Hoe maak je een goed verlichtingsplan?

Een tuin is niks zonder goede verlichting, maar je kan niet zomaar verlichting kopen en ervan uit gaan dat het allemaal maar op zijn plek valt. Wanneer een omgeving van licht voorzien moet worden dan wordt er altijd aangeraden om een verlichtingsplan op te stellen. Een verlichtingsplan is een plattegrond van een omgeving waarin de verlichtingsbronnen zijn ingetekend. Op deze manier zijn er geen verassingen wanneer de verlichting daadwerkelijk wordt geïnstalleerd. In dit artikel geven wij een paar tips om een goed verlichtingsplan op te stellen.

Waarom een verlichtingsplan?

Een verlichtingsplan is dus een plattegrond waar lichtbronnen worden ingetekend om een beter beeld te krijgen van de effecten van verlichting in een omgeving. Maar waarom wordt dit aangeraden? Een goed lichtplan voor de tuin maakt de keuze voor de juiste buitenverlichting gemakkelijker en zorgt er voor dat het resultaat daadwerkelijk naar wens is. Bij een verlichtingsplan wordt er op het volgende gelet:

  • Stroompunten in de omgeving.
  • De sterkte van het licht.
  • De soorten lampen die je kiest.

Verlichtingsplan in 5 stappen

Mocht je zelf een verlichtingsplan op willen stellen dan zijn er 5 algemene stappen die je zorgvuldig moet volgen. Een verlichtingsplan moet met veel zorg opgesteld worden anders loop je tijdens het aanleggen tegen problemen aan.

  1. Zorg voor een plattegrond. Bij het maken van een verlichtingsplan zorg je voor een recente plattegrond van jouw tuin. Op deze plattegrond teken je
  2. niet elk plantje in detail maar je zorgt er wel voor dat alle belangrijke elementen van jouw tuin aanwezig zijn. Denk hierbij aan zaken als het terras, de haag, het gazon, enzovoorts.
  3. Bepaal de zichtlijnen. Zichtlijnen zijn de lijnen waarmee je de tuin in kijkt en waar je naar kijkt vanaf zitplekken in jouw tuin. Ga op deze plekken staan en bekijk welke delen van jouw tuin het meest in jouw zicht staan.
  4. Bepaal welke elementen uitgelicht moeten worden. Je gaat nu bepalen welk gedeelte van jouw tuin je wilt verlichten. Begin met onderdelen die verlicht moeten worden voor de veiligheid. Daarna komen de elementen die verlicht worden voor de sfeer. Het is belangrijk om niet te veel te verlichten, omdat de donkere delen in jouw tuin zullen verlichte plekken meer zullen laten opvallen.
  5. Bepaal de soort verlichting. Er zijn enorm veel opties wanneer het aankomt op verlichting. De meest voorkomende verlichtingen zijn: grondspots, spots die niet boven de grond uitsteken. Wandverlichting, verlichting die bevestigd of ingebouwd zijn in een muur. Staande tuinlampen, verlichting die zich bevindt op een paal. En als laatst tuinspots, spots op een kleine verhoging die zich richten op een bepaald element.
  6. Verdiep je in elektrische benodigdheden. Welke spanning is er nodig en hoe leg je dit aan zodat het veilig blijft voor kinderen en huisdieren.

Mocht je hulp nodig hebben bij het opstellen van jouw verlichtingsplan, dan kan je altijd terecht bij Bersselaar Groen. Wij hebben veel ervaring met het opstellen en uitvoeren van verlichtingsplannen, mocht je interesse hebben in onze hulp dan kan je altijd contact met ons opnemen.

De vele voordelen van tuinverlichting.

Het opstellen van een goed verlichtingsplan is meer werk dan het wellicht lijkt. Het plan moet namelijk enorm precies opgesteld worden zodat je tijdens het aanleggen niet tegen onverwachte problemen aanloopt. Maar; het loont de moeite! Verlichting is namelijk een belangrijk gedeelte van jouw tuin en heeft een hoop voordelen. Zo is tuinverlichting natuurlijk allereerst belangrijk in het creëren van zicht. Wanneer jouw tuin s ‘avonds helemaal donker wordt is gezellig buiten zitten in de avond uurtjes geen optie. Ook kan je gemakkelijker struikelen in het donker. Een pikdonkere tuin geeft bovendien vaak een wat onveilig gevoel het en je mist het oog op mogelijke inbrekers. Om deze reden is het aanleggen van verlichting handig om de veiligheid te vergroten. Plaats bijvoorbeeld verlichting op de plekken waar je veel loopt zodat je genoeg zicht behoud. Inbrekers gaan vaak naar donkere afgelegen woningen en kunnen afgeschrikt worden met verlichting. Naast de veiligheid zorgt verlichting ook voor extra sfeer in jouw tuin. Met verlichting kan je jouw eyecatchers uitlichten en een sfeervolle zithoek creëren. In deze zithoek met sfeerverlichting kan je dan van jouw tuin genieten tot de late uurtjes. Kortom; het is eigenlijk zonde om niet te investeren in tuinverlichting.