Planten kiezen voor je tuin, zo doe je dat

De lentezon laat zich eindelijk weer wat meer zien. Het buitenleven roept, en wat is er nu heerlijker dan lekker relaxen in je eigen tuin. Kopje thee, boekje erbij en benen omhoog terwijl je tevreden naar je met zorg aangeplante tuin kijkt. Tot zover je dagdroom, want dat aanplanten stel je nu al een paar jaar uit. Tijd om actie te ondernemen. De komende weken ga jij met je tuin aan de slag. Weten hoe je dat doet? Wij geven je 15 tips om de juiste planten te kiezen voor je tuin.

planten kiezen voor tuin

Tip 1: Bedenk waar je tuin aan moet voldoen

Wil je een lekkere plek om in de zon te zitten, zoek je juist schaduw, wil je wat meer privacy creëren, wil je wat groenten of kruiden kweken en moeten de kinderen een plek hebben om te spelen? Het zijn allemaal dingen om van tevoren rekening mee te houden. Schrijf ze voor jezelf op.

Tip 2: Maak een schets op schaal

Meet de tuin op en bepaal waar bebouwing, bestrating en andere elementen staan, zoals een schuur, terras, paden, bomen of een vijver. Teken de tuin op schaal na op ruitjespapier. Kijk daarna waar je de beplanting wilt hebben.

Tip 3: Zorg voor losse grond en goede bemesting

Planten moeten hun wortels kwijt kunnen. In een te vaste grond lukt dat niet. Spit de grond daarom eerst goed om, zodat de wortels alle kanten op kunnen. Daarnaast hebben je planten voeding nodig. Die geef je door de grond goed te bemesten. Dat kan met kunstmest, maar wij geven de voorkeur aan een flinke laag compost of turf die we door de bodem heen mengen met een freesmachine.

Tip 4: Bepaal de grondsoort

In Nederland kennen we grofweg 3 soorten grond: zandgrond, kleigrond en veengrond. Elke grond heeft zijn eigen zuurgraad. Zand- en veengronden zijn in het algemeen zuurder (pH van 4,5 tot 5,6) dan de kalkrijkere kleigronden (pH hoger dan 6,7). Niet elke plant kan zomaar overal groeien. De ene plant houdt meer van zuur, de ander meer van minder zure, kalkrijke grond. Houd hier dus rekening mee bij de keuze van je planten, anders levert het je later veel extra werk en frustratie op.

Lees meer over grondsoorten

Tip 5: Houd rekening met vocht en schaduw

Is je grond vochtig en schaduwrijk of pakt je tuin juist de volle zon? Het ligt vooral aan de ligging van je tuin. Een tuin op het Zuiden zal veel zon krijgen. Is je tuin Oostelijk georiënteerd, dan zal deze vooral ochtendzon hebben. Een tuin op het Noorden, ligt doorgaans in de schaduw. Kijk bij de keuze van je beplanting dus goed naar de zon- en vochtbehoefte van de plant.

Lees hoe je slim gebruik maakt van regenwater

Tip 6: Varieer met eenjarige en meerjarige planten

Er zijn eenjarige planten en planten die meerdere jaren meegaan. We hoeven je niet te zeggen dat het niet handig is om alleen maar te kiezen voor eenjarige bloemen of planten.

Verder zijn er planten die beter tegen een stootje kunnen dan andere als het gaat om droogte en vocht. Niets is zo veranderlijk als het Nederlandse weer. Je doet jezelf dus een plezier door te zoeken naar planten die zowel bestand zijn tegen een langere periode van droogte als vocht.

Tip 7: Wees voorzichtig met giftige planten

 Sommige planten zijn giftig. Dus heb je kinderen, honden of katten? Houd hier dan goed rekening mee. Ook zijn planten onderling niet altijd even vriendelijk voor elkaar. Kijk dus welke planten goed samengaan.

Tip 8: Let op met snelgroeiers

De ene plant groeit sneller dan de andere. Het is goed om daar rekening mee te houden, want je wil niet dat de ene plant binnen enkele jaren de andere overgroeit. Het beste kies je voor planten die hetzelfde groeitempo hebben.

Tip 9: Kies voor het hele jaar door groen

In de zomer een weelderige bloementuin, in de winter een kale bedoening. Dat wil je zoveel mogelijk zien te voorkomen. Kies daarom in ieder geval voor groenblijvende planten en struiken in de tuin. Ook winterharde siergrassen kunnen een mooie structuur aan de tuin geven. Daarnaast zijn bomen met bessen een leuke variant voor de winter. Mooie bijkomstigheid: ze lokken ook vogels naar je tuin. Leuk en leerzaam om naar te kijken voor jong en oud.

Tip 10: Stimuleer biodiversiteit

Help de natuur een handje door ook bloemen en planten te kiezen waar bijen en vlinders dol op zijn. Vul dit aan met een vlinderkastje, bijenhotel en insectenhotel. Niet alleen nuttig voor de natuur, maar ook erg leuk om naar te kijken.

Lees meer over biodiversiteit in de tuin

Tip 11: Kweek je eigen groenten en kruiden

Wil je alleen sierplanten of ook eetbare? Houd daar dan bij je ontwerp rekening mee, want wat is er nou lekkerder dan aardbeien, tomaatjes, sla, courgette of kruiden uit eigen tuin? Erg leerzaam voor de kinderen bovendien, want door gewassen van zaadje tot eetbaar product te zien opgroeien, krijgen ze extra waardering voor de natuur. Betrek ze bij het water geven, uitdunnen en bemesten. Kinderen vinden dat geweldig. Ook in kleine tuinen, is veel mogelijk. Er zijn vierkante meter groentebakken te koop die prima volstaan.

Zo leg je je eigen moestuin aan

Tip 12: Houd rekening met vlakverdeling en zichtlijnen

Als je binnen zit, wil je wel lekker de tuin in kunnen kijken. Dit doe je door het bepalen van zichtlijnen. Dit zijn de lijnen die binnen je blikveld vallen als je naar buiten kijkt. Een border met vaste planten, is bijvoorbeeld vaak het mooiste als deze gelijk ligt met de hoofdzichtlijn.

Markeer in je tuintekening de stukken die je vanuit huis goed ziet. De plekken waar zichtlijnen elkaar overlappen, zijn de plekken om een blikvanger neer te zetten. Een vijver, een prieeltje een beeld of een grote pot. Zo kan je uiteindelijk een mooie vlakverdeling maken met ruimte om te zitten of te spelen, mooie beplanting en je eigen groentetuintje. Toegegeven, het bepalen van zichtlijnen en vlakverdeling is één van de lastigste onderdelen van een goed tuinontwerp.

Tip 13: Speel met hoge en lage beplanting

Met je vlakverdeling kan je nu ook bepalen waar je lage en hoge beplanting wilt hebben. Vaak komt de lage beplanting vooraan de hoge beplanting erachter, vanuit het huis gezien. Dit is de meest veilige manier van beplanten, omdat die altijd werkt. Wil je wat meer speelsheid in de tuin? Vraag ons dan om advies. Wij denken letterlijk buiten de gebaande paden.

Tip 14: Verschijningsvorm

Iets wat bij veel homemade tuinontwerpen nog weleens vergeten wordt, is de vorm van een bloem of plant. Alleen maar planten of bloemen die de hoogte in groeien, of alleen schermbloeiers maken de tuin saai. Juist de variatie maakt het interessant. Je hebt planten die horizontaal groeien, maar ook verticale groeiers. Wil je liever een gewone fruitboom of een leiboom? Als je voor de eerste keer een tuin aanlegt, zijn dit lastige keuzes.

Tip 15: Denk aan het verlichtingsplan

Een ander punt dat vaak vergeten wordt, is het verlichtingsplan. Zorg in ieder geval dat het pad van de poort naar de achterdeur goed verlicht is. Plaats een wandlamp bij de poort en bij de achterdeur. Markeer een eventueel pad. Deze praktische verlichting is een must om struikelgevaar te voorkomen. Daarnaast kan je sfeer in de tuin creëren door mooie hoekjes, planten, vormen of beelden te verlichten met zacht licht. Zo kan je ook in het donker genieten van je tuin.

Zo maak je een goed verlichtingsplan voor je tuin

Er komt veel kijken bij het aanplanten van een tuin

Zoals je ziet, komt er meer kijken bij het aanplanten van een tuin dan je vaak denkt. Is de moed je in de schoenen gezakt? Blijf dan niet nog een paar jaar dagdromen, maar vraag ons om advies. Bersselaar Groen in Rosmalen is jouw adres voor ontwerp, aanleg, onderhoud en renovatie van je tuin. Groot of klein? Ons maakt het niet uit. Ook voor losse tuinwerkzaamheden maken wij onze handen graag vuil. Van het ingraven van een trampoline tot het leggen van kunstgras of beregening. Vraag ons vrijblijvend om advies.