Slim omgaan met regenwater

Als gevolg van de klimaatverandering hebben we in de zomer steeds vaker last van lange periodes met extreme droogte. Terwijl er in de herfstperiode juist erg veel regenval is. Het is daarom belangrijk om slim om te gaan met regenwater. Wanneer regenwater wordt opgeslagen in jouw tuin kan je dit water op een later moment weer hergebruiken. Hiermee helpen we niet alleen onszelf maar ook het milieu.
In dit artikel vertellen we je welke manieren er zijn om regenwater op te vangen en wat je zelf kunt doen in jouw tuin.

Maak gebruik van een regenton

De goedkoopste manier om regenwater op te vangen is gebruik maken van een regenton. Met een regenton wordt het regenwater opgevangen door de regenpijp te koppelen in de regenton. In de regenton kan het regenwater opgevangen worden en op een later moment gebruikt worden. Er zijn zelfs Gemeenten die een subsidieregeling hebben voor het aanschaffen van een regenton. Check dit voor het aanschaffen van jouw regenton dus eerst even bij jouw Gemeente.

Vijver aanleggen

Een andere manier om jouw regenwater op te vangen is een vijver aanleggen. In een vijver kan een erg groot deel van al het regenwater opgeslagen worden. Wanneer je een vijver aanlegt is het van belang dat deze naast een stuk gazon of grasveld wordt aangelegd. Als de vijver te vol is door bijvoorbeeld overmatige regenval, stroomt het overgebleven water namelijk de tuin in. Dit water kan zijn weg beter vinden in gras dan in tegels en bestrating.

Minder tegels, meer groen

Wanneer jouw tuin vol ligt met tegels en bestrating heeft dit als gevolg dat regenwater slecht ondergronds afgevoerd kan worden. Hierdoor kunnen overlopende straten of andere vervelende problemen veroorzaakt worden. Om deze problemen tegen te gaan kan je ervoor kiezen om de bestrating in jouw tuin te verminderen. Kies bijvoorbeeld voor een groot stuk gazon en meerdere planten in jouw tuin. Zo heeft regenwater voldoende ruimte om ondergronds weg te lopen. Wil je liever geen gazon in jouw tuin? Kies er dan voor om meer ruimte te laten tussen jouw tegels. Op deze manier heeft het regenwater toch de mogelijkheid door de grond te worden opgenomen.

Groen dak

Vaak is het mogelijk om regenwater al vanaf het dak op te vangen. Door van jouw eigen dak een groen dak te maken wordt het water op het dak al opgenomen. Zo kan je kiezen voor een natuurlijk dak met kruiden of bloemen of een sedumdak (met vetplantjes). Een groen dak houdt niet alleen het vocht vast, maar vormt ook een extra isolatielaag. Een groen dak komt de biodiversiteit in jouw tuin ten goede.
Let op! Een groen dak is niet bij ieder huis mogelijk. Benieuwd of je een groen dak aan kan leggen? Vraag raad aan een specialist die je hiermee verder kan helpen. 

Zorg voor de juiste bodemstructuur

Wanneer de bodemstructuur in jouw tuin niet optimaal is kan dit regen- of vochtproblemen veroorzaken. De oplossing hiervoor is om de grond in jouw tuin eens goed om te spitten. Bij omspitten worden er gaten en openingen in de grond gemaakt waardoor en meer zuurstof in de grond komt. Hierbij komen mineralen vrij die jouw grond weer gezond en vruchtbaar maken. Op deze manier kan het water weer een stuk beter opgenomen worden in de bodem.

Goede infiltratie

Een andere oplossing is het aanleggen van een goed infiltratie systeem. Een infiltratie systeem wordt ondergronds aangelegd en aangesloten op een regenpijp. Hierbij wordt het regenwater opgevangen en bewaard voor de drogere periodes. Op dat moment spreek je het reservoir aan om jouw planten water te geven of te sproeien. Bij het aanleggen van deze constructie moet er vaak diep gegraven worden. Deze optie is daarom vooral mogelijk bij een renoverende tuin of nieuwbouw tuin.

Advies nodig?

Ben je van plan een nieuwe tuin aan te leggen of jouw oude tuin te renoveren. Wij kunnen je adviseren in de verschillende mogelijkheden om regenwater op te vangen in jouw tuin en zo jouw tuin te verduurzamen.