Wat voor grondsoort ligt er in mijn tuin?
Elke gezonde tuin heeft een goede basis nodig, deze gezonde basis kan gerealiseerd worden met de juiste grondsoort. Al het tuinleven begint immers bij de bodem. Het is daarom belangrijk dat de bodem van de tuin past bij de beplanting. Door een aantal zaken te onderzoeken kun je achterhalen wat voor grondsoort er in de tuin aanwezig is. Bekijk hiervoor naar het volgende:
- De structuur;
- Het zuurstofgehalte;
- Hoeveelheid aan organische materialen;
- De aanwezigheid van wormen en bacteriën.
Met deze gegevens kan je gerichter keuzes maken wanneer het aankomt op beplanten, bewerken, bemesten en bewateren.
Herken de grondsoort in de tuin.
In ons land komen grofweg vier grondsoorten voor: kleigrond, zandgrond, bosgrond en veengrond. De soort grond was altijd afhankelijk van de plek waar je woont, maar omdat tegenwoordig veel grond wordt afgegraven ligt er vaak een andere grondsoort dan de originele bodem. Gelukkig is de ondergrond gemakkelijk te testen, doe wat grond in een glas en vul deze aan met schoon leidingwater. Schud het glas flink en laat het dan ongeveer tien minuten staan. Aan de hand van de hoeveelheid voeding die uit de grond spoelt kun je bepalen wat voor soort grond het is. Bij kleigrond zal het water veel troebeler zijn dan bij zandgrond. Op het internet kun je gemakkelijk de resultaten van een dergelijke test vergelijken. Er zijn diverse afbeeldingen hierover te vinden. Wil je dit professioneel laten testen, vraag dan een hovenier om naar de grondsoorten in je tuin te kijken.
Aan de slag met grondsoorten
Het is natuurlijk leuk om te weten wat voor grond er in de tuin ligt. Maar wat kan je er nu precies mee? Elke grondsoort heeft zo zijn eigenschappen en moet daarom op een speciale manier aangepakt worden.
Kleigrond
Neem kleigrond, deze grondsoort is vaak klef en zwaar en heeft een laagje hele fijne slibdeeltjes. Deze deeltjes houden gemakkelijk voeding en vocht vast. Ook heeft kleingrond een dichte structuur waardoor water er op blijft staan en het zuurstofgehalte in de bodem erg laag is. Dat is niet bevorderlijk voor planten. Gelukkig zijn er manieren om dit te veranderen.
- Je kunt de grond net voor de winter spitten, de eventuele vorst breekt dan de grond uit elkaar.
- Je kan kalk strooien om de structuur te verbeteren.
- Voeg gedurende het jaar compost toe met organische stoffen. Het natuurlijk bodemleven gaat dan tot leven komen en er ontstaan kleine gangen door het graven van alles wat er leeft, hierdoor kan zuurstof gemakkelijker door de bodem bewegen.
Zandgrond
Zandgrond bestaat uit grove delen, er is geen slib om water en organische voedingstoffen vast te houden. Om planten in deze bodem optimaal te laten groeien met deze flink gevoed worden.
- Gebruik veel compost met organische stoffen. Mocht je een nieuwe tuin hebben met zandgrond, dan wordt er aangeraden om zeker 10 centimeter compost door de bovenste laag van uw tuin te werken.
- Voeg extra biologische meststoffen in je tuin, en voeg extra wortel- en bodemactivators rondom de wortels van de beplanting.
- Zorg voor extra water bij de eerste aanplant en bij droge periodes. Door de grove structuur van zandgrond moet je na veel water opnieuw bemesten om uitspoeling van meststoffen te voorkomen.
Bosgrond
Bosgrond is een grondsoort die eenvoudig te bewerken is. Ondanks de mix van grove en organische delen is de grond zuur en enigszins arm. Vanwege dit zuur moet u goed kijken naar wat uw planten nodig hebben in een ondergrond. Voor sommige planten zal extra kalk nodig zijn terwijl andere juist heel goed groeien met het zuur van de bosgrond. Omdat bosgrond wel wat arm is kunt u het best enkele keren per jaar biologische voedingstoffen toe passen.
Veengrond
Veengrond is opgebouwd uit afgestorven planten- en dierenresten, hierdoor is deze grondsoort honderd procent organisch. Om deze reden is het niet nodig om potgrond, tuinturf of compost te gebruiken. De grond is om dezelfde reden wel enorm zuur. Om dit te verhelpen kan je extra kalk gebruiken rondom planten die dit nodig hebben. Verder wordt het aangeraden om drie keer per jaar voedingstoffen toe te voegen.
Nieuwbouw grond
Door al het afgraven in Nederland kan het zijn dat de grond bij je nieuwbouw woning niet geweldig is. En daarbij wordt tijdens het bouwen de grond vaak dichtgeslagen door vrachtwagens en transportvoertuigen. Het kan dan zijn dat de grond dan beter afgegraven kan worden, lees in het artikel “Moet je het grondwerk afgraven bij een nieuwbouwtuin?” meer over de ideale grond bij een nieuwbouw woning.
De grond kan ook afgegraven worden wanneer je begint aan een nieuwe tuin. De soort grond die je nodig hebt heeft dan met de beplanting te maken in de nieuwe tuin. Wil je hulp bij het maken van een tuinplan? Wij van Hoveniersbedrijf Bersselaar groen helpen je graag jouw droomtuin te realiseren! Bel naar 06-51243846 of mail naar info@bersselaargroen.nl.