Tuinaanleg voor je nieuwbouw tuin; waar moet je op letten?

Eindelijk is het zover; Je droomhuis wordt gebouwd! In je hoofd heb je jouw nieuwbouwhuis al helemaal ingericht naar je smaak. Maar hoe zit het met de tuinaanleg van je nieuwbouw tuin?

Tijdens de bouw van je nieuwbouwwoning is de tuin vaak één grote zandbak. Omdat de bouw al ontzettend stressvol kan zijn, denken we liever nog niet na over de aanleg van een nieuwbouwtuin. Maar toch is het belangrijk om hierover na te denken, zodat je de juiste voorbereidingen kan treffen. Je weet wat zeggen: beter voorkomen dan genezen.

Zorg voor een goede bodemstructuur

Gedurende de bouw komen vrachtwagens, kranen en containers je terrein op- en afgereden. Op die manier wordt de zuurstof helemaal uit de bodem geperst. Je snapt dat dit verre van bevorderlijk is voor de bodemstructuur.

Wanneer de bodem is stuk gereden, kan het jaren duren voordat de structuur weer hersteld is. Ook kan dat problemen veroorzaken als het regent. Door een te stijve en dichte bodemstructuur kan de bodem namelijk geen water opnemen. Hierdoor blijft regenwater op de grond staan, wat voor een rottingsproces en verstikking van de bodem kan zorgen.

Daarom is het heel belangrijk dat de bodem niet wordt platgereden. Maak dus duidelijke afspraken met je aannemer om dit te voorkomen.

Is het kwaad al geschied? Huur dan een hovenier in die je kan helpen met het grondwerk. Deze kan de grond weer loswoelen met een minigraver om er weer zuurstof in te krijgen.

Afgraven van je tuin

Door het vele werkverkeer en de werklui die in- en uitlopen wordt de grond aangestampt. Hierdoor komt de nieuwbouw tuin lager te liggen dan die van je buren. Om dit verschil op te vullen wordt de grond opgehoogd tot een gewenst niveau. Maar wist je dat je dit beter niet kunt doen? Je gaat namelijk de onderlaag bedekken met een laag zand die eigenlijk water en voedingsstoffen hoort op te nemen. Dus wanneer je deze onderlaag gaat bedekken met nog een laag zand, bestaat de kans dat de wortels van je planten niet goed kunnen hechten.

Ligt het extra laag zand er al op? Zorg dan dat je deze laag zand afgraaft.

Voorkom verzakkingen voor bestrating

Heb je graag veel bestrating in je tuin? Ook dan kun je beter de bovenlaag verwijderen, want de losse grond leidt gegarandeerd tot verzakkingen. Soms wordt de grond aangestampt met grond verdichtende stampers, maar hierdoor wordt de ondergrond zo dicht gemaakt dat bodemleven geen kans maakt. Doe dit dus niet als je graag een groenrijke tuin wilt.

Wil je jouw nieuwbouwtuin volledig laten bestraten? Dan kan de bestrating het best op zand worden gelegd i.p.v. aarde.

Het belang van bodembeluchting

Zoals we hierboven aangaven kan een dichtgeslagen grond ervoor zorgen dat er weinig tot geen water bij de wortels komt. De bodem heeft zuurstof nodig, zodat de wortels water en voedingsstoffen kunnen opnemen. Dit bevordert de groei van je gazon of planten.

Eén hele natuurvriendelijke en goedkope manier van bodembeluchting is regenwormen uitzetten. Regenwormen graven natuurlijke gangen en nemen organisch materiaal mee de grond in. Hierdoor zorgen ze voor een betere structuur, meer zuurstof en kan water beter worden afgevoerd.

Ontdoe de tuin tijdig van onkruid

Voorkom dat je nieuwbouw tuin vol komt te staan met onkruid. Haal regelmatig onkruid weg en hou dit zoveel mogelijk bij. Knip bloemkoppen weg, zodat zaaddozen geen schijn van kans hebben. We hebben het al gezegd, maar ook hier geldt: beter voorkomen dan genezen.

Nieuwbouw tuinaanleg door Bersselaar Groen

Onze ervaren hoveniers gaan graag voor je aan de slag in jouw nieuwbouw tuin. Wil je zo snel mogelijk na de oplevering ook gaan genieten van je tuin? Bijvoorbeeld omdat het al snel zomer wordt of omdat je zo weinig mogelijk zand je nieuwe huis in wilt? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden. Doe dit het liefst zodra je zicht hebt op de opleveringsdatum. Dan kunnen we beter plannen en kunnen we zo snel mogelijk aan de slag! Hoveniersbedrijf Bersselaar Groen richt zich met tuinontwerp en tuinaanleg op de regio Rosmalen – Den Bosch.