Tuinkalender augustus
De zomer is nog lang niet op zijn eind en daarom valt er nog genoeg te genieten. Siergrassen staan er mooi bij, de eenjarige beplanting is nu op zijn hoogtepunt, veel vaste planten staan in bloei en rozen bloeien voor de tweede of zelfs derde keer. Natuurlijk valt er ook nog genoeg te doen in de tuin. We beschrijven hieronder de belangrijkste onderhoudswerkzaamheden voor de maand augustus en geven daarbij ook enkele vakantietips. We beschrijven de belangrijkste tuiwerkzaamheden voor de maand augustus en enkele praktische tips:
Augustus is een warme maand waarbij het nodig kan zijn om de onderhoudswerkzaamheden van het gazon aan te passen aan het weer. Dit hangt af van de temperatuur, de regenval en de conditie van de grasmat. Deze maand wordt het gazon weer bemest en kan het nodig zijn om nog eens te gaan beluchten. Zorg altijd voor goed onderhouden gereedschap.
Maaien: Omdat het gras nu goed groeit, moet er minimaal eenmaal per week gemaaid worden. De stand van de maaier blijft vanaf nu tot aan het eind van het maaiseizoen op dezelfde hoogte staan. Bij een siergazon is dit 2-3 centimeter en bij een speelgazon 3-4 centimeter. Zet de stand wat hoger in droge perioden en maai iets minder vaak. Het gras zal dan niet zo snel groeien. Door het maaisel in die periode op het gazon te laten liggen, zal het vocht net zoals bij een mulchlaag in de bodem blijven.
Graskantverzorging: Doordat je met een grasmaaier niet alle plaatsen op het gazon kunt maaien is het belangrijk om eens in de 2 à 3 maaibeurten de graskanten bij te knippen. Dit kan zowel met een handschaar als een loopschaar. Ook een grastrimmer of bosmaaier met nylon draad is toepasbaar en vooral makkelijk langs verhogingen zoals plantenbakken, paaltjes, bomen enzovoort.
Onkruid bestrijden: Diepwortelende onkruiden zoals paardenbloemen kunnen het beste zo diep mogelijk met de hand uitgestoken worden zodat de kans op terugkomst klein is. Onkruid bestrijden door het gazon te bespuiten met een bestrijdingsmiddel is ook een manier om het onkruid tegen te gaan. Kies dan wel voor een selectief middel, dat het gras niet aantast. Houdt rekening met de gebruiksaanwijzing en dat het bespoten maaisel nooit op de composthoop terecht mag komen. Er kunnen namelijk stoffen in zitten die schadelijk zijn voor andere planten in de tuin.
Water geven: Hoe korter het gras gemaaid wordt, des te vaker je moet sproeien. Bij een jong siergazon moet dit bij droog, warm weer dagelijks gebeuren. Een zwenksproeier is hier geschikt voor zodat het water goed verdeeld wordt. Sproei het liefst aan het eind of begin van de middag zodat er minder water verdampt dan op het heetst van de dag. Begin op tijd met sproeien. Op het moment dat het gras iets bruin begint te worden, ben je eigenlijk al te laat. Dit is schadelijker voor een jong gazon dan voor een gazon dat er al wat jaartjes bij ligt.
Beluchten: Aan het eind van de zomer kan het gazon behoorlijk vastgelopen zijn. Op plekken waar de grasmat erg verdicht is zal het water niet in de grond zakken maar via het oppervlak worden afgevoerd of er ontstaat plasvorming. Om dit tegen te gaan kun je beluchten door middel van een prikrol of riek waarmee er gaatjes in de bodem ontstaan. Door deze gaatjes in te vegen met wat scherp zand zullen de gaten intact blijven en zo zorgen voor een betere aanvoer van water, zuurstof en voedingsstoffen naar de wortels van de grasmat.
