Een schaduwrijke plek creëren in de tuin? Zo doe je dat!

Wanneer het zonnetje zich weer regelmatig laat zien en de temperaturen omhoog kruipen, willen we het liefst zo snel mogelijk de tuindeuren opengooien en genieten van het buitenleven. Toch kan het af en toe ook een beetje te warm worden, waardoor we liever de schaduw opzoeken. Dit kun je doen door gewoon weer naar binnen te gaan, maar hoe fijn is het om in de schaduw in de tuin toch nog de frisse lucht in te ademen en de vogeltjes te horen tjirpen?! Bersselaar Groen geeft je tips hoe jij een mooie, functionele schaduwplek kunt realiseren in jouw tuin, zodat jij altijd van de tuin kunt genieten, ook wanneer de temperaturen naar tropische hoogten stijgen en de zon fel brandt.

Schaduw creëren met schaduwdoeken, parasols en zonneschermen

Wanneer we aan het creëren van schaduw in de tuin denken, denken de meeste mensen waarschijnlijk meteen aan het opendraaien van een parasol of het uitvouwen van een schaduwdoek. Beide opties zijn flexibele oplossingen om schaduw te creëren in de tuin.

Schaduwdoek voor meer schaduw in de tuin

Een schaduwdoek bevestig je eenvoudig aan palen, muren of zelfs bomen en biedt daarmee een goede bescherming tegen de zon. Er zijn veel verschillende soorten schaduwdoeken, zodat er altijd één is die perfect aansluit bij de stijl die je wilt creëren. Ook qua kwaliteit en prijsklasse lopen de verschillende schaduwdoeken breed uiteen. Je hoeft niet het allerduurste schaduwdoek aan te schaffen om te profiteren van een verkoelende, schaduwrijke plek. Toch is het belangrijk dat je naar verschillende eigenschappen van het schaduwdoek kijkt wanneer je deze gaat aanschaffen. Een van de belangrijkste is waarschijnlijk dat je een doek koopt met een UV-beschermende factor. Op deze manier zit je niet alleen lekker in de schaduw, maar ben je ook nog beschermd tegen de schadelijke UV-straling. De stralen kunnen anders namelijk gewoon door het doek heen stralen en alsnog je huid beschadigen. Daarnaast is het belangrijk om een schaduwdoek met stevige bevestigingshaken, en eventueel een stevig frame, te kiezen. Zo voorkom je dat bij een windvlaag het hele schaduwdoek de lucht in vliegt.

Parasols en zonneschermen

Parasols en zonneschermen zijn de meest traditionele manieren om schaduw te creëren in de tuin. Met één enkele handeling klap je ze uit en kun je genieten van een plekje in de schaduw. Daarnaast zijn ze vaak draagbaar of verrijdbaar en kun je ze dus op iedere gewenste plek in de tuin plaatsen. Op deze manier kun je met de zon meebewegen en heb je altijd de beschikking over een schaduwrijke plaats in de tuin. Net als bij de schaduwdoeken geldt: bezuinig niet op een stevig frame en een doek met UV-bescherming. Op deze manier kun je genieten van schaduw en daarbij ook nog je huid beschermen. Met het stevige frame zorg je ervoor dat je parasol ook bij een beetje wind gewoon op zijn plaats blijft staan, zodat je hem niet bij de buren uit de tuin hoeft te halen. Eventueel kun je de voet van de parasol verzwaren met een speciale bak waar water of grind in kan, of leg simpelweg een paar stoeptegels op de voet.

Groene tuin aanleggen in Rosmalen (1)

Op een natuurlijke manier schaduw creëren

Goed, we kunnen dus eenvoudig schaduw creëren met een schaduwdoek, parasol of zonnescherm, maar wist je dat je ook op natuurlijke manieren een schaduwrijke plek kunt realiseren in jouw tuin? Door goed te kijken naar de bomen, bloemen en planten in jouw tuin en de tuin waar je ze plaatst, zorg je ervoor dat je in de zomer heerlijk kunt vertoeven in de schaduw onder de bladeren.

Bomen in de tuin voor meer schaduw

Verschillende bomen kunnen ervoor zorgen dat er schaduw ontstaat in de tuin, zoals linde, esdoorn of beuk. Dit zijn grote boomsoorten die brede kruinen hebben en daardoor veel schaduw bieden. Waar je een parasol of schaduwdoek kunt verplaatsen indien je toch niet helemaal tevreden bent met de plek, is dat bij een boom wat lastiger. Bedenk daarom van tevoren goed waar je de boom het beste kunt planten in jouw tuin, zodat deze schaduw biedt en niet in de weg staat voor andere elementen in de tuin. De ene boom wordt natuurlijk ook groter dan de ander, dus laat je goed adviseren wanneer je een boom uitkiest.

Hulp nodig? Bersselaar Groen kan naast de tuinaanleg ook het tuinontwerp voor je verzorgen. Door het tuinontwerp aan een deskundige hovenier over te laten weet je zeker dat je een schaduwrijke tuin kan realiseren, die naadloos aansluit bij ál je wensen.

De plataan boom; een natuurlijke parasol

Een zeer populaire boom, waarmee je een soort natuurlijke parasol kunt maken, is de plataan boom. Deze boom staat bekend om zijn brede, dichtbegroeide kroon die veel schaduw biedt. Daarnaast is de plataanboom relatief onderhoudsvriendelijk en kan hij goed tegen verschillende weersomstandigheden. Hierdoor is het een uitstekende keuze voor het creëren van een schaduwrijke plek in je tuin.

Meer vogels in je tuin

Naast het feit dat bomen schaduw bieden, hebben ze nog tal van andere voordelen voor de tuin. Allereerst doet een boom natuurlijk veel voor de natuurlijke, levendige uitstraling van de tuin. Daarnaast zorgt een boom voor zuurstof en verhoogt het de biodiversiteit in jouw tuin. Bomen bieden onderdak aan veel verschillende soorten dieren, zoals vogels en verschillende insecten.

Planten en struiken

Vind je een boom te veel aandacht trekken in de tuin of heb je er niet zoveel ruimte voor? Dan zijn sommige planten en struiken ook geschikt om een schaduwrijke plek te creëren. Bijvoorbeeld wanneer je wat schaduw wilt creëren in een zandbak of lager gelegen terras.

Grote bladplanten zoals varens, hosta’s of bamboe bieden relatief veel schaduw, omdat het dichte plantsoorten zijn. Net als bij bomen geldt; kijk goed naar de plaats waar je ze plant, zodat ze een optimale schaduw creëren op de plek waar jij wilt.

Schaduw creëren met overkapping of pergola

Een uitstekende optie voor een permanente schaduwplek is het gebruik van houten constructies zoals een overkapping of pergola. Een pergola kan begroeid worden met klimplanten, waardoor je het natuurlijke element in de tuin behoudt. Daarnaast zorgt een pergola voor meer dynamiek en sfeer in je tuin.

Een overkapping kan volledig worden aangepast aan jouw wensen en eisen voor een extra leefruimte. Onder een overkapping kun je een buitenkeuken plaatsen, een opbergschuurtje integreren, of zelfs een jacuzzi installeren.

overkapping voor schaduw in de tuin

Het voordeel van een overkapping is dat deze niet alleen voor schaduw zorgt, maar ook bescherming biedt tegen andere elementen zoals wind en regen. Hierdoor kun je het hele jaar door genieten van een aangename plek om te ontspannen of te borrelen met vrienden.

Bersselaar Groen creëert jouw schaduwrijke tuin!

De mogelijkheden om een schaduwrijke plek te creëren in jouw tuin zijn eindeloos. Variërend van snelle en verplaatsbare opties tot sfeervolle, permanente oplossingen. Wil jij een schaduwplek in jouw tuin realiseren en weet je niet waar te beginnen of hoe je het aan moet pakken? Bersselaar Groen helpt je graag! Met onze jarenlange ervaring, kennis en expertise kunnen wij samen met jou de beste optie voor jouw tuin vinden. Zo geniet jij tijdens de zomer van een verkoelende schaduwplek. Neem gerust contact met ons op, dan bekijken we samen de mogelijkheden.