Tips voor een succesvolle tuinrenovatie

Ben je net verhuisd? Zijn de kinderen het huis uit of is er juist net een kleine huisbewoner bij gekomen? Of ben je de huidige indeling van jullie tuin gewoon een beetje beu en wil je wel eens wat anders? Allemaal geldige redenen voor een tuinrenovatie! Maar wat komt daar allemaal bij kijken en hoe zorg je dat je het gewenste resultaat krijgt? Met deze tips helpen we je graag op weg.

Maak een wensenlijst vóór je begint met renoveren

Zijn uw handen al aan het jeuken en wil je het liefst vandaag nog een schop in de grond steken? Dat gevoel begrijpen wij als geen ander! Toch is het belangrijk om eerst even een stap op de plaats te maken en al je wensen in kaart te brengen. Zo voorkom je dat je je blindstaart op het aanleggen van dat grote terras of die speelplek voor de kinderen. Wil je bijvoorbeeld minder onderhoud aan je tuin? Of lijkt een moestuin in je tuin je wel wat? Of een waterelement voor een rustgevend effect in je tuin? Maak voor jezelf een wensenlijstje en kijk tijdens de ontwerpfase wat wel en niet goed past in jouw tuin.

Tuin renoveren? Niet zonder tuinontwerp

Als je je wensenlijstje gemaakt hebt, is het tijd om zaken concreet te maken. Dat doe je door alles wat je graag wilt zien in je tuin te vertalen naar een tuinontwerp. Als je dat goed aanpakt heb je een uitgewerkte to-do lijst die je erbij kan pakken tijdens het renoveren van je tuin. Zonder goed tuinontwerp is de kans erg groot dat je gaandeweg keuzes maakt waar je later spijt van krijgt. Neem dus echt even de tijd voor het maken van een goed tuinontwerp en neem eventueel contact op met een hovenier om zeker te weten dat je een goede basis legt voor je tuinrenovatie.

Je maakt een tuinontwerp door op papier uit te schetsen wat je graag waar wilt hebben. Hierbij is het belangrijk dat je alles op schaal intekent, om vervelende verrassingen te voorkomen!

Adezz bloembak

Hou rekening met zon- en schaduwplekken in je tuin

Niet alle planten kunnen goed tegen vol zonlicht terwijl andere planten juist vooral niet op schaduwrijke plaatsen moeten staan. Om te voorkomen dat je veel geld kwijt bent aan beplanting die binnen mum van tijd dood gaat, is het belangrijk een vlekkentekening te maken van de zon- en schaduwplekken in je tuin. Neem hierin ook mee welke delen van je tuin in de ochtend zonlicht vangen en welke delen juist op het einde van de dag. Wanneer je met name in de namiddag gebruik wilt maken van je terras kan het wenselijk zijn deze aan te leggen op een plek waar je van de namiddag zon kan genieten.

Teken eerst de vaste basiselementen

Pak een stevig, wit vel papier en teken hier de basiselementen van de tuin op in. Let op dat je dit op schaal doet. Op de basistekening plaats je alles dat niet verandert tijdens het renoveren van je tuin. Naast de omvang van de volledige tuin moet je hierbij denken aan onderdelen zoals:

  • eventueel aanwezige tuinhuisjes of garages
  • eventuele ingegraven trampoline
  • eventuele grote elementen zoals een vijver of terras welke je niét wilt verwijderen
  • bomen die je wilt laten staan
  • de ruimte die je zonwering nodig heeft; hier kan dus geen hoge beplanting worden geplaatst
  • eventuele wandelpaden die je niet wilt verwijderen

Maak meerdere ontwerpen op kalkpapier

Door een kalkpapier over het bovenstaande vel papier te plaatsen, kun je eenvoudig meerdere ontwerpen maken zonder steeds helemaal opnieuw te moeten beginnen. We raden je aan je tuinontwerp niet alleen te maken. Nodig je huisgenoten uit om mee na te denken of leg je voorstel aan hen voor, voor feedback. Vaak kom je zo tot verrassende inzichten of voorkom je dat je iets over het hoofd ziet.

Neem het onderhoud van je tuin bewust mee in het ontwerp

Planten in de tuin zijn goed voor de natuur en voor onze gemoedsrust als mens. Maar niet iedereen is even bedreven in het onderhouden van een tuin. Zie jij het niet echt zitten om veel tijd in tuinonderhoud te steken? Dat betekent zeker niet dat je je tuin moet volgooien met tegels. Wel is het dan raadzaam om je goed te laten adviseren over de soorten beplanting in je tuin. Ook als je naar bestrating kijkt voor een pad of terras in je tuin, is er een groot verschil in onderhoud tussen de ene of de andere soort tegel.

GeoCeramica geeft onkruid geen kans!

Neem bijvoorbeeld het Nederlandse tegelmerk GeoCeramica, de nieuwste generatie keramische buitentegels. Deze tegels zijn vlekbestendig, makkelijk schoon te maken en vertonen veel minder snel groene aanslag dan reguliere tegels. Doordat GeoCeramica tegels zichzelf automatisch uiteen zetten is het voor onkruid bijna onmogelijk om tussen de voegen te groeien. De prijs van de GeoCeramica tegels zijn hoger dan de prijs van andere keramische tegelmerken, maar de fundering- en aanlegkosten van GeoCeramica tegels zijn vele malen lager. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je bij een aanschaf van GeoCeramica tegels een stuk goedkoper uit bent! Geen wonder dat deze tegels tegenwoordig zo populair zijn.

Gras? Of toch liever bodembedekkers?

Ook iets om mee te nemen in je ontwerp; gras. Als je voor graszoden gaat, hou er dan rekening mee dat deze ook gemaaid moeten worden. We merken dat mensen vaak op een klein, loos hoekje wat gras plaatsen. Vaak omdat ze niet goed weten wat ze anders op deze plek moeten planten. Het gevolg; voor een vierkante meter moet een maaimachine worden aangeschaft en opgeborgen. Grind, houtsnippers of bodembedekkers (hele lage beplanting) zijn goede alternatieven waarmee dit eenvoudig kan worden voorkomen!

Tuinrenovatie is hét moment voor automatisering

Als je je tuin gaat renoveren creëer je voor jezelf een perfect moment om het leven wat gemakkelijker te maken. Wat dacht je van tuinverlichting die automatisch te bedienen is? Of een beregeningssysteem waardoor je nooit meer met een sproeier of gieter in de hand hoeft te staan? Ben je benieuwd naar wat allemaal mogelijk is? Neem gerust even contact met ons op!

Tuinverlichting in Oss
terrasoverkapping-douglas-geoceramica-heesch-bersselaargroen

Zorg voor een gezonde bodem

Vergeet niet om de kwaliteit van je tuinaarde extra aandacht te geven. Zeker nieuwe planten hebben een goede, gezonde bodem nodig om goed te kunnen aarden. Welk type ondergrond het beste is, kan verschillen per soort plant dat je in je tuin gaat zetten. De ene plant heeft meer voeding nodig dan de andere. Laat je hierover goed adviseren. In ons artikel ‘Kwaliteit tuingrond verbeteren‘ lees je meer informatie over hoe je voor de juiste fundering voor jouw tuinrenovatie kan zorgen.

Alle benodigdheden in huis?

Niets zo vervelend als steeds je werkzaamheden moeten onderbreken om wéér terug naar de winkel te gaan. Als je bovenstaande stappen hebt doorlopen heb je een goed beeld van wat er gedaan moet worden om jouw tuinrenovatie tot een succesvol einde te brengen. Tijd dus om na te gaan wat je hiervoor nodig hebt. Vergeet niet dat je een hoop gereedschappen ook kan huren. Zo kun je uitgraafwerk voor een trampoline of vijver een stuk sneller doen met een kleine graafmachine. Denk er wel over na hoe je de graafmachine de tuin in gaat krijgen.

Tuin zelf renoveren of laten doen?

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel meer inzichten gekregen en kun je aan de slag met het creëren van jouw droomtuin. Loop je vast of zie je het toch niet zitten om dit zelf op te pakken? Bersselaar Groen is zeer ervaren in tuinrenovaties en het maken van succesvolle tuinontwerpen. Dat doen we voor iedere gewenste stijl. Bekijk ons portfolio maar eens voor inspiratie!

We kunnen je volledig ontzorgen en pakken alles op wat gedaan moet worden om tot het resultaat te komen waar jij helemaal blij mee bent. Boom verwijderen of juist plaatsen? Geen probleem! Vijver verwijderen of aanleggen? Geen punt! Een volledig tuinontwerp creëren en tot in de puntjes uitvoeren; dat is precies waar wij ons iedere dag voor inzetten. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw tuinrenovatie? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op. We komen graag ook bij jouw je tuin omtoveren tot een droomtuin waar je jarenlang van kan genieten!