Lege plekken in borders kunnen op dit moment nog gevuld worden met laat bloeiende planten. Het zou zonde zijn als kale, ongebruikte plekken geen functie krijgen. Daarbij kun je nog een hele tijd plezier beleven aan bijvoorbeeld Echinacea, Dahlia’s en Persicaria. Augustus of september is de tijd om narcissen te planten. Plant de bollen net als andere bol- of knolgewassen twee tot driemaal zo diep als de hoogte van de bol. Dit kan in borders maar bijvoorbeeld ook in het gazon. Let er daarbij wel op dat op plekken waar de narcissen gebloeid hebben, zes weken niet gemaaid mag worden. Deze tijd heeft de plant nodig om zijn voedingsstoffen terug in de bol te laten trekken. Waar andere leliesoorten pas na oktober worden geplant, kan de madonnalelie beter deze maand al de grond in. De Lilium candidum gaat namelijk de volgende maand al groeien en zal met zijn prachtige witte bloemen goed in de borders staan. Plant de bollen op een zonnige plek ongeveer drie tot vijf centimeter onder de grond.
Geef planten in potten en bakken elke dag water nu het steeds warmer wordt. Geef beplanting in hangmanden of wanneer het nog warmer wordt, zelfs tweemaal per dag water. Zelfs als het regent, omdat het meeste water via het blad naast de pot valt. Voeg hierbij voedsel voor de planten toe, dat je in vloeibare vorm kunt kopen. Door het te mengen met water krijgt de beplanting meteen de benodigde voedingsstoffen binnen. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing om de juiste hoeveelheid te bepalen. Wil je investeren in bloei dan kun je het beste kiezen voor voeding met een hoog kaliumgehalte. Kies je voor een soort met een hoog stikstofgehalte dan zal de bloei minder zijn maar wordt de bladgroei bevorderd.
Vermeerderen en verminderen in augustus
Door bieslook begin augustus te knippen, zullen er weer veel verse scheuten ontstaan die lekker zijn om te eten. Na het knippen zijn deze pollen heel gemakkelijk te verdelen door ze uit te graven en met de hand in kleinere pollen te scheuren. De aparte stukken kunnen hierna weer in potten of in de volle grond worden geplant. Geef ze de komende tijd wel ruim water. Aan het eind van de maand augustus kan er weer begonnen worden met het scheuren van vaste planten. Tenzij het erg lang droog blijft. Als dat het geval is, kun je beter wachten tot in september of geef de planten ruim voordat je ze gaat scheuren langdurig water. In september gaan we hier verder op in.
Snoeien in augustus
Snoeien kan lichamelijk zwaar werk zijn, vooral in deze warme maand augustus. Daarom wordt aangeraden het zo licht mogelijk te houden en het snoeiwerk vooral ‘s avonds of in de morgen te doen. Ook een goed onderhouden snoeischaar, (motorische- of elektrische) heggenschaar, een takkenschaar en een snoeizaagje kunnen je helpen om de volgende werkzaamheden zo prettig mogelijk te maken:
Fruit: Voor leifruit is het de tijd voor een zomersnoeibeurt. Zijscheuten van de hoofdstam die voornamelijk naar boven groeien, worden tot tien centimeter van de tak terug geknipt. De scheuten waarbij dit vorig jaar gedaan is, hebben daaruit ook weer nieuwe scheuten gevormd. Deze kunnen tot drie centimeter afgeknipt worden. Dit zal de vorming van vruchten voor het volgend jaar stumuleren. Hagen: Eind augustus kunnen de meeste hagen hun laatste knipbeurt krijgen omdat ze nu zijn uitgegroeid. Zo zullen ze netjes de herfst in gaan. Coniferen groeien alleen nog wel door en zullen later in het jaar dan ook nog eens geknipt moeten worden.
Rozen: Ramblerrozen zijn zeer krachtige klimrozen. Het snoeien hiervan is vrij eenvoudig. Deze rozen maken hun bloemen aan overjarig hout. Knip daarom alle scheuten terug tot ongeveer een of twee knoppen vanaf de hoofdstengel. De alleroudste takken kunnen bij de grond worden afgeknipt om de plant te verjongen.
Vaste planten: Om lavendel bossig en compact te houden, knip je de oude bloeiaren met ongeveer 3 centimeter van de bladgroei af. Hierdoor wordt de groei van zijscheuten gestimuleerd. Bij regenachtig weer is de kans groot dat hoge vaste planten omvallen. Hierdoor kunnen kleine vaste planten verstikken maar dat is makkelijk te voorkomen door de omgevallen planten af te knippen. Doe dit ook bij beplanting die over het gazon heen hangt. De gesnoeide vaste planten zullen weer herstellen en soms nog bloemen geven later in het jaar.
