Tuinkalender mei

Door veel mensen wordt mei beschouwd als de mooiste tuinmaand van het jaar. Met de zomer op komst is er nog van alles te doen om je te laten blijven genieten van je eigen tuin. Het heerlijke voorjaarsweer zal je in ieder geval niet snel tegen houden. Hieronder staan de belangrijkste onderhoudswerkzaamheden beschreven voor de maand mei. We beschrijven de belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de maand mei en enkele praktische tips:

Gazononderhoud in mei

Het gras heeft in een jaar twee groeipieken, waarvan de eerste en krachtigste zich in mei bevindt. Dit wil zeggen dat de groei en het herstel van het gras op dit moment het sterkst is. Ook gelden er weer andere onderhoudsmaatregelen ten opzichte van de vorige maanden. Werk altijd met goed onderhouden gereedschap voor een goed resultaat.

Maaien: Omdat het gras nu goed groeit, moet er eenmaal per week gemaaid worden. Breng de maaistand elke maaibeurt omlaag tot de gewenste hoogte. Bij een siergazon is dit 2-3 centimeter en bij een speelgazon 3-4 centimeter.

Graskantverzorging: Doordat je met een grasmaaier niet alle plaatsen op het gazon kunt maaien is het belangrijk om eens in de 2 à 3 maaibeurten de graskanten bij te knippen. Dit kan zowel met een handschaar als een loopschaar. Ook een grastrimmer of bosmaaier met nylon draad is toepasbaar en vooral makkelijk langs verhogingen zoals plantenbakken, paaltjes, bomen enzovoort.

Verticuteren: De beste periode om het gazon te verticuteren is van eind maart tot en met mei omdat het gras in deze tijd begint te groeien en gelijk ook naar zijn groeipiek stijgt. Dit zorgt ervoor dat het gazon het beste herstelt. Tijdens het verticuteren is het de bedoeling dat de viltige laag uit het gras gehaald wordt. Deze laag is ontstaan doordat de maairesten te groot waren om als voedingsstoffen door het gazon opgenomen te worden. Deze laag beperkt de aanvoer van zuurstof, water en voedingsstoffen naar de wortels. Daardoor zal het gazon in conditie achteruitgaan. Om te verticuteren gebruiken we een verticuteermachine die de viltlaag tussen de grassprieten uitslaat, dit zorgt voor een berg afval. Na afloop lijkt het gazon kapotgeslagen maar dat is niet zo. Door vervolgens het gazon te bemesten en door te zaaien zal het gazon snel herstellen en dichtgroeien voordat het onkruid een kans krijgt. Bemesten doe je met voorjaars gazonmest, dag geeft een snelle aangroei van het gras en een frisse groene kleur aan het gazon. Voor een exact gebruik van de hoeveelheden dien je de handleiding te lezen, hierna kun je de kunstmest verdelen over het oppervlak. Dit kan handmatig of met een strooiwagentje. Is het gazon dit jaar nog niet geverticuteerd, dan is deze maand voorlopig de laatste kans om dat te doen en om daarmee het beste resultaat te krijgen.

Onkruid bestrijden: Diepwortelende onkruiden zoals paardenbloemen kunnen het beste zo diep mogelijk met de hand uitgestoken worden zodat de kans op terugkomst klein is. Onkruid bestrijden door het gazon te bespuiten met een bestrijdingsmiddel is ook een manier om het onkruid tegen te gaan. Kies dan wel voor een selectief middel, dat het gras niet aantast. Houd rekening met de gebruiksaanwijzing en laat het bespoten maaisel nooit op de composthoop terrecht komen. Er kunnen namelijk stoffen in zitten die schadelijk zijn voor andere planten in de tuin. Gras zaaien: Beschadigde randen en plekken opknappen kan in principe van het voorjaar tot in het najaar. Dit doe je door de grond voorzichtig los te krabben, het de bestrooien met een klein laagje grond en het daarna vlak te harken. Omdat de grond warm en vochtig is, wordt mei gezien als de ideale periode om in te zaaien. De maanden hierna wordt het al snel te warm en droog waardoor het graszaad minder snel zal ontkiemen.

Planten en zaaien in mei

Planten: Een knolgewas dat op dit moment geplant kan worden is de Dahlia. Je kunt er voor kiezen om de knollen in de volle humusrijke grond te zetten of in een pot. Ze zullen aan het eind van de zomer gaan bloeien. Mocht je ze al eerder op een warme plek in een pot hebben geplant, dan kunnen deze licht uitgelopen knollen nu ook de grond in. Deze Dahlia’s zullen wat eerder bloeien dan de rest. Degene die in de pot blijven staan kun je zelfs nog verplanten op het moment dat ze bloeien.

