Kerstverlichting in jouw tuin aanleggen

Het kerstseizoen is na het vertrek van de goedheiligman officieel begonnen. De koude kerstmaand wordt een stuk gezelliger met lichtjes in huis én in de tuin. Mocht je nog geen ervaring hebben met het plaatsen van kerstverlichting dan kan dit best een flinke klus lijken. Gelukkig hebben wij alle tips en tricks even onder elkaar gezet in dit artikel zodat jij weet waar je moet beginnen. En misschien nog belangrijker, in dit artikel vindt je ook een stappenplan voor het veilig aansluiten van de stroom. Op deze manier komt niet de hele straat zonder stroom te zitten door jouw kerstverlichting.

Goed voorbereiden

Een goede voorbereiding voorkomt problemen tijdens het aanleggen van de kerstverlichting in de tuin. Stap één is uiteraard; zorgen voor een stroompunt. Mocht je buiten een stroompunt hebben dan is het al een stuk gemakkelijker. Sluit de lampjes aan op dit stroompunt maar check voor het aansluiten wel of de kerstverlichting voor buiten is bedoeld. Mocht je buiten geen stroompunt hebben dan kan de stroom nog altijd vanuit binnen komen. Maak gebruik van een verlengsnoer maar zorg wel dat ook deze bedoeld is voor buitengebruik.

Stroompunt gevonden? Dan wordt het tijd om een beetje meetwerk te verrichten. Zorg dat je precies weet hoeveel snoer er nodig is voor jouw gevel of tuin. Tegenwoordig zijn er ook een hoop mogelijkheden om snoeren waterdicht te koppelen, het is dus niet nodig om te zoeken naar superlange snoer. Vergeet niet om ook na te denken over de lengte van de verlengkabel, mocht je die nodig hebben.

Bersselaar Groen geeft je tips om veilig je huis en tuin te versieren met kerstverlichting. Ook helpen we je met permanenten tuinverlichting voor een sfeervolle tuin, het hele jaar door.

Hoe hang je de kerstverlichting in de tuin op?

Mocht je de kerstverlichting op willen hangen aan de gevel dan moet je van te voren bedenken hoe je dat wil aanpakken. Er zijn verschillende manieren om kerstverlichting op te hangen:

  1. Een S-haak, deze haak kan je gebruiken om de verlichting op te hangen aan bestaande haken of aan de gevel zelf.
  2. Zuignap, een zuignap kan je gebruiken om verlichting aan een raam op te hangen. We raden niet aan om deze op een andere plek te gebruiken.
  3. Goothaak, deze haak komt in vijf verschillende formaten. Deze zijn te gebruiken om de verlichting aan jouw dakgoot te hangen.
  4. Mocht er al een frame aanwezig zijn dan kan je tiewraps gebruiken.

Het systeem wat je het best kunt gebruiken hangt volledig af van jouw huis. Het soort dakgoot en de gevel hebben hier grote invloed op. Mocht het mogelijk zijn dan raden wij aan om van alle soorten een proefsetje te bestellen. Op deze manier kan je voor weinig geld makkelijk testen wat de beste optie is.

Starten met ophangen van de kerstverlichting!

Stap 1. Begin met het uitrollen van jouw kerstverlichting. Zorg dat er een geen knoppen in zitten en trek voorzichtig aan de snoeren mochten er eventuele krullen in zitten. Koppel vervolgens alle snoeren aan elkaar en leg het uit op de grond zoals je het straks wilt hangen hebben. Test voordat je daadwerkelijk gaat ophangen even of de verlichting aan gaat.

Stap 2. Zorg dat aan het eind van de snoer een afdekdopje zit. Hierdoor blijft jouw snoer waterdicht. Als het goed is worden deze meegeleverd. Daarna start je met het ophangen van alle haakjes of zuignapen. Je kunt ook bij het gebruik van haakjes ook eerst de haakjes over de snoer verdelen. Bij zuignapen raden wij toch echt aan deze eerst op te hangen en daarna pas de verlichting.

Stap 3. Hierna kan je daadwerkelijk gaan ophangen. Steek de startkabel in het stroompunt tijdens het ophangen zodat je zeker in de goede richting werkt. Op deze manier voorkom je dat de startkabel aan de verkeerde kant eindigt. Hang de verlichting rustig en gecontroleerd op en geniet daarna van jouw sfeervolle verlichting.

Ben gerust creatief!

Bij het ophangen is het best mogelijk om creatief te zijn! Zo kan je bijvoorbeeld de verlichting onder ramen laten lopen of door laten lopen de rest van jouw tuin in. Mocht je een huisje in de tuin hebben staan dan kan je ook deze met sfeervolle verlichting versieren. En andere optie om de verlichting nog meer sfeer te geven is het gebruik van verschillende soorten verlichting. De meeste kerstverlichting gebruiken dezelfde aansluiting en hierdoor kan je dus mooi variëren in soorten verlichting.

Let op voor onveilige kerstverlichting

Er zijn een hoop eisen gesteld aan kerstverlichting door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Dit is gedaan omdat kerstdecoratie die niet aan de eisen voldoet nogal gevaarlijke situaties kan opleveren. Kerstverlichting die niet aan de eisen voldoet en dus kwalitatief slecht is kan voor brand zorgen, of je kunt een elektrische schok krijgen tijdens het aanleggen. Deze schok ontstaat wanneer de bedrading aan de binnenkant beschadigd is. Oververhitting kan bij slechte kwaliteit kerstverlichting een brandgevaar opleveren. Kwalitatieve verlichting maakt gebruik van goed isolatie materiaal zodat er minder risico op brand ontstaat.

Het hele jaar door sfeervolle tuinverlichting!

Vindt jij het ook altijd zo jammer als de periode van kerstverlichting weer voorbij is? Met het weghalen van de gezellige lichtjes gaat direct ook een hoop gezelligheid verloren. Gezelligheid waar je wellicht aan gewend bent geraakt. Dat snappen wij helemaal! Hoveniersbedrijf Bersselaar Groen hangt geen kerstverlichting op. Maar we zijn wel gespecialiseerd in het aanleggen van permanente tuinverlichting. Hiervoor maken we een professioneel lichtplan. Indien gewenst kunnen we de tuinverlichting zelfs automatiseren voor extra gemak. Laat je alvast inspireren door ons artikel over het maken van een goed lichtplan voor jouw tuinverlichting of kijk eens naar onze opgeleverde projecten. Het team van Bersselaar Groen staat voor je klaar en voor al jouw tuinverlichting en elektra. Meer weten? Neem even contact met ons. Wij helpen je graag.