Eenjarige: Uitgebloeide eenjarige planten kunnen gesnoeid worden om de bloeiperiode te verlengen. De energie gaat hierdoor niet zitten in het vormen van zaad. Aan het eind van augustus zullen een hoop eenjarige planten overigens op zijn en niet nog eens gaan bloeien. In dat geval kunnen ze worden verwijderd.
Blijf terugkomend onkruid regelmatig en vroegtijdig verwijderen zodat het de kans niet krijgt zich te vermeerderen. Schoffel waar ruimte is en hark het onkruid uit de border, het liefst op droge, zonnige dagen. Pluk onkruiden waar geen ruimte is om te schoffelen en steek meerjarige onkruiden uit.
Planten die zaad vormen kunnen in deze periode heel wat werk geven omdat ze voor ontelbaar veel zaailingen zorgen. Om dit te voorkomen zijn de zaadhouders heel gemakkelijk af te knippen voordat ze helemaal rijp zijn en gaan vallen. Je kunt er enkele van laten hangen als je volgend jaar weer enkele plantjes wilt laten opgroeien. Voorbeelden van planten met zaaddozen die een sierwaarde hebben zijn:
- Atriplex hortensis ‘Red Plume’
- Lunnaria annua
- Papaver somniferum
- Digitalis purpurea
Vakantie: Omdat augustus een van de belangrijkste vakantiemaanden is geven we ook wat tips om de tuin er na thuiskomst niet als een oerwoud bij te laten liggen:
- De beste manier is om iemand anders de tuin bij te laten houden. Water geven en eventueel maaien, onkruid verwijderen en vissen voeren zijn dan de belangrijkste werkzaamheden die niet achterstallig mogen worden.
- Maai het gras voor vertrek niet te kort omdat het dan nog sneller gaat groeien.
- Kamerplanten kunnen naar buiten en zullen tijdens regenbuien water krijgen. Je zou ze zelfs tijdelijk met pot en al in een border kunnen graven.
- Automatische druppelsystemen zijn niet duur en gemakkelijk te installeren zodat de beplanting regelmatig water zal krijgen.
- Breng in de tuin een mulchlaag aan waardoor het water goed vastgehouden wordt. Maak de grond wel eerst goed nat voordat je deze laag aanbrengt.
- Door de beplanting voor vertrek te bemesten en flink wat water te geven zal het dieper de grond in trekken. Dit voorkomt een oppervlakkig wortelstelsel dat sneller voor uitdroging zorgt.
Als het lange tijd droog is, kan het water snel verdampen. Daarom is het belangrijk dat de vijver op tijd bijgevuld wordt. Als er vis in het water zwemt kun je het beste met een sproeier bijvullen zodat er extra zuurstof in het water terecht komt. Verwijder uitgebloeide bloemen en geel geworden blad in en rondom de vijver zodat dit niet in het water komt en zal verrotten. Dit zal de algengroei bevorderen omdat de hoeveelheid voedingsstoffen toeneemt.
Fauna in de tuin
Wees in de zomermaanden altijd extra zuinig met water door het zo min mogelijk te verspillen. Maar omdat het in augustus ook erg warm en droog kan zijn, is het wel altijd heel belangrijk dat vogelbadjes, vijvers en andere bakken waar dieren uit kunnen drinken worden bijgevuld.
Ziekten en plagen in augustus
Warm en droog weer is bevorderlijk voor ziekten en plagen. De afgelopen maanden zijn de meest voorkomende besproken en daarbij uitgelegd hoe deze het beste te bestrijden zijn. Dit geldt ook voor de maand augustus waarbij het belangrijk is snel en goede maatregelen te nemen om erger te voorkomen en de planten én daarmee de tuin te beschermen.
Wij hopen u met bovenstaande informatie handvatten te geven voor tuinonderhoud. Is uw tuin aan een metamorfose toe? Voor een tuinontwerp op maat neemt u eenvoudig contact met ons op. Elke nieuwe tuinopdracht vormt een uitdaging voor Bersselaar Groen die wij graag met passie aangaan. Wilt u een tuinontwerp of uw tuin laten aanleggen in de omgeving van Rosmalen, Den Bosch, Vught, Vlijmen of Schijndel? Vraag een offerte aan!