Verhoog de biodiversiteit in jouw tuin

De tuin is een heerlijke plek voor een kopje koffie in de ochtend of een BBQ met vrienden in de avond. De plek waar je in de frisse buitenlucht zit en heerlijk kan genieten van de omgeving. Zonder dat je het in de gaten heeft ben je eigenlijk nooit alleen in jouw tuin. Er zijn altijd wel vogels, vlinders of insecten die je gezelschap houden wanneer je buiten bent. Als tuineigenaar heb je veel invloed op de verschillende dieren die een kijkje in jouw tuin komen nemen. In dit artikel lees je wat je zelf kan doen om de biodiversiteit in jouw tuin te verhogen.

Wat is biodiversiteit?

Biodiversiteit staat kort gezegd voor de rijkdom van de natuur. Hieronder vallen alle verschillende soorten dieren en planten. Biodiversiteit is erg belangrijk. Een goede biodiversiteit heeft namelijk gevolgen voor de water- en luchtkwaliteit, leefbaarheid en voeding. Zonder planten zouden we bijvoorbeeld geen zuurstof hebben. Zonder bijen en andere insecten zouden we geen gewassen hebben en dus ook geen voedsel. En zonder schimmels zouden we geen recycling van organische materialen hebben. Kortom, biodiversiteit is super belangrijk!

Ga voor groen!

Het is natuurlijk algemeen bekend dat vogels en insecten erg veel van planten en bloemen houden. Een goede eerste stap is daarom om tegels en bestrating in jouw tuin in te wisselen voor groen. Daarbij is het wel erg belangrijk dat je voor de juiste beplanting kiest. Zorg ervoor dat er voor ieder diertje iets te smullen is. Kies een grote variatie aan bloemen en planten, die in verschillende seizoenen in bloei staan. Zo kunnen insecten allerlei soorten bloemen en planten bestuiven. Let wel op! Niet iedere bloem heeft waarde voor insecten zoals bijen en vlinders. Een gemakkelijke vuistregel om te onthouden welke bloemen geschikt zijn is te kijken of je meeldraden en stampers kunt zien. Je zult merken dat je deze bij sommige overgecultiveerde bloemen niet kan zien. In plaats daarvan kan je beter kiezen voor meer botanische planten.

Biodiversiteit verhogen

Meer vogels in jouw tuin

Wil je genieten van allerlei verschillende vogeltjes in jouw tuin? Wanneer je kiest voor de juiste beplanting krijg je vanzelf meer van deze vrolijke fluiters in jouw tuin. Bessen en zaadhoofden zijn belangrijk voedsel voor vogels. De vlier, Gelderse roos, kardinaalsmuts, hazelaar en duindoorn zijn bomen en of struiken waar je vogels erg blij mee maakt. In de winter kan het vinden van voedsel soms lastig zijn voor vogels. Je kan de vogels in jouw tuin helpen door ze bij te voeren met pinda’s, vetbollen, zaden of zonnebloemhoofden. Dit voedsel kan je ophangen in jouw tuin, maar je kunt ook kiezen voor een leuk vogel voederhuisje. Hiermee biedt je een veilige plek voor de vogeltjes in jouw tuin.

Leg water aan in jouw tuin

Water in jouw tuin is een erg waardevolle toevoeging. Hierbij kan je denken aan een vijver, maar ook een grote teil, trog of waterornament kan al helpen om de biodiversiteit in jouw tuin te verhogen. Water en waterplanten trekken allerlei soorten kleine insecten aan. Vijvers bieden daarnaast voor vogels een populaire plek om te drinken en zich te wassen. In de zomer kan stilstaand water muggen aantrekken. Het is daarom aan te raden dat je zorgt dat het water in beweging blijft. Dit kan eenvoudig doormiddel van een pomp of waterornament.

Ruim jouw tuin minder vaak op

Dit klinkt misschien gek want je wilt natuurlijk dat jouw tuin er netjes bij ligt. Maar door jouw tuin wat minder vaak op te ruimen verhoog je de biodiversiteit. Is jouw tuin na de herfst bezaaid met bladeren of heb je nog oude blokken hout in de tuin liggen? Laat deze dan op een natuurlijke manier rotten. Dit creëert namelijk een belangrijke voedingsbodem voor insecten en planten waardoor planten beter gaan groeien. We raden je aan om de bladeren op jouw gazon wel weg te halen. Wil je liever een strakke tuin zonder bladeren? Dan is een insectenhotel misschien wel iets voor jouw. Deze hotels zijn enorm populair. Door te kiezen voor een insectenhotel is jouw tuin visueel aantrekkelijker en ook nog eens erg insect-vriendelijk.

Tuinontwerp voor een tuin vol biodiversiteit?

Bersselaar Groen is dol op de natuur. Wij helpen je dan ook graag jouw tuin om te toveren tot een paradijs voor jij zelf én het milieu. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden van een tuinontwerp te bespreken. We nemen rustig de tijd om al jouw wensen te inventariseren en de mogelijkheden van jouw tuin te inspecteren. Op basis daarvan presenteren we een tuinontwerp dat niet alleen op papier mooi oogt, maar in de praktijk ook daadwerkelijk voor een topresultaat zorgt!

Hulp nodig bij tuinaanleg of tuinonderhoud?

Wil je graag een tuin of vijver aanleggen en kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? De hoveniers van Bersselaar Groen kunnen je volledig ontzorgen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden.