Dé tuintrend van 2023: een Bohemian tuin!

Ben je in 2023 van plan je tuin eens flink onder handen te nemen en vraag je af welke trend voor dit jaar helemaal ‘in’ is? Met de Bohemian stijl zit je helemaal goed! Deze tuinstijl wordt nadrukkelijk naar voren gehaald door trendwatchers van het buiten leven. Benieuwd wat die Behomian stijl inhoudt en of het wat is voor jou? Laat je inspireren!

Hoe creëer je een Bohemian tuin?

Op zoek naar een tuin die je het gevoel geeft dat je iedere dag op vakantie bent? Dan is deze stijl wellicht wat voor jou! Met een Bohemian stijl tuin waan je je direct in warmere oorden. Denk aan een mooie mix aan kleuren, patronen en stijlen met veel comfortabele zithoekjes. Natuurlijke materialen zoals bamboe en rotan zijn kenmerkend voor deze tuinstijl. Geen strakke lijnen en alles binnen de perken. Bij de Bohemian tuin mag je lekker los gaan!

Bohemian tuin geeft een hoofdrol aan planten

In een Bohemian tuin vind je een overvloed aan planten. Geen strakke beplanting die in vorm geknipt wordt, maar weelderige bloemen in fleurige kleuren. Voor de basis van je tuin kun je kiezen voor een gras gazon of houtsnippers. Die zorgen er ook nog eens voor dat