Verwerk een moestuin in uw tuinontwerp!

Door de inflatie blijven de prijzen van boodschappen alleen maar stijgen. Zo zijn ook groenten en fruit de afgelopen periode een stuk duurder geworden. Tegenwoordig is het steeds lastiger om een betaalbare en gezonde maaltijd op tafel te zetten. Een moestuin in eigen tuin kan een oplossing hiervoor kan zijn. Maar hoe pakt u dit aan en zorgt u ervoor dat de tuin ook nog sfeervol en gezellig blijft?

Voordelen van het aanleggen van een eigen moestuin

Het hebben van een eigen moestuin brengt verschillende voordelen met zich mee. De prijzen van groenten en fruit zijn het afgelopen jaar erg gestegen. Het aanleggen van een moestuin kan u helpen kosten te besparen op uw boodschappen. Het zelf kweken van groenten en fruit is relatief goedkoop. Het is een kwestie van investeren in de aanleg. Hierna kunt u optimaal genieten van uw eigen gekweekte groente en fruit en bent u een stuk goedkoper uit dan bij een groenteboer of supermarkt.

Daarnaast is het verbouwen van uw eigen groenten en fruit ook een stuk gezonder. U weet precies welke bestrijdingsmiddelen of pesticiden u wel én niet gebruikt. Zo heeft u het in eigen hand in welke mate uw gekweekte groentes en fruit biologisch zijn. Doordat u de groentes direct uit de tuin kan eten zullen ze net wat extra bite hebben, die producten uit de supermarkt missen. Bovendien is het ook nog eens beter voor het milieu doordat transport kosten en verpakkingsmateriaal wordt vermeden.

Wanneer u zelf kinderen heeft kan een eigen moestuin ook erg leerzaam zijn. Op deze manier leren kinderen goed kennis maken met verschillende groente en fruit. Doordat kinderen het zelf gekweekt hebben zal u merken dat ze het ook gemakkelijker eten. Zeker als u ze ook mee neemt in het oogst en bereidingsproces.

Als laatst kan bezig zijn in de tuin erg rustgevend zijn en helpen om een stress gevoel te verminderen. Daarnaast geeft het veel voldoening wanneer u ’s avonds een maaltijd uit eigen tuin op tafel kan zetten.

Moestuin alleen rendabel in de zomer? Nee hoor!

Wat dacht u van rode kool of boerenkool uit eigen tuin? Deze groentes groeien niet in de warme zomermaanden. Als u slim zaait en uw moestuin goed aanlegt kunt het hele jaar voor profijt hebben van uw eigen moestuin.

Waar moet je op letten bij het aanleggen van een moestuin

Wanneer u een moestuin aanlegt is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Zo moet u allereerst de juiste plek kiezen om uw moestuin te plaatsen. Kies voor een plek met zowel zon als schaduw. Denk daarnaast ook aan beschutting. Veel planten groeien namelijk niet op een winderige plaats. Kleine hagen of losse struiken bieden goede bescherming tegen de wind zonder uw moestuin volledig in te sluiten.

De kwaliteit van de grond is erg belangrijk voor een goede oogst. Bereid de grond daarom goed voor. Zorg er als eerst voor dat u alle ondergroei en onkruid verwijderd uit de grond die u hebt uitgezet voor uw moestuin. Vervolgens is het gunstig om vóór u begint met planten de grond goed om te spitten. Op deze manier kan het water eenvoudiger de bodem binnendringen en krijgt de bodem voldoende zuurstof. Als laatst is het van belang om stenen uit de grond te verwijderen. Stenen kunnen de groei van wortels en wortelgroenten later namelijk belemmeren en dat wilt u natuurlijk niet hebben.

Wanneer u moet zaaien verschilt per groente. Op de verpakking staat een richtlijn maar hiernaast moet je ook de weersverwachting goed in de gaten houden. Komen er koude temperaturen aan dan adviseren we om nog even te wachten met zaaien.

Schakel de hulp in van een hovenier

Het aanleggen van een moestuin kan verschillende pijnpunten meebrengen. Zo kunnen fouten leiden tot ongediertes in je tuin en daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Daarnaast kan het lastig zijn om de sfeer in je tuin te behouden wanneer je ervoor kiest om zelf een moestuin aan te leggen. Om dit te voorkomen kun je ervoor kiezen om de hulp van een hovenier in te schakelen. De hoveniers van Bersselaar Groen zijn gespecialiseerd in het maken van tuinontwerpen en bieden je de beste hulp zodat de sfeer in je tuin optimaal blijft!

Beschikt u over een grote tuin en wilt u uw moestuin groots aanpakken? Dan kunt u ook kiezen voor het plaatsen van fruitbomen of een kasje. Ziet u het niet zitten om zelf een laag grond af te graven of weet u niet waar je moet beginnen met uw moestuin? De professionals van Bersselaar Groen staan voor u klaar om u te helpen bij al uw vragen en tuinwerkzaamheden.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Wilt u graag hulp bij het aanleggen van een eigen moestuin? Onze hoveniers van Hoveniersbedrijf Bersselaar groen kunnen u daarbij helpen! Door onze jarenlange ervaring in het aanleggen van tuinen, weten wij wat de beste inrichting is om uw droomtuin te realiseren. Bel 06-51243846 of mail naar info@bersselaargroen.nl.