Hoe maakt u een goed verlichtingsplan?

Een tuin is niks zonder goede verlichting, maar u kan niet zomaar verlichting kopen en ervan uit gaan dat het allemaal maar op zijn plek valt. Wanneer een omgeving van licht voorzien moet worden dan wordt er altijd aangeraden om een verlichtingsplan op te stellen. Een verlichtingsplan is een plattegrond van een omgeving waarin de verlichtingsbronnen zijn ingetekend. Op deze manier zijn er geen verassingen wanneer de verlichting daadwerkelijk wordt geïnstalleerd. In dit artikel geven wij een paar tips om een goed verlichtingsplan op te stellen.

Waarom een verlichtingsplan?

Een verlichtingsplan is dus een plattegrond waar lichtbronnen worden ingetekend om een beter beeld te krijgen van de effecten van verlichting in een omgeving. Maar waarom wordt dit aangeraden? Een goed lichtplan voor de tuin maakt de keuze voor de juiste buitenverlichting gemakkelijker en zorgt er voor dat het resultaat daadwerkelijk naar wens is. Bij een verlichtingsplan wordt er op het volgende gelet:

  • Stroompunten in de omgeving.
  • De sterkte van het licht.
  • De soorten lampen die u kiest.

Verlichtingsplan in 5 stappen

Mocht u zelf een verlichtingsplan op willen stellen dan zijn er 5 algemene stappen die u zorgvuldig moet volgen. Een verlichtingsplan moet met veel zorg opgesteld worden anders loopt u tijdens het aanleggen tegen problemen aan.

  1. Zorg voor een plattegrond. Bij het maken van een verlichtingsplan zorgt u voor een recente plattegrond van uw tuin. Op deze plattegrond tekent u niet elk plantje in detail maar u zorgt er wel voor dat alle belangrijke elementen van uw tuin aanwezig zijn. Denk hierbij aan zaken als het terras, de haag, het gazon, enzovoorts.
  2. Bepaal de zichtlijnen. Zichtlijnen zijn de lijnen waarmee u de tuin in kijkt en waar u naar kijkt vanaf zitplekken in uw tuin. Ga op deze plekken staan en bekijk welke delen van uw tuin het meest in uw zicht staan.
  3. Bepaal welke elementen uitgelicht moeten worden. U gaat nu bepalen welk gedeelte van uw tuin u wilt verlichten. Begin met onderdelen die verlicht moeten worden voor de veiligheid. Daarna komen de elementen die verlicht worden voor de sfeer. Het is belangrijk om niet te veel te verlichten, omdat de donkere delen in uw tuin zullen verlichte plekken meer zullen laten opvallen.
  4. Bepaal de soort verlichting. Er zijn enorm veel opties wanneer het aankomt op verlichting. De meest voorkomende verlichtingen zijn: grondspots, spots die niet boven de grond uitsteken. Wandverlichting, verlichting die bevestigd of ingebouwd zijn in een muur. Staande tuinlampen, verlichting die zich bevindt op een paal. En als laatst tuinspots, spots op een kleine verhoging die zich richten op een bepaald element.
  5. Verdiep u in elektrische benodigdheden. Welke spanning is er nodig en hoe legt u dit aan zodat het veilig blijft voor kinderen en huisdieren.

Mocht u hulp nodig hebben bij het opstellen van uw verlichtingsplan, dan kan u altijd terecht bij Bersselaar Groen. Wij hebben veel ervaring met het opstellen en uitvoeren van verlichtingsplannen, mocht u interesse hebben in onze hulp dan kan u altijd contact met ons opnemen.

De vele voordelen van tuinverlichting.

Het opstellen van een goed verlichtingsplan is meer werk dan het wellicht lijkt. Het plan moet namelijk enorm precies opgesteld worden zodat u tijdens het aanleggen niet tegen onverwachte problemen aanloopt. Maar; het loont de moeite! Verlichting is namelijk een belangrijk gedeelte van uw tuin en heeft een hoop voordelen. Zo is tuinverlichting natuurlijk allereerst belangrijk in het creëren van zicht. Wanneer uw tuin s ‘avonds helemaal donker wordt is gezellig buiten zitten in de avond uurtjes geen optie. Ook kan u gemakkelijker struikelen in het donker. Een pikdonkere tuin geeft bovendien vaak een wat onveilig gevoel het het oog op inbrekers. Om deze reden is het aanleggen van verlichting handig om de veiligheid te vergroten. Plaats bijvoorbeeld verlichting op de plekken waar u veel loopt zodat u genoeg zicht behoud. Inbrekers gaan vaak naar donkere afgelegen woningen en kunnen afgeschrikt worden met verlichting. Naast de veiligheid zorgt verlichting ook voor extra sfeer in uw tuin. Met verlichting kan u uw eyecatchers uitlichten en een sfeervolle zithoek creëren. In deze zithoek met sfeerverlichting kan u dan van uw tuin genieten tot de late uurtjes. Kortom; het is eigenlijk zonde om niet te investeren in tuinverlichting.