Tuinaanleg bij jouw nieuwbouwwoning; wat is belangrijk?

Eindelijk wordt jouw droomhuis gebouwd! Je weet precies hoe het eruit komt te zien. Maar hoe zit het met de tuinaanleg van je nieuwbouw tuin?

Bij het bouwen van een nieuwbouwhuis hoort natuurlijk ook het aanleggen van een mooie, nieuwe tuin. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste voorbereidingen treft voor het aanleggen van de tuin. Dat wil zeggen zowel het juiste grondwerk als het juiste ontwerp. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar jouw tuin op de langere termijn. Er kunnen verschillende factoren zijn die meespelen bij het maken van keuzes in jouw nieuwe tuin zoals een kinderwens, mindere mobiliteit of onderhoudsvriendelijkheid. In deze blog vertellen wij jou waar jij op moet letten bij het ontwerpen en aanleggen van jouw nieuwe tuin.

Zorg voor een goede kwaliteit van de grond

Zuurstofrijke grond

Gedurende de bouw komen vrachtwagens, kranen en containers je terrein op- en afgereden. Op die manier wordt de zuurstof helemaal uit de bodem geperst. Dit is natuurlijk verre van bevorderlijk voor de bodemstructuur. Het is belangrijk om tijdens de bouw rekening te houden met de toekomstige tuin en zo min mogelijk zware machines de tuin te laten passeren. Kan dit om wat voor reden dan ook niet voorkomen worden of wil je graag weten of de bodem in de juiste conditie is voor de aanleg van jouw nieuwe tuin? Wij kunnen je helpen met het grondwerk. Zo kunnen wij bijvoorbeeld de grond loswoelen om zuurstof in de grond te krijgen.

Afgraven en opvullen

Doordat er machines over de grond rijden, er vaak veel mensen overheen lopen of er zware bouwmaterialen worden opgeslagen op de grond kan het zijn dat de grond aangestampt wordt. Hierdoor ligt de tuin lager dan bijvoorbeeld de straat of de tuin van de buren. Veel mensen zijn dan geneigd om de tuin op te vullen met een laag zand. Toch is het niet verstandig om dit te doen. Door een nieuwe laag zand op de ondergrond te leggen, wordt de onderlaag bedekt. Hierdoor kunnen de wortels van de planten niet goed hechten in de onderlaag.

Voorkom verzakkingen

Ook wanneer je veel bestrating wilt in de tuin, kun je beter de bovenlaag verwijderen. Deze losse grond leidt namelijk gegarandeerd tot verzakkingen en dat zorgt op zijn beurt dan weer voor struikelgevaar. Het bestraten van de tuin kan het beste gedaan worden met zand als ondergrond, in plaats van aarde.

Aanleggen nieuwe tuin

Het ontwerpen van de nieuwbouwtuin

Goed, de bodemstructuur is in orde en de tuin kan daadwerkelijk aangelegd worden. Natuurlijk is er tijdens het gereed maken van de bodem al gekeken naar eventuele bestrating of planten in het ontwerp van de tuin en de invloed die dit heeft op de benodigde bodemstructuur. Toch zijn er nog meer dingen waar je rekening mee moet houden bij het ontwerpen van een tuin.

Denk aan de toekomst

Natuurlijk wil je een tuin die goed past bij je wensen en behoeften. Maar vergeet niet te denken aan eventuele verschuivingen van die wensen en behoeften in de toekomst. Heb je bijvoorbeeld een kinderwens? Houd dan rekening met gazon voor de kinderen om op te spelen of een plek voor een speeltoestel of trampoline. Ben je al wat ouder of word je om wat voor reden dan ook in de toekomst slechter ter been? Misschien is die tuin met die kinderkopjes of dat mooie split level dan niet zo handig. Natuurlijk heeft niemand een glazen bol om in de toekomst te kijken, maar het is wel slim om hier bij stil te staan. Zo voorkom je dat je na een aantal jaar weer de hele tuin moet verbouwen.

Onderhoudsvriendelijk

Tijdens het ontwerpen is het belangrijk om jezelf af te vragen hoeveel tijd je wilt besteden aan de tuin. Als je groene vingers hebt is het misschien niet zo erg om alle planten zelf water te geven en regelmatig de heg te snoeien, maar wanneer je liever geniet van een mooie tuin zonder hier al te veel moeite voor te doen, zijn er wellicht een aantal snufjes die je kunt integreren in jouw tuin. Denk bijvoorbeeld aan een beregeningssysteem. Zo krijgen de planten en het gazon altijd op het juiste moment de juiste hoeveelheid water zonder dat je hier zelf aan hoeft te denken. Of misschien wil je wel een robotmaaier en moet hiervoor de begrenzingsdraad in het gazon verwerkt worden.

Werk samen met het weer

Bij het ontwerpen van de tuin is het belangrijk om de verschillende seizoenen en weersinvloeden mee te nemen. Om in de winter ook te kunnen genieten van een mooie groene tuin, kun je winterharde planten in de tuin laten zetten. Wil je een lekker zitje in de tuin? Dan is het goed om te kijken waar de zon staat, zodat jouw zitje uiteindelijk niet net dat ene hoekje in de schaduw is.

Nieuwbouw tuinontwerp en -aanleg door Bersselaar Groen

Wil jij hulp bij het ontwerpen en aanleggen van jouw tuin? Wij denken graag met je mee en kijken met jou samen hoe we jouw wensen en behoeften kunnen vertalen naar een tuin die past bij jouw nieuwe huis. Neem contact met ons op en wie weet planten wij binnenkort die plantjes bij jou in de tuin. Hoveniersbedrijf Bersselaar Groen richt zich met tuinontwerp en tuinaanleg op de regio Rosmalen – Den Bosch.