Waarom kiezen voor bomen en planten uit volle grond?

De winter is in volle gang, de temperaturen raken langzamerhand onder het vriespunt en de bomen zijn hun bladeren aan het verliezen. Alhoewel je met deze temperaturen liever binnen op de bank zit, mag jouw tuin gedurende de wintermaanden niet verwaarloosd worden. Tuinonderhoud in het najaar is namelijk minstens zo belangrijk als tuinonderhoud in het voorjaar. Misschien zelfs belangrijker, want een tuin die winteronderhoud heeft gehad blijft gezond. Dat betekent dat u in het voorjaar kunt genieten van een tuin die, ondanks een strenge winter, mooi is gebleven!

Planten in rust

In het najaar heeft het groen in jouw tuin rust, dit betekent dat de planten niet meer in bloei staan. In deze periode hebben jouw planten vaak niet meer de mooie uitstraling die je van ze gewend bent. Doordat de planten in deze rustperiode minder aantrekkelijk ogen, denken mensen vaak dat de planten doodgeraakt zijn en we ze beter kunnen vervangen. Maar niets is minder waar, onder de grond doen de wortels wel degelijk hun werk. De wortels werken in het najaar namelijk heel hard om ervoor te zorgen dat de planten in het voorjaar weer volop kunnen groeien en bloeien.

Mocht jouw boom toch onder winterse omstandigheden of een najaarsstorm toch in slechte conditie verkeren. Dan kan er gedacht worden aan het kappen van de boom. Het rooien van bomen moet zorgvuldig gebeuren, kijkend naar de omgeving om jouw boom heen. Laat een specialist hier naar kijken en vervang de boom door een boom of plant uit volle grond.

  • Volle grond planten najaar

Najaar beste planttijd

Omdat de planten in het najaar rusten, is dit de beste tijd om nieuw groen in jouw tuin te plaatsen. In de rustperiode kunnen planten namelijk veel meer verdragen dan in de bloeiperiode. Ze slapen als het ware door het hele proces van verzenden en transport heen, waardoor de plant en zijn wortels niet beschadigen. Tegenovergesteld is het zo dat planten die in het voorjaar (in volle bloei) worden verstuurd, tijdens het transport kunnen verwelken. En dat is zonde! Daarom is het najaar de beste tijd om jouw groen te planten. De wortels hebben dan nog ruim de tijd om zich vast te zetten in de grond en zich voor te bereiden op het voorjaar dat gaat komen.

Als je besluit om in het najaar te gaan planten kan je het beste planten uit volle grond kopen, deze planten kunnen gezet worden van november tot en met april. Ze worden opgeleverd met kale wortels en zijn verkrijgbaar bij verschillende kwekerijen. Deze planten zijn vaak een stuk goedkoper dan planten die in een pot zijn gekweekt. Zorg dat de planten worden geplant voordat de vorst begint. Vorst zorgt er namelijk voor dat de plant niet aan water kan komen. Daarnaast veroorzaakt koude lucht schade aan de wortels, deze schade kan zelfs resulteren in uitdroging en dan valt de plant uit.

Advies nodig?

Voor advies over de beste plantperiode en tuinonderhoud in het najaar kan je vrijblijvend contact opnemen met een van onze specialisten. Wij, van Hoveniersbedrijf Bersselaar Groen, delen graag onze kennis om ervoor te zorgen dat jouw tuin gezond blijft!