Zaaien: Het zaaien van vaste planten en vroegbloeiende tweejarige planten gaat hetzelfde in zijn werk als bij andere zaden. In maart hebben we veteld welke voorbereidingen met eenjarige planten getroffen moeten worden. Nu doen we datzelfde weer, dus: trek ondiepe geulen en besproei ze met water wanneer de grond droog is. Bij meerdere geulen houd je ze minstens 15 centimeter uit elkaar en zaai je ze zo dun mogelijk in nadat het water is weggetrokken. Dek het zaad af met droge grond en duw het zachtjes aan. Achillea, Astroemeria en Geranium zijn gemakkelijk te zaaien vaste planten. Voorbeelden van vroegbloeiende tweejarige planten zijn: muurbloemen, vergeet-mij-nietjes, duizendschonen en winterviooltjes. Deze soorten zijn net uitgebloeid eind mei en daarom is het gemakkelijk te onthouden wanneer ze opnieuw gezaaid kunnen worden. Een andere plant die makkelijk te zaaien is, maar naar een andere omgeving verlangt, is de waterkers (Nasturtium officinale). Het is een waterplant die ook als kruid gebruikt kan worden. Door een waterdoorlaatbare pot te vullen met potgrond en vervolgens kletsnat te maken, zal het zaad dat je licht verdeelt over het oppervlak, vanzelf ontkiemen. Zet de pot in een schaal met water of desnoods in de vijver om de grond goed nat te houden.

Verzorgen beplanting in mei

Voorjaarsbollen kunnen het beste nu bemest worden. Doe dit bij de bollen die nog op hun plek staan maar ook bij de bollen de je besloten hebt op te kuilen. Door organische mest rondom de bollen te strooien, wordt de vorming van de nieuwe bloemknoppen voor komend jaar bevorderd. Doe dit het liefst voor een regenbui, of giet er bij droog weer water bij.

Geef pas geplante (fruit)bomen en (fruit)heesters regelmatig water bij droog weer. Een paar dagen zon met droge wind kan de grond namelijk snel doen uitdrogen. Nieuwe houtachtigen hebben veel water nodig om aan te slaan, daarom kan het zijn dat je elke dag water moet geven. Doe dit dan het liefst ‘s avonds zodat er zo min mogelijk water verdampt. Een mulchlaag kan er voor zorgen dat de grond extra vocht vast houdt en helpt bij de vorming van nieuwe wortels. Deze laag bestaat uit compost of oude stalmest die door de grond is verwerkt. Geef planten in potten en bakken elke dag water nu het steeds warmer wordt. Geef beplanting in hangmanden of wanneer het nog warmer wordt, zelfs tweemaal per dag water. Denk hierbij aan voedsel voor de planten dat je in vloeibare vorm kunt verkrijgen. Door het te mengen met water krijgt de beplanting meteen de benodigde voedingsstoffen binnen. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing om de juiste hoeveelheid te bepalen. Wil je investeren in bloei dan kun je het beste kiezen voor een voeding met een hoog kaliumgehalte. Kies je voor een soort met een hoog stikstofgehalte dan zal de bloei minder zijn maar wordt de bladgroei bevorderd.

Vermeerderen en verminderen in mei

Polvormende voorjaarsbloeiers als longkruid ,voorjaarszonnebloem en primula kunnen nu gescheurd worden. Haal eerst bij het longkruid al het oude blad tot de grond weg en bij de voorjaarszonnebloem alleen de oude bloemstengels. Knip bij de primula’s het oude blad af en laat ongeveer 5 centimeter zitten. Graaf daarna de grote pollen uit en schudt ze los met een riek. Scheur ze met de hand of deel ze op met een steekschop. Plant de nieuwe scheurlingen in groepjes terug in de tuin, afhankelijk van de beschikbare ruimte. Bestrooi ze daarna met organische mest en geef water als de grond droog is.

Vroegbloeiende perkplanten raken uitgebloeid zoals de eerder genoemde tweejarige planten die we deze maand opnieuw hebben kunnen zaaien. Ruim deze uitgebloeide planten zo veel mogelijk op, waarbij ze als organisch materiaal kunnen dienen wanneer je ze op de composthoop gooit. Haal ook het bestaande onkruid weg en hark de grond aan zodat de border klaar ligt om te beplanten met zomergoed. De eerder gezaaide winterharde eenjarige beplanting komt nu opzetten. Omdat er met het zaaien geen rekening gehouden is met de onderlinge afstand, kunnen de opgekomen plantjes nu verplant worden zodat de afstand onderling groot genoeg wordt. De meeste planten hebben een afstand van ongeveer 15 centimeter van elkaar af nodig maar op het zakje van het zaad staat de exacte afstand van de desbetreffende soort. Wacht niet te lang met verplanten, want de meeste winterharde eenjarige planten houden hier niet van als ze al groter zijn.

Snoeien in mei

Ook deze maand valt er weer genoeg te snoeien. We beschrijven hieronder de belangrijkste handelingen van specifieke groepen en soorten. Zorg voor goed onderhouden gereedschap zoals een snoeischaar, (motorische)heggenschaar en takkenschaar.

Heesters: Geleide vuurdoorns snoei je zo, dat het de vorming van bloemknoppen stimuleert en waardoor je later in het jaar meer bessen krijgt. Dit doe je door alle scheuten die naar buiten en richting de muur groeien te verwijderen. Kort de rest met ongeveer 10 centimeter in. Een motorische heggenschaar is hier erg geschikt voor.
Vroegbloeiende heesters zoals Kerria japonica en Spiraea arguta zijn nu uitgebloeid. Snoei deze struiken terug tot de lagere jonge zijscheuten. Vanuit de voet van de plant zullen nieuwe scheuten onstaan waardoor de heester jong blijft. Snoei bij de Spiraea daarbij ook nog ongeveer eenderde van de oudere takken tot aan de grond af.

Fruit: Frambozen moeten nu om twee redenen worden gesnoeid. Als er te veel nieuwe scheuten ontstaan gaat de plant hier meer energie in steken dan in het produceren van vruchten, dus snoei alle ongewenste scheuten weg zodat de frambozen ook meer licht krijgen om te groeien. Doe dit ook om meer lucht tussen de takken te krijgen waardoor de kans minder groot is dat de plant vatbaar wordt voor grauwe schimmel. Deze schimmel tast de vruchten aan.

Hagen: Omdat je wintergroene hagen, met Buxus sempervirens als beste voorbeeld, niet goed hard kunt terugsnoeien, kun je deze het beste nu al een lichte snoeibeurt geven. Dit lukt het beste met een gewone heggenschaar zodat er minder bruine deeltjes achter blijven dan met een motorische of elektrische heggenschaar. Er zal wel meer tijd in gaat zitten maar het resultaat is beter.

Klimplanten: Snoei de Clematis montana na de bloei. Verwijder eerst dood en ziek hout en daarna alle stengels tot de gewenste lengte waaruit nieuwe scheuten ontstaan. Op deze scheuten zal de Clematis volgend voorjaar weer gaan bloeien. Wil je de plant iets laten bedekken, dan hoef je alleen maar te snoeien wat noodzakelijk is om de rest van de tuin niet te laten overwoekeren.

Rozen: Omdat de meeste veredelde rozen een onderstam van een wilde roos hebben, kan het zijn dat vanuit daar of vanuit de wortels nieuwe scheuten groeien. Door ze op tijd weg te halen zorg je er voor dat ze de bedoelde roos niet overwoekeren. Trek de scheuten zo dicht mogelijk van de stam af zodat ze niet meer uitlopen, wat bij knippen wel het geval zou zijn. Stamrozen, klimrozen en struikrozen kunnen hier allemaal last van hebben.

Vaste planten: Zoals vermeld bij het scheuren van planten kunnen de Doronicum (voorjaarszonnebloem), longkruid en primula’s teruggeknipt worden. Maar ook de Alyssum, de Arabis en Aubrieta bloeien niet meer en kunnen tot vlak aan de grond afgeknipt worden waarna snel nieuwe scheuten zullen ontstaan. Doe dit elk jaar om te zorgen dat ze mooi blijven uitlopen. Bollen en knollen: De bloemen van voorjaarsbollen zullen uitgebloeid zijn en daarom zou je de bloemen kunnen verwijderen. Laat alleen de steel nog wel minstens zes weken staan zodat alle voedingsstoffen terug de bol in kunnen trekken. Deze voedingsstoffen worden weer gebruikt wanneer de bollen later weer beginnen uit te lopen.

Onderhoud en tuinwerkzaamheden in mei

Klimplanten zoals Clematis, rozen en druiven groeien op dit moment erg hard. Daarom is het belangrijk ze regelmatig vast te binden zodat ze de andere beplanting in de borders niet kunnen verdrukken. Klimplanten uit andere beplanting halen is meestal lastig en het scheelt bovendien het nodige snoeiwerk. Het beste kan er met bindbuis gebonden worden, dit is van rekbaar materiaal gemaakt en houdt daarom altijd wat speling als de takken dikker worden. Voor Lathyrus geldt ook dat er een handje geholpen moet worden. Door ze alleen in het begin vast te binden en in de goede richting te leiden, zal de plant het daarna zelf overnemen.

Hoge vaste planten zoals bijvoorbeeld ridderspoor worden in deze maand steeds groter. Door ze te steunen zullen ze minder snel omvallen tijdens een windvlaag of regenbui. Bamboestokken kunnen je daarbij helpen. Zet ze rond de beplanting en verbindt de stokken met touw op een hoogte dat de planten niet om kunnen vallen.

In mei kunnen uw kuipplanten die binnen hebben gestaan weer naar buiten. Let nog wel op dat het zeker tot half mei nog kan gaan vriezen. Haal de planten het liefst op een regenachtige of bewolkte dag naar buiten zodat ze rustig kunnen wennen aan het nieuwe klimaat. Verplant ze het liefst nog in een wat grotere pot met verse potgrond en geef ze daarna water, gemengd met vloeibare voeding. Dode takken en lelijk blad kunnen met een snoeischaar weggeknipt worden.
Blijf tegenkomend onkruid regelmatig en vroegtijdig verwijderen zodat het de kans niet krijgt zich te vermeerderen. Schoffel waar ruimte is en hark het onkruid uit de border, het liefst op droge, zonnige dagen. Pluk onkruiden waar geen ruimte is om te schoffelen en steek meerjarige onkruiden uit.

Vijveronderhoud in mei

Geef uw vissen maximaal een keer per dag voedsel nu ze actiever worden in het opgewarmde water. Geef zoveel dat ze het in korte tijd op kunnen eten omdat het voer dat blijft liggen de algengroei stimuleert. Vissen kunnen goed voor zichzelf zorgen en daarom is het niet erg het voeren een dag over te slaan.

Vijvers met zuurstofplanten, drijvende planten als waterlelies en water dat beweegt, heeft minder last van algen en eendenkroos. Mocht je er toch nog last van hebben, dan kun je dit verwijderen met een schepnet. Zeker nu de temperatuur buiten stijgt zal de groei hiervan alleen maar toenemen. Als waterplanten te groot voor de vijver zijn geworden, is het goed ze uit het water te halen en ze wat kleiner op te delen. Zet de gedeelde planten waar plaats voor is terug in het water. Hierdoor zal de vijver wat troebel worden, maar na een paar dagen is het water weer helder. Tijdens het delen van planten is het een goed moment om speciaal waterplantenvoedsel in de pot te drukken. Dit kan niet met gewone tuinmeststoffen omdat die de algengroei zullen stimuleren.

Fauna in de tuin

Kijk voordat u met snoeien begint altijd of er geen vogelnesten aanwezig zijn. In mei beginnen de meeste vogels met het maken van nesten en het leggen van eieren. Is er een nest aanwezig, zorg dan dat je de vogels niet stoort en snoei de beplanting op een ander tijdstip van het jaar als het ook nog kan.

Ziekten en plagen in mei

Het wordt steeds warmer en alle planten in de tuin hebben meer behoefte aan water. Let daarbij extra op de grootbloemige Clematis hybriden. Door watertekort en een te klein wortelstelsel kan de plant last krijgen van verwelkingsziekte. Het blad en op den duur zelfs de hele plant wordt bruin en sterft daarna af. Dit kun je voorkomen door te zorgen voor een humusrijke grond en daarnaast ook flink water te geven. Hierdoor komen er niet zo snel luchtbellen in de stengels waar de schimmel van profiteert en zijn werk kan doen. De kleinbloemige Clematis heeft hier veel minder last van. Let bij het aanplanten van bakken en potten dat er geen taxuskevers mee de pot in gaan. Let hierbij op witte larven die de wortels van gepotte planten aanvreten. Dit zijn de grootste boosdoeners en moeten gelijk verwijderd worden voordat ze zich vermeerderen en nog meer schade in de tuin aanrichten.

In de maanden maart en april hebben we al uitgelegd hoe je het beste af kunt komen van slakken in de tuin. Het kan natuurlijk zijn dat ze nog steeds veel schade aan vooral de Hosta’s aanrichten. Een goede oplossing zou dan kunnen zijn om te kiezen voor een beplanting waar slakken niet van houden om er op die manier van af te komen. Enkele voorbeelden van planten die voor die optie geschikt zijn:

  • Zeeuws knoopje (Astrantia)
  • Geitenbaard (Aruncus)
  • Vrouwenmantel (Alchemilla)
  • Scharnierbloem (Physostegia)
  • Maagdenpalm (Vinca)
  • Schildpadbloem (Chelone)
  • Zonnekruid (Helenium)
  • Vlambloem (Phlox)
  • Ooievaarsbek (Geranium)

Wij hopen u met bovenstaande informatie handvatten te geven voor tuinonderhoud. Is uw tuin aan een metamorfose toe? Voor een tuinontwerp op maat neemt u eenvoudig contact met ons op. Elke nieuwe tuinopdracht vormt een uitdaging voor Bersselaar Groen die wij graag met passie aangaan. Wilt u een tuinontwerp of uw tuin laten aanleggen in de omgeving van Rosmalen, Den Bosch, Vught, Vlijmen of Schijndel? Vraag een offerte aan!