Moet je het grondwerk afgraven bij een nieuwbouwtuin? 

Heb je net een nieuwbouwhuis met tuin gekocht? Dan kan je natuurlijk niet wachten om te verhuizen. Je wilt jouw huis helemaal naar wens inrichten! Wil je dat ook zo snel mogelijk met je tuin? De eerste vraag die bij een nieuwbouwtuin naar voren komt gaat over het grondwerk. Moet je dit afgraven of niet?

Grond afgraven of niet?

Tijdens de bouw van een nieuwbouwhuis wordt de grond om het huis vaak platgereden door vrachtwagens, kranen en andere transportmiddelen. Hierdoor wordt de structuur van de grondlaag dichtgeslagen. Een te vaste grondlaag is niet vruchtbaar genoeg om planten in te laten groeien. Daarnaast kan regenwater niet gemakkelijk weggevoerd worden, waardoor overlast kan worden veroorzaakt. Zeker als we kijken naar de klimaatverandering waar iedereen het over heeft. Steeds vaker hebben we te maken met drogere periodes en enorme uitschieters van natte dagen waarop hevige regenval ondervinden. De gronddichtheid en voeding is medebepalend voor een gezond bodemleven en afwatering.

Losse grondlaag aangebracht

Bij de oplevering van een nieuwbouw wordt er vaak een losse grondlaag op de bestaande ondergrond aangebracht. Deze mulle laag lijkt goed genoeg maar schijn kan in deze bedriegen omdat de onderlaag nog steeds dezelfde structuur behoudt en dichtgeslagen is. Het is goed om de bodem kwaliteit, grondlaag, na te laten kijken voordat je begint met de aanleg van je tuin.

Een oplossing is het omspitten van de dichte onderlaag. Door de onderlaag om te spitten wordt de grond vruchtbaarder, krijgt het extra voedingswaarde en verander je de structuur. Er wordt geadviseerd om de grond tot 60cm diep te spitten voor een optimaal resultaat.

Aangezien dit zelf met een schep haast onmogelijk is, is het inhuren van een tuiniersbedrijf of het huren van een kleine kraan handig. Zij kunnen dit op een professionele manier voor jou faciliteren.

Verbeteren van tuingrond bij nieuwbouw

Door het grondwerk grondig aan te pakken na oplevering van je nieuwbouwwoning kun je dit direct verbeteren. Gebruik hiervoor hoogwaardige componenten die het bodemleven verbeteren. Denk hier niet te eenvoudig over, ga geen goedkope compost toevoegen onder het mom van verbetering. Het aanleggen van een tuin bij jouw nieuwbouwwoning vraagt om aandacht. Je wilt immers jaren kunnen genieten van je tuin.

Gemeentelijke eisen bij nieuwbouwprojecten

Of je nu wel of niet je grondwerk laat afgraven is aan jou. Alleen zien wij steeds vaker eisen terug vanuit Gemeenten als we kijken naar de opvang van hemelwater in nieuwbouw wijken. Wateroverlast als gevolg van hevige regenval en nog breder klimaatverandering raakt ons allemaal. Zeker ook in een nieuwbouwwijk. In dit artikel nemen we direct een aantal tips mee die je kunt toepassen in jouw nieuwbouwtuin.

Een watervriendelijke tuin creëren doe je zo.

Om wateroverlast te voorkomen is het belangrijk om je tuin goed te bewerken en in te richten. Dit begint bij het begin en dat is het grondwerk. Ons advies is om het grondwerk af te laten graven alvorens te starten met de tuinaanleg in je nieuwbouwtuin. Hieronder zetten we ook een aantal tips op een rij die je kunt toepassen om je tuin nog watervriendelijker te maken.

Een regenton aansluiten

De allereerste en makkelijkste optie is om een regenton aan te schaffen, waar je het regenwater in kan opvangen. Dit opgevangen hemelwater gebruik je vervolgens voor het geven van water aan de planten. Het gebruiken van regenwater in plaats van drinkwater, is niet alleen kostenbesparend maar ook erg duurzaam. Soms kun je de regenton via een verduurzaming initiatief via de Gemeente voordelig aanschaffen. Vraag dit na bij jouw Gemeente.

Een tuin met reliëf aanleggen

De tweede optie is om de nieuwbouwtuin aan te leggen met hoogteverschillen. Mocht er veel regenval zijn, dan loopt het water vanzelf door de hoogteverschillen naar beneden. Bovendien blijft de tuin op deze manier in goede staat en groen.

Infiltratiekratten onder de grond plaatsen

Je kunt er voor kiezen om speciale kratten in de grond te plaatsen. Deze kratten nemen het water op en zullen geleidelijk het water verspreiden over de grond. Het is een ideale optie als je een nieuwbouw tuin moet aanleggen, aangezien de kratten onder de grond gelegd worden.

Een vijver aanleggen

Tot slot de tip om een vijver aan te leggen, waar regenwater in opgeslagen kan worden. Door middel van een waterpomp of infiltratiesysteem kan de tuin vanuit de vijver water krijgen. Hierdoor gebruik je je eigen wateropvang. Dit voorkomt ook verspilling van drinkwater.

Natuurlijk zijn er veel meer tips en onderdelen die ervoor zorgen dat je een watervriendelijke tuin krijgt. Een hovenier neemt deze met je door bij het advies over een tuinontwerp.

Waar begin je met je tuin?

Bij het kopen van een nieuwbouwhuis komt er best wel wat kijken. Je hoofd loopt al over bij de keuzes die je hebt over de inrichting in het huis. Maar vergeet niet de aanleg van de tuin! Hoe begin je en welke stappen moet je nemen om jouw droomtuin te kunnen maken?

Allereerst begin je met het opmeten van de tuin om inzicht te krijgen in de grootte van de tuin. Analyseer de grond om zeker te weten waar de leidingen liggen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij graafwerk.

De volgende stap is om een lijst te maken van alle wensen en ideeën voor jouw tuin. Wil je meerdere zithoeken? Een vijver? Een ondergronds watersysteem? Of een zwembad? Over alles moet worden nagedacht, om na te gaan of het mogelijk is. Wees dus ook kritisch over je eigen ideeën, aangezien niet alles altijd past en kan. Bovendien kan je bij tuincentra’s, in tijdschriften of online inspiratie opdoen. Als je de wensenlijst voor ogen hebt, kun je beginnen met het schetsen van een tuinontwerp. Neem zoveel mogelijk mee in de schets, om te kijken hoe het complete plaatje eruit komt te zien.

Vervolgens kan je een planning maken, om overzichtelijk te krijgen waar je als eerste mee moet beginnen en welke vervolgstappen er daarna komen. Of kun je een gesprek aangaan met een hovenier. Je hebt je nu goed voorbereid zodat de hovenier weet wat je graag wilt en je daarbij kan adviseren.

Waarom tuin aanleg uitbesteden?

Kies je er voor om de aanleg van de tuin uit te besteden aan een hoveniersbedrijf? Dan zul je merken dat die kennis en expertise zeer waardevol is. Zo weten zij bijvoorbeeld waar bepaalde planten beter groeien en welke verzorging het nodig heeft. Daarnaast kunnen zij door hun ervaring een watersysteem of vijver aanleggen, en weten zij hoe ze de ondergrond moeten bewerken voor een goede water afvoer. Ook kan het hoveniersbedrijf een tuinontwerp voor jou maken, zodat je een beter inzicht krijgt hoe het eindresultaat eruit komt te zien. Het uitbesteden van een tuin kost meer geld, maar dan wordt jouw droomtuin wel tot werkelijkheid gebracht!

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Wil jij jouw nieuwbouwtuin aanleggen en wil je rekening houden met de juiste waterregulering? Wij van Hoveniersbedrijf Bersselaar groen kunnen jou daar bij helpen! Door onze jarenlange ervaring in het aanleggen van tuinen, weten wij wat de beste inrichting is om jouw droomtuin te realiseren.  Bel naar 06-51243846 of mail naar info@bersselaargroen.nl.