Voor en nadelen van kunstgras

Als je wilt beginnen met het renoveren van je tuin dan loop je misschien wel tegen het volgende vraagstuk aan, wat te doen met het gras? Voor veel mensen zal deze keuze afhangen van de persoonlijke voorkeur. Zo zorgt echt gras voor een heerlijke natuurlijke geur in jouw tuin, zeker wanneer dit net gemaaid is. Maar een gazon opgebouwd uit echte graszoden is wel arbeidsintensief. Wil je niet te veel bezig zijn met het aanleggen en onderhouden van je grasmat dan is kunstgras misschien wel de beste keuze voor jou. Maar is kunstgras wel goed voor het millieu en hoe zit het met de kosten?

Voor en nadelen van kunstgras

Voordelen van kunstgras

  • Aanpasbaar op jouw voorkeur: Bij kunstgras is het mogelijk om te kiezen uit verschillende soorten die allemaal weer anders zijn. Zo kan je kiezen uit een kleur die het best bij jouw tuin past, of een materiaal dat jij het fijnst vindt. Je grasmat is helemaal af te stemmen op jouw wensen.
  • Onderhoudsvrij: Kunstgras is nagenoeg onderhoudsvrij. Bij kunstgras hoef je erg weinig arbeid te leveren om een strak gazon te realiseren. Daarentegen vraagt een strak gazon van natuurlijk gras om een hoop onderhoud. Zo moet er gezaaid, gemaaid en gesproeid worden, om nog niet te beginnen over het onkruid dat er tussenuit geplukt moet worden.
  • Investering: Kunstgras is wel een investering. Echt gras lijkt in eerste instantie daarom vaak de goedkopere optie, maar omdat kunstgras lang mee gaat en nagenoeg geen onderhoudskosten heeft, zal je uiteindelijk toch goedkoper uit zijn.
  • Geen onderhoudskosten: De reden dat kunstgras geen onderhoudskosten heeft, komt door het feit dat het niet gesproeid hoeft te worden. Erg goed voor het milieu dus! Het onderhoud van kunstgras is daarom vaak duurzamer dan het onderhoud van normaal gras.

Nadelen kunstgras

  • Flinke investering: Het aanschaffen en aanleggen van kunstgras is een flinke investering. Door de lage onderhoudskosten ben je uiteindelijk goedkoper uit, maar het blijft een investering van formaat. Graszaad of graszoden daarentegen zijn een stuk goedkoper.
  • Geen duurzaam materiaal: Kunstgras is wel duurzaam maar het materiaal is dat natuurlijk niet. Een normaal gazon houdt Co2 vast. Bij een gazon van kunstgras is dit niet het geval.
  • Onkruid, algen en mos: Helaas ben je bij een kunstgrasgazon ook nog niet klaar met onkruid. Het kan namelijk gebeuren dat onkruid door de grasmat groeit of dat er algen en mossen vormen op het kunstgras.

Het afvoeren van water door het gras

Gras heeft een grote invloed op de manier waarop water door jouw tuin loopt. Om te zorgen voor een goede waterdoorstroming is het belangrijk dat niet de hele tuin vol ligt met tegels. Veel tegels zorgen ervoor dat het water geen kant op kan waardoor er of plassen ontstaan of het water het riool in loopt. Bij veel neerslag kan het riool vollopen en overstromen.

Om de druk op het riool te verminderen kan je voor zoveel mogelijk groen in je tuin zorgen. Bomen, planten en vooral gras zorgen namelijk voor een goede waterafvoer. Zelfs een klein stukje gras heeft al een grote invloed op de afvoer van regenwater. Gras houdt namelijk water vast en laat het vervolgens rustig de bodem inlopen.

Bij kunstgras wordt het water ook afgevoerd. Dit komt omdat de rug van het kunstgras is voorzien van een hoop piepkleine gaatjes. Gemiddeld kan kunstgras per vierkante meter elke minuut ruim 50 liter water laten doorstromen. Dit moet ervoor zorgen dat er ook bij hevige regen geen plassen ontstaan op de grasmat. Mocht het water niet goed afgevoerd worden door het kunstgras, dan ligt dit vaak aan de bodem en niet aan de grasmat. Lees meer over regenwater in ons blog ‘Slim omgaan met regenwater’.

Zelf aan de slag met gras

Als je een keuze hebt gemaakt tussen gras of kunstgras dan kan je aan de slag! Voor het leggen van een grasmat heb je naast groene vingers ook de juiste kennis nodig. Zo is het niet verstandig om in de winter te starten met het aanleggen van een nieuwe grasmat. Dit komt omdat graszoden krimpen bij vorst, en niet gesneden kunnen worden in de winter. Ook hebben graszoden moeite met groeien bij koudere temperaturen. Zo kunnen wortelen niet groeien in een bevroren bodem en krijgen ze onvoldoende licht om te groeien.

Deze nadelen gelden natuurlijk niet wanneer je wilt beginnen met het aanleggen van kunstgras. De ideale periodes voor het aanleggen van een natuurlijke grasmat lopen van half april tot begin juni of van half augustus tot begin oktober. Beide periodes hebben hun eigen voor- en nadelen. Zo kunnen graszoden in het voorjaar profiteren van stijgende temperaturen, toename in aantal zonuren en regelmatige neerslag. Maar moet je opletten voor de lage bodemtemperatuur en weinig bodemactiviteit.

In het najaar kunnen graszoden genieten van hoge bodemtemperaturen, veel bodemactiviteit en groeizaam weer. Nadelen in deze periode zijn weinig neerslag en een hoge verdamping van vocht. Bij hoge temperaturen is het belangrijk om verse graszoden niet in de brandende zon te laten liggen en ze binnen 24 uur aan te leggen. Ook moet je rekening houden met de ondergrond waarop je de graszoden legt. Wat voor ondergrond ligt er en wat lag daar eerst? Zo kan een gedempte vijver voor problemen zorgen. Lees daar meer over in het blog over het dempen van vijvers.

Het beregenen van een natuurlijke grasmat

Mocht je kiezen voor een grasmat van natuurlijk gras dan moet je natuurlijk wel rekening houden met de beregening. Je kunt met een tuinslag of gieter door je tuin maar het is ook mogelijk om een mooi beregeningssysteem aan te leggen. Je ziet dan niks terug van slangen, of sproeiers en de tuin ligt er altijd fris en groen bij. Ook wanneer je afwezig bent doet het beregeningssysteem gewoon zijn werk.

Bersselaar groen helpt graag bij tuinrenovatie

Mocht je dit jaar kiezen voor gras of kunstgras, bij Bersselaar groen staan wij te poppelen om met jouw tuinrenovatie aan de gang te kunnen. Wij kunnen je helpen met het aanleggen van een strak kunstgrasgazon, maar gaan ook graag aan de gang met het echte werk. Zo zijn wij in staat om te helpen met het leggen van graszoden of het inzaaien van een gazon. Lees meer over graszoden en inzaaien. Heb je nog andere vragen of wil je meer informatie? Dan kan je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen!