Zo snoei je een boom.

Tijd om de bomen te snoeien! De herfstperiode is bij uitstek de tijd voor veel bomen om weer even terug gesnoeid te worden. Door te snoeien kunt u uw bomen in toom houden en zelfs mooie vormen geven. Maar wat is de ideale tijd om uw bomen te snoeien en hoe moet het eigenlijk? Snoeien is zo makkelijk nog niet en er komen een hoop gedragsregels bij kijken. Daarnaast is het ook belangrijk om met uw eigen veiligheid rekening te houden er kan namelijk een hoop verkeerd gaan bij het snoeien van uw bomen. Om het u wat gemakkelijker te maken zetten wij alle belangrijkste aandachtspunten op een rij zodat u zo efficiënt mogelijk aan de slag kan. Wilt u uw bomen liever laten snoeien? Bersselaar Groen regelt het snel en vakkundig voor u!

Wanneer moet mijn boom gesnoeid worden?

Knotbomen snoeien

De periode wanneer u het best uw boom kan snoeien is afhankelijk van een paar factoren. Vooral het type boom wat gesnoeid moet worden heeft invloed op de snoei periode. Een knotboom kan het best gesnoeid worden tussen november en februari. Doordat er dan geen bladeren aan de takken zitten heeft u in deze periode een stuk beter zicht op wat u doet. Het snoeien van een knotboom tot aan de knot wordt ook wel ‘knotten’ genoemd. Het knotten is belangrijk om uw boom gezond en sterk te houden. Als u dit niet doet kunnen de takken te zwaar worden. In het ergste geval breken daardoor niet alleen de takken zelf op een gegeven moment af, maar ontstaat er ook schade aan de stam zelf. Het is echter niet noodzakelijk om een knotboom ieder jaar te knotten. Afhankelijk van de boom kan eens in de twee tot vijf jaar voldoende zijn. Twijfelt u of uw boom wel of niet gesnoeid moet worden? Neem gerust even contact met ons op voor advies. Knotbomen zijn bijvoorbeeld de Es, Els, Iep of uiteraard de Wilg.

Leibomen snoeien.

Wanneer u geen knotbomen in uw tuin heeft maar wel leibomen zoals, de Amerikaanse Linde, de Malus Domestica (appelboom), de Plataan of de Prunus ceracifera, dan wordt de snoei periode met een maand verlengt. Deze bomen kunnen dus het beste tussen november en maart gesnoeid worden. Deze periode is ook de ideale snoeitijd voor fruitbomen zoals een appel-, peer- of pruimenboom.

In tegenstelling tot knotbomen raden we aan leibomen wel minimaal eens in het jaar te snoeien. Uw boom rendeert het beste door jaarlijks de jonge, verticaal groeiende scheuten uit de hoofdtakken af te snoeien. De beste periode hiervoor is van november tot en met maart, als de bladeren al wel zijn gevallen maar er nog geen nieuwe takken uitlopen. Bij snelgroeiende leibomen is het verstandig om rond juni nogmaals te snoeien. Zo houdt u de vorm van de boom er mooi in.

Fruitbomen snoeien

Bij fruitbomen komt het snoeien vrij nauw. Als u dit verkeerd doet of niet op het juiste moment kan u uw oogst verpesten. We raden bij de meeste fruitbomen aan pas te snoeien in februari vanwege de kans op Sclerotina-aantasting, een schimmelvorming op uw groenten en fruit. Heeft u een kersen- of pruimenboom in de tuin? Deze bomen kunt u het beste pas in mei snoeien in verband met loodglansaantasting.

Snoeien is erg belangrijk om te zorgen dat uw bomen de ook het volgende jaar weer voor nieuwe vruchten gaan zorgen. Daarnaast zorgt u met correct snoeien ervoor dat de takken voldoende daglicht krijgen, waardoor vruchten beter groeien.

Manier van snoeien

Snoeien komt, afhankelijk van het type boom, vrij nauw. Bij het snoeien brengt u in feite wonden aan bij een boom waarbij een boom gaat ‘bloeden’. De ene boom bloedt meer dan de andere. Een walnoot boom is bijvoorbeeld bij uitstek een boom die flink bloedt. Dit moet zorgvuldig gedaan worden zodat de boom niet te veel vocht verliest en zo goed mogelijk kan genezen.

Omdat het genezen energie kost voor een boom raden we bij sommige bomen aan om niet meer dan 20% weg te snoeien. Wanneer u meer dan dit wegsnoeit dan kost het de boom te veel energie waardoor de boom minder mooi geneest. Snoei dood hout altijd als eerst.

Bij het snoeien moet er ook rekening gehouden worden met de kroon van de boom. Een boom heeft naast water ook licht nodig om goed te kunnen groeien, houd om deze reden de bovenkant van de boom open. Dit doet u door alle takken die naar binnen groeien en dus zonlicht blokkeren te snoeien. Ook takken die elkaar kruisen kunt u maar beter snoeien. Wanneer u dit niet doet dan kan de boom beschadigd raken wanneer deze takken uiteindelijk tegen elkaar aan groeien.

Verder rest is het gebruiken van scherp en schoon gereedschap belangrijk aangezien u op deze manier nettere wonden maakt die gemakkelijker genezen. Bedek de wonden van de boom vervolgens met speciale was of wondbalsem. Het klinkt misschien overdreven, maar om te voorkomen dat uw boom afsterft raden we u sterk aan deze tips te volgen.

snoeiwerk bersselaar groen

Veiligheid tijdens het snoeien.

Veiligheid voorop! Snoeien is niet zonder risico’s, zeker bij grotere bomen. Hierbij geven we u daarom graag nog wat tips rondom de veiligheid tijdens het snoeien. Voor kleinere bomen komt u een heel eind met een ladder of een stokzaag. Mocht u hogere bomen moeten snoeien dan is het belangrijk om dit zorgvuldig en veilig aan te pakken. Bevestigd klimmen is dan vele malen veiliger dan een ladder, mits u uiteraard de juiste valbeveiliging, op de juiste manier gebruikt. Gebruikt u wel een ladder zorg dan dat u een gordel heeft die u aan de boom bevestigd. Achterover hangend in die gordel staat u stabiel en kunt u beide handen gebruiken. Naast de manier van klimmen is uw uitrusting ook belangrijk voor uw veiligheid. Draag goede werkhandschoenen, een veiligheidsbroek of schaafwonden te voorkomen, werkschoenen met stalen neuzen en een veiligheidshelm tegen vallende takken. Mocht u hoog in de boom snoeien raden wij aan een lichte accuzaag te gebruiken. Deze zijn makkelijker te hanteren waardoor de kans op ongelukken kleiner wordt. Ook zijn deze zagen over het algemeen stiller zodat u nog steeds goed kan communiceren met helpers op de grond.

Snoeiwerk uitbesteden?

Snoeien moet goed gebeuren. Anders kan dit blijvende gevolgen hebben voor de gezondheid van uw boom. Een een dode boom laten verwijderen en/of vervangen is een kostbaar project. Daarnaast kan deze klus, zonder de juiste kennis en ervaring, met grote veiligheidsrisico’s gepaard gaan. Mocht u hulp nodig hebben bij het snoeien van een boom, dan staan de ervaren hoveniers van Bersselaar Groen voor u klaar. Ook voor andere tuinprojecten als tuinontwerp, tuinaanleg, tuinrenovatie en tuinonderhoud bent u bij ons aan het juiste adres. Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Twijfel dan niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen.