Tuin aanleggen of – renoveren? Vergroen je tuin!

Wil je een nieuwe tuin aanleggen of wil je je tuin renoveren zodat deze meer milieuvriendelijk is? Dan zijn er veel keuzes die je kunt maken wat betreft de functionaliteit en uitstraling van jouw tuin. Kies je voor een vijver of voor grote plantenbakken? Ga je voor een groot gazon of wil je liever tegels en een schutting met begroeiing? Als hovenier juichen wij het toe dat je keuzes maakt die voordelig zijn voor zowel jezelf als voor het milieu en de biodiversiteit. Het ‘vergroenen’ van je tuin noemen we dat ook wel.

Vergroening van tuinen neemt toe

De laatste jaren zien we gelukkig een toename in het aantal mensen die kiezen voor het vergroenen van de tuin. Ga jij aan de slag met jouw tuin, maar weet je niet precies op welke punten je het beste kunt vergroenen? Wij geven je een aantal tips. Daarmee wordt jouw tuin een lust voor het oog, aantrekkelijk voor de bloemetjes en bijtjes én milieuvriendelijk.

Vergroen je tuin met “groene” bestrating

Wil je je tuin maximaal vergroenen? Dan gebruik je helemaal geen bestrating. Maar eerlijk is eerlijk; dat is vaak niet zo praktisch. Een pad naar de garage of een prettig terras om op te zitten is vaak toch wel wenselijk. Gelukkig zijn alternatieven voor bestrating die praktisch zijn én passen bij het vergroenen van je tuin. Hieronder geven we je een aantal voorbeelden van natuurlijke bodembedekkers waarmee je een pad of terras kunt aanleggen in je vergroende tuin.

Houtsnippers of schors

Een uitstekende keuze voor het vergroenen van je tuin is het gebruik van natuurlijke bodembedekkers zoals houtsnippers en schors. Deze materialen zijn biologisch afbreekbaar en bevorderen de waterdoorlatendheid van de bodem. Ze voorkomen effectief onkruidgroei zonder de bodem uit te drogen, waardoor je tuin een natuurlijk evenwicht behoudt. Tijdens warme zomerdagen absorberen deze bodembedekkers minder warmte dan steen, wat je tuin aangenamer maakt. Jaarlijks aanvullen is alles wat nodig is om ze effectief en mooi te houden.

Cacaodoppen

Als je je verdiept in milieuvriendelijke bodembedekkers kom je cacaodoppen vanzelf ook als optie tegen. Cacaodoppen zijn een bijproduct van de chocoladeproductie en staan bekend om hun milieuvriendelijke eigenschappen. Deze doppen zijn niet alleen geschikt als bodembedekking voor een breed scala aan gewassen en grondsoorten, ze vereisen ook weinig onderhoud en helpen effectief onkruid tegen te gaan. Bovendien bieden ze een natuurlijke barrière tegen katten en slakken, vooral nuttig in moestuinen.

Waar we je wel graag voor willen waarschuwen is dat in onze optiek cacaodoppen minder geschikt zijn voor wandel- of looppaden. Voor deze doeleinden zijn houtsnippers of boomschors betere opties. Dit omdat je pad dan veel langer mooi blijft dan wanneer je cacaodoppen inzet. Hou er ook rekening mee dat cacaodoppen direct na het aanleggen soms schimmelvorming kunnen vertonen. Deze schimmel verdwijnt gewoonlijk na enige tijd.

Let op: cacaodoppen zijn giftig voor honden en katten!

Honden- en kattenbezitters moeten extra voorzichtig zijn met cacaodoppen in de tuin. Honden kunnen soms cacaodoppen eten, wat een heftige reactie kan veroorzaken vanwege een stof die in cacao aanwezig is. In dergelijke gevallen is het aan te raden onmiddellijk een dierenarts te raadplegen. Katten daarentegen hebben een aversie tegen de geur van cacao en vinden het onaangenaam om over cacaodoppen te lopen, die voor hen ook giftig kunnen zijn. Hou hier rekening mee wanneer je zelf huisdieren hebt én wanneer je wel eens visite over de vloer krijgt die de hond meeneemt.

Halfverharding door grind, split of lavasteen

Voor opritten, parkeerplaatsen en tuinpaden biedt een halfverharding van grind, split, gravel en lavasteen niet alleen een fraaie natuurlijke uitstraling, maar ook praktische voordelen. Deze materialen laten water gemakkelijk door, wat de afvoer van regenwater bevordert en de vorming van plassen vermindert. Eenvoudig onderhoud zoals het af en toe harken van de halfverharding houdt je oppervlakken glad en gelijkmatig. Voor een extra stabiele ondergrond kun je overwegen stabilisatiematten te gebruiken, wat een kleine investering vereist.

Grasbetonstenen of grastegels

Grasbetonstenen en grastegels zijn specifieke soorten bestrating die ontworpen zijn om zowel een stevige als milieuvriendelijke ondergrond te bieden voor gebieden zoals opritten, parkeerplaatsen en tuinpaden. Deze stenen en tegels hebben een unieke structuur: ze bestaan uit beton of ander hard materiaal dat is vormgegeven met regelmatige openingen. Deze openingen worden opgevuld met aarde en ingezaaid met gras of andere laaggroeiende planten. Het eindresultaat is een stevige verharding waar het groen doorheen komt, wat zorgt voor een natuurlijke en levendige uitstraling.

Deze hybride tussen harde en zachte bestrating brengt verschillende voordelen met zich mee. Ten eerste verbetert het de waterafvoer; regenwater zakt gemakkelijk door het gras en de aarde naar de ondergrond, wat bijdraagt aan de vermindering van wateroverlast en het opladen van het grondwater. Dit aspect is vooral waardevol in stedelijke gebieden waar traditionele bestrating kan leiden tot problemen met afvoer en overstromingen.

Daarnaast draagt de groene vulling van de grasbetonstenen en grastegels bij aan de verkoeling van de omgeving, wat kan helpen de temperatuur in je tuin aangenaam te houden tijdens hete zomers. Het groen heeft ook een positief effect op de biodiversiteit, aangezien het kleine dieren en insecten aantrekt en ondersteunt.

Houten vlonder

Een houten vlonder is een mooie manier om je tuin te vergroenen en toch te voorzien van een terras. Het natuurlijke materiaal laat water door, terwijl een onderliggend antiworteldoek ongewenste onkruidgroei voorkomt. Door te kiezen voor hout met een FSC- of PEFC-keurmerk ben je verzekerd van een product dat duurzaam is geproduceerd. Houten vlonders vereisen relatief weinig onderhoud, vooral als ze op zonnige plekken worden geplaatst waar algengroei minimaal is.

Misschien goed om te weten: om het vergroenen van de tuin aantrekkelijker te maken, belonen verschillende gemeenten hun inwoners wanneer ze kiezen voor een groene tuin. Zij geven namelijk subsidie wanneer je je tegels vervangt voor groene oppervlakken in de tuin. Op deze manier is het vergroenen van de tuin een vriendelijke oplossing voor de afwatering in jouw tuin, de biodiversiteit én jouw portemonnee. Zo wordt het plaatsen van die houten vlonder nog aantrekkelijker!

Vergroen je tuin met groene schuttingen

Natuurlijk wil je je tuin voorzien van een afscheiding, zodat niet iedereen de tuin in kan kijken. Wanneer je vergroening in je tuin belangrijk vindt, is het verstandig om goed te kijken naar de soort afscheiding die je plaatst. Een grote betonnen muur of aluminium schutting beperkt wellicht de inkijk in de tuin en zorgt er ook voor dat vogels de tuin voorbij vliegen.

Wil je jouw tuin vergroenen zonder de bestaande schutting te vervangen? Een praktische en snelle oplossing is het creëren van een verticale tuin door een framewerk tegen de schutting aan te brengen. Dit framewerk biedt de perfecte basis voor het laten groeien van klimplanten of het ophangen van plantenbakken. Je kunt kiezen voor een verscheidenheid aan planten; van weelderige klimop tot kleurrijke bloemen of varens.

Hagen als tuinafscheiding

Hagen zijn de milieuvriendelijkste manier om een afscheiding te realiseren in de tuin. Omdat je het hele jaar door wilt genieten van privacy, is het slim om te kiezen voor wintergroene hagen zoals coniferen of klimop. Een haag als tuinafscheiding vereist daarentegen wel het nodige onderhoud om deze mooi strak te houden. Geen zin om regelmatig met de heggenschaar in de weer te gaan? Er zijn nog andere opties om een groene afscheiding te creëren in de tuin. Zo geeft een tuinscherm van wilgentenen ook de benodigde privacy en vereist deze verder weinig onderhoud.

Struikrozen voor middelhoge afscheiding

Hoef de schutting niet tot boven het hoofd te komen? Dan vormen struikrozen mogelijk een mooi alternatief. Struikrozen kunnen variëren in hoogte, afhankelijk van het specifieke ras en de groeiomstandigheden. Over het algemeen bereiken ze een hoogte van ongeveer 1 tot 1,5 meter. Sommige variëteiten kunnen echter groter worden, tot wel 2 meter of meer, vooral als ze goed verzorgd worden en in ideale omstandigheden groeien.

Struikrozen zien er aantrekkelijk uit en zijn ook minder onderhoudsintensief dan je zou verwachten. Ze bloeien rijkelijk van het late voorjaar tot in de herfst en kunnen een dichte haag vormen die zowel mooi als functioneel is. Struikrozen trekken nuttige insecten aan zoals bijen en vlinders, wat bijdraagt aan de biodiversiteit van je tuin. Met een jaarlijkse snoeibeurt en wat basiszorg zullen deze rozenbushes jarenlang een prachtige en duurzame grens vormen in je tuin.

Biodiversiteit verhogen

Vergroen je tuin met een vijver

Een natuurlijke vijver heeft weinig onderhoud nodig en belast het milieu vrijwel niet. Er zijn wel een aantal punten waar je rekening mee moet houden wanneer je een vijver aan wilt leggen in jouw tuin. Zo is het belangrijk dat je de juiste plek kiest voor de vijver. De vijver moet redelijk wat zonlicht op kunnen nemen en niet te dicht in de buurt van bomen staan. Het blad dat de bomen verliezen zorgt voor rommel in de vijver, en dus meer onderhoud. Daarnaast kunnen de bladeren in de vijver er ook voor zorgen dat er algengroei ontstaat in de vijver.

Een goed doordachte vijver

Daarnaast is het belangrijk om van tevoren goed te bepalen hoe je de vijver gaat aanleggen. Kies je voor bodemfolie of ga je voor een voorgevormde bak? Ook is het verstandig om van te voren in kaart te brengen welke planten je wilt plaatsen in de vijver. Vissen in de vijver zien er leuk uit en geven de vijver een dynamisch effect. Toch kun je voor het natuurlijk evenwicht in de vijver beter geen vissen plaatsen. Wanneer je dit toch doet, kies dan voor inheemse soorten en stop de vijver vooral niet te vol.

Een regenton plaatsen

We gebruiken vaak onnodig veel drinkwater als het aankomt op het bewateren van onze tuin. En dat terwijl er regelmatig een flinke plensbui valt met regenwater dat we ook kunnen gebruiken hiervoor. Met een regenton kun je dit water opvangen om later te gebruiken in de tuin. Ook voor het plaatsen van een regenton kun je in sommige gevallen bij de gemeente een subsidie aanvragen, net als voor het vervangen van tegels voor groen.

Altijd de beschikking over watervoorraad

Daarnaast heeft het opvangen van regenwater in je eigen tuin nog een voordeel. Hoewel we de laatste jaren door de klimaatverandering vaak te maken hebben met extreem natte periodes, zijn de droge periodes daarentegen vaak ook écht droog. Zo droog zelfs, dat er al een paar keer een sproeiverbod is opgelegd om water te besparen. Wanneer jij zelf water opvangt in een regenton heb je toch de beschikking over water om te sproeien, zelfs wanneer het gebruiken van water uit de grond niet is toegestaan.

Vergroenen met een eigen moestuin

Misschien wel een van de leukste tips om de tuin te vergroenen wanneer je groene vingers hebt, is het aanleggen van een eigen moestuintje. Een moestuin zorgt er niet alleen voor dat je zelf het eten kunt kweken dat ’s avonds op jouw bord ligt, maar zorgt ook voor eten voor insecten en andere beestjes. Deze beestjes, zoals vlinders en bijen, zijn op hun beurt weer belangrijk voor de bestuiving van planten in jouw tuin.

Daarnaast draagt het regelmatig planten en onderhouden in jouw moestuin bij aan het verbeteren van de bodemkwaliteit. Het composteren, een veelgebruikte taak bij het houden van een moestuin, zorgt er namelijk voor dat de bodem verrijkt wordt met organisch materiaal. Dit heeft een positief effect op de gezondheid van de grond.

Ecologische voetafdruk verkleinen door minder voedseltransport

Ook draagt het zelf bijhouden van een moestuin bij aan het verkleinen van de je ecologische voetafdruk, doordat je de CO2 uitstoot vermindert. Doordat je je eigen groenten en fruit verbouwt, verminder je namelijk de behoefte aan voedseltransport vanuit verre plaatsen.

Beschik je niet over een grote tuin om jouw moestuin te realiseren? Geen probleem! Kijk eens naar mogelijkheden om een verticale moestuin te creëren. Je kunt bijvoorbeeld kleine groente-, fruit- en kruidenplantjes aan de wand van jouw tuin hangen.

Vergroen je tuin met tuinaanleg of tuinrenovatie door Bersselaar Groen!

Als hovenier jeuken onze groene vingers natuurlijk om jou mee te helpen bij het vergroenen van de tuin! Wil je graag vergroenen, maar weet je niet zo goed hoe je dit het beste kunt doen en welk tuinontwerp het beste bij jouw tuin past, zodat je de beschikbare ruimte optimaal kunt benutten? Wij kijken graag met je mee! Samen met jou maken we een ontwerp dat aansluit bij jouw wensen en behoeften voor een groene tuin. Daarna kunnen wij ook de tuinaanleg op ons nemen.

Benieuwd hoe we jou kunnen helpen bij het realiseren van jouw groene droomtuin? Neem vrijblijvend contact met ons op en we bekijken samen wat de mogelijkheden zijn! Of het nu gaat om de tuinaanleg bij nieuwbouw of een tuinrenovatie; ben je bij ons aan het juiste adres.