Kun je een tuin in de winter aanleggen?

Wanneer mensen een nieuwe tuin willen aanleggen wordt de winter vaak niet gezien als het optimale seizoen. Maar het blijk dat het prima mogelijk is om een tuin aan te leggen in de koudere periodes van het jaar. Er zitten zelfs een hoop voordelen aan! In dit artikel vindt je een hoop redenen waarom je ook in de winter kan beginnen met het aanleggen van jouw nieuwe tuin.

Praktische redenen voor tuinaanleg in de winter

Er zijn een hoop praktische redenen waarom tuinprojecten vaak net zo goed of misschien wel beter in de winter uitgevoerd kunnen worden dan in het voorjaar. Wanneer je in de winter kiest voor tuinaanleg of tuin renovatie zal je merken eerder aan de beurt te zijn dan in het voorjaar. Veel mensen denken namelijk in deze periode niet aan het uitvoeren van hun tuinprojecten. In de winter wordt er toch geen gebruik gemaakt van de tuin en daarom wordt aanleg of renovatie vaak doorgeschoven naar de lente. Wanneer de lente dan eindelijk aanbreekt pakt men massaal de telefoon om de hovenier te bellen maar lopen dan vaak tegen een wachttijd aan. Door jouw tuin in de winter te laten aanleggen ontloop je deze drukte. Naast het ontlopen van de wachttijd heeft het starten in de winter nog een voordeel. Wanneer je pas in de lente begint is jouw tuin tijdens de bloeiperiode in onderhoud. Als je in de winter bent begonnen is jouw tuin klaar om te bloeien tijdens de lente.

Voordelen van tuinaanleg in de winter

Een tuin aanleggen kan het gehele jaar rond, maar er zijn een hoop redenen waarom iemand zou kiezen voor tuinaanleg in de winter. De aanleg van planten in het najaar zorgt zelfs voor de beste bloei en dus de mooiste planten! Dit komt omdat de planten die in het najaar geplant zijn goed de tijd hebben om te wortelen. Deze goed gewortelde planten bloeien in het voorjaar dan mooier. Dit komt omdat ze geen ‘energie’ meer aan verder wortelen besteden. Alle ‘energie’ die deze plant heeft in het voorjaar kan volledig in het bloeien gestopt worden. Hierdoor bloeien deze planten beter.

Naast de optimale bloei van jouw beplanting zijn er nog meer voordelen aan het vernieuwen van jouw tuin in de winter. Bestrating kan namelijk ook het best in de winter gelegd worden. In de winter gebruikt je de tuin namelijk minder. Door dit mindere gebruik heeft de nieuwe bestrating meer tijd om in te klinken. Dit doet de bestrating goed omdat de kans op verzakking verkleind wordt.

Opletten bij strenge vorst

Het aanleggen van een tuin is dus ideaal in de winter, maar er moet nog wel rekening gehouden met mogelijke vorst. Nederlandse winters zijn alle langere tijd vrij mild, maar er blijft toch altijd een risico. Zelfs vorstgevoelige planten kunnen tegen een aantal graden vorst, maar wanneer het hard genoeg vriest kunnen deze planten afsterven. Dit komt door de vocht in de grond dat bij de wortels komt. Ook kan het vriezen roet in het eten gooien voor jouw nieuwe terras of bestrating. Dit komt omdat echte vries kou jouw grond te hard kan maken voor grondwerk. Dit zijn beide risico’s van tuinprojecten uitvoeren in de winter, bespreek dus goed met jouw hovenier of jouw tuinprojecten door kunnen gaan deze winter. Mocht je vragen hebben over tuinprojecten in de winter dan kan u altijd contact met ons opnemen