uit de grond verwijdert. Voordat je begint met verversen of vervangen is het belangrijk dat de grond niet te drassig of te droog is. Als de grondvochtigheid goed is, dan kan je met behulp van een schoffel de grond losmaken. Een losgemaakte grond zorgt er namelijk voor dat water beter door de grond kan stromen en dat de planten zich beter gaan ontwikkelen. Kom je tijdens het schoffelen nog stenen of oude wortels tegen, zorg dan dat je deze weggooit.

Wanneer de tuingrond bewerkt is, kan je starten met het toevoegen van de verse tuinaarde. Kies voor bemeste tuinaarde voor een optimale groei. Deze bevat namelijk de meeste voedingsstoffen. Meng deze verse tuinaarde goed  met de huidige tuinaarde. Het beste moment om hiermee te beginnen is 2 tot 4 weken voordat je nieuwe planten wilt gaan planten. Als je de tuingrond ververst en daarbij de nodige voedingsstoffen toevoegt, dan ontstaat er een rijke, voedzame, losse tuingrond waarin de planten gemakkelijk kunnen wortelen, terwijl ze voldoende vocht en voedingsstoffen krijgen die zorgen voor de optimale bloei.

Onze hulp inschakelen

De kwaliteit van je tuingrond is niet zomaar verbeterd. Het kost een hoop tijd en er moeten een paar zorgvuldige keuzes gemaakt worden. Bij Bersselaar Groen schieten wij je graag te hulp. Onze hoveniers weten wel raad met je tuingrond en kunnen niet wachten om aan de slag te gaan. Wil je toch zelf aan de slag? Lees dan ons blog over grondsoorten voor verdere informatie. Hulp nodig bij het verbeteren van je tuingrond? Dan gaan wij bij Bersselaar graag voor je aan de slag. Bekijk meer informatie over tuinrenovatie of neem vrijblijvend contact met ons op als je verdere vragen hebt!