Tuinbestrating aanleggen, waar moet je op letten?

Een kronkelend paadje van kleine keien voor een romantische aanblik, grote betonnen tegels om het terras toegankelijk te maken of een grindpad om de waterafvoer in de tuin te optimaliseren? Er zijn verschillende soorten tuinbestrating met ieder hun eigen specifieke kenmerken. Wanneer je een tuin gaat aanleggen is het belangrijk dat je ook kijkt naar de tuinbestrating in de tuin. Is deze functioneel, past het bij de rest van de tuin en wat is de mate van onderhoud van de gekozen tuinbestrating? Allemaal aspecten die van belang kunnen zijn wanneer je een keuze maakt voor tuinbestrating in jouw tuin. Wij nemen je mee door de verschillende soorten tuinbestrating en hun specifieke kenmerken. Daarnaast vertellen we je waar je op moet letten.

Klinkers, beton of toch grind

Op het gebied van tuinbestrating is er een breed scala aan mogelijkheden, afhankelijk van jouw wensen en behoeften. Het is belangrijk dat je voor je begint weet welke soorten er zijn en wat de kenmerken zijn van de verschillende soorten. Zo voorkom je dat je uiteindelijk alles er weer uit moet halen of elke week met bezem staat te schrobben.

Onderhoudsgemak met betonnen tuinbestrating

Beton is een populaire en aantrekkelijke keuze voor tuinbestrating vanwege een aantal specifieke eigenschappen. Beton is uiterst bestand tegen slijtage, weersinvloeden en intensief gebruik. Wie denkt dat beton gelijk staat aan koud en sfeerloos, heeft het mis. Tegenwoordig zijn betonnen tegels er in alle soorten, maten en kleuren, zodat deze altijd aansluiten bij de rest van jouw tuin. Wat ze allemaal gemeen hebben is de hoge mate van duurzaamheid en de geringe mate van onderhoud, of je nu kiest voor betonnen klinkers, platen, of tegels.

Een ander soort betonvloer dat we de laatste jaren steeds vaker terug zien komen zijn de gestorte betonvloeren in de tuin. Je kunt ervoor kiezen om een vlakke, egale betonvloer te laten storten voor een modern uiterlijk, maar het is ook mogelijk om deze betonvloer achteraf in te laten slijpen. Zo kun je het laten lijken alsof er allemaal losse betontegels liggen of kun je je terras zelfs om toveren tot een waar kunstwerk.

Veelzijdige mogelijkheden met klinkerbestrating

Wie van oudsher denkt aan tuinbestrating, denkt waarschijnlijk aan de rode klinkers die in verband worden gelegd om een pad door de tuin te creëren. Vandaag de dag komen we de gebakken klinkers nog steeds veel tegen als keuze voor tuinbestrating. De gebakken klinkers hebben als voordeel dat ze kleurvast zijn en minder snel last hebben van groene aanslag. Dit maakt ze vriendelijk in onderhoud, zonder hierbij in te leveren op de esthetische waarde. Daarnaast zijn de klinkers duurzaam, doordat ze bestand zijn tegen slijtage en de verschillende weersinvloeden.

Een passend verband bij iedere stijl

Om het tuinpad te laten aansluiten op de stijl van de rest van de tuin, kun je kiezen voor verschillende soorten verbanden om een tuinbestrating met klinkers te leggen. De meest bekende is waarschijnlijk het halfsteensverband, waarbij de klinkers in rijen worden gelegd waarbij elke rij begint met een halve klinker ten opzichte van de rij eronder. Hiermee creëer je een rustieke uitstraling in de tuin.  Op het terras kan het mooi om de klinkers in cirkelverband te leggen, zodat er een centraal punt wordt gecreëerd dat de aandacht trekt.

Wil je iets meer uitpakken met de tuinbestrating, maar toch een rustig patroon behouden? Kies dan voor een visgraatverband, waarbij de klinkers in een hoek van 45 graden gelegd worden. Een variant op het visgraatverband is het keperverband, ook wel bekend als diagonaal verband. Hierbij worden de klinkers of waaltjes loodrecht tegen elkaar aangelegd, waardoor er een hoek van 90 graden ontstaat. Om het patroon ligt dan weer een rand, die de sluitsteen wordt genoemd. Het patroon vormt een hoek van 45 graden ten opzichte van de rand.

Optimale waterafvoer met grind

Grind creëert een natuurlijk uitstraling in de tuin en past bij veel verschillende tuinstijlen. Veel gebogen paden in de tuin? Dan is grind ideaal, omdat je hiermee eenvoudig de gewenste vorm en contour kan realiseren zonder te hoeven slijpen. Een ander groot voordeel van grind in de tuin is de waterdoorlatende eigenschap van grind. Grind bestaat uit kleine stukjes steen en kiezels die van nature poreus zijn, wat betekent dat water gemakkelijk door het oppervlak van het grind kan sijpelen. Deze poreuze eigenschap maakt grind een uitstekende keuze voor tuinpaden en opritten omdat het kan helpen bij het afvoeren van regenwater en het voorkomen van wateroverlast.

vacature hovenier

De juiste stappen voor het beste resultaat

Een goed begin is het halve werk, ook voor het aanleggen van tuinbestrating. Zonder de juiste voorbereidingen te treffen, kan het lastig zijn om het gewenste resultaat te bereiken. Wanneer je de tuin gaat voorzien van nieuwe bestrating zijn er een aantal stappen die je moet volgen, zodat je de juiste keuzes maakt en je jezelf niet continu ergert wanneer de bestrating er eenmaal in ligt.

Ontwerp en planning

Hoewel de meeste mensen pas denken aan het (her)aanleggen van de tuin wanneer de eerste zonnestralen en groene blaadjes tevoorschijn komen, kun je er beter voor zorgen dat je tuin op dat moment al klaar is om van te genieten. Tuinbestrating kan in principe het hele jaar gelegd worden, mits de grond geschikt is om te bewerken. In extreem natte periodes is het niet verstandig om tuinbestrating aan te leggen, omdat de bestrating door de natte grond kan verzakken of verschuiven. Tijdens perioden van extreme vorst kan het moeilijk zijn om de ondergrond op de juiste manier te bewerken, waardoor de bestrating uiteindelijk mogelijk niet stevig in de grond ligt.

Daarnaast is het belangrijk om een aantal factoren mee te nemen tijdens de ontwerpfase. Zo is het belangrijk om goed te kijken naar de functie van de bestrating. Voor een oprit, die voornamelijk functioneel moet zijn, kies je mogelijk andere materialen dan voor een sfeervol terras middenin de weelderige tuin. Neem zulke overwegingen mee tijdens de ontwerpfase, zodat je achteraf geen spijt krijgt van de keuze voor de bestrating.

Materiaalkeuze

Op het moment dat je precies weet aan welke eisen de bestrating moet voldoen, kun je een keuze maken voor de geschikte materialen. Ieder materiaal vereist een andere voorbereiding en planning, dus zorg dat je van te voren duidelijk hebt met welke materialen je gaat werken. Hierboven las je al meer over een aantal opties in materiaalsoort.

De ondergrond voorbereiden

Een belangrijke stap bij het aanleggen van tuinbestrating is het voorbereiden van de ondergrond. Denk hierbij aan het verwijderen van bestaande bestrating, gras of planten. Daarna wordt de grond uitgegraven tot de juiste diepte, afhankelijk van de gekozen bestrating en de eventuele ondergrondse voorbereiding zoals drainage.

Wanneer de grond is afgegraven tot de juiste diepte, is het belangrijk om een stevige en stabiele ondergrond te installeren voor de bestrating. Dit kan een laag gebroken puin, zand of gestabiliseerd zand zijn. De grond moet in veel gevallen aangetrild worden, zodat deze later niet kan gaan verschuiven of verzakking.

Bepaal het legpatroon

In de volgende stap wordt het legpatroon bepaald. Dit is niet enkel het bepalen van een verband, zoals hierboven al genoemd, maar ook het uitstippelen van de contouren van de bestrating. Markeer deze samen met de randen van het gebied dat bestraat gaat worden. Dat kan met behulp van een touw, pennen en een waterpas. Zo wordt het leggen een stuk eenvoudiger en hoeft enkel het uitgetekende gebied gevolgd te worden. Zo voorkom je dat je tijdens het leggen continu moet passen en meten, waardoor het een tijdrovend project gaat worden met de nodige frustratie.

De bestrating leggen

Het moment van het daadwerkelijk leggen van de bestrating is aangebroken. Zorg dat je de materialen klaar hebt liggen en start vanuit een hoek of referentiepunt. Zorg ervoor dat de klinkers of tegels op gelijke hoogte liggen om struikelgevaar te voorkomen. Voor het vastslaan van de bestrating gebruik je een rubberen hamer, zodat je de materialen niet beschadigd. Heb je gekozen voor grind? Dan verdeel je dit in gelijke hoopjes en hark je het grind vervolgens gelijkmatig over het gebied. Zorg ervoor dat er overal evenveel ligt en je nergens grote hopen of open gaten krijgt.

Maak het plaatje compleet

De bestrating is bijna klaar, maar om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten en een optimaal resultaat te bereiken zijn er nog een aantal stappen die je moet uitvoeren. Zo moeten de voegen eventueel gevuld worden met voegzand of voegmortel en moet je de bestrating nog insluiten met de juiste randafwerking. Dit kunnen opsluitbanden of kantopsluitingen zijn. Zij zorgen ervoor dat de bestrating op zijn plaats blijft liggen en geeft het geheel een nette, strakke afwerking.

Controleer de bestrating altijd op oneffenheden of ongelijkheden en pas die waar nodig aan. Als laatste stap reinig je de bestrating grondig, zodat eventueel stof, vuil en bouwresten verwijderd worden. Geen zin om de bestrating regelmatig te onderhouden en flink te schrobben? Door een coating aan te brengen op de bestrating, afhankelijk van het gekozen materiaal, kun je de mate van onderhoud aanzienlijk verkleinen.

Zelf aan de slag of toch laten leggen?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om zelf de bestrating in je tuin aan te leggen, maar mogelijk wil je dit liever aan een ervaren partij overlaten. Zo hoef je zelf niet te sjouwen met zware materialen en weet je zeker dat de voorbereiding op de juiste manier wordt uitgevoerd, zodat jij straks lang kunt genieten van een functionele en mooie bestrating in de tuin.

Bij Bersselaar Groen kunnen wij je helpen bij het aanleggen van jouw droomtuin; van beplanting tot bestrating. We kijken samen met je naar een geschikt ontwerp en bepalen op basis daarvan hoe we het project aan gaan vliegen en welke materialen het meest geschikt zijn.

Benieuwd hoe we een tuin kunnen realiseren waarin de bestrating helemaal opgaat in de stijl van de tuin? Daag ons uit en neem vrijblijvend contact met ons op. Voor zowel nieuwbouw tuinen als tuinrenovaties ben je bij ons aan het juiste adres. We horen graag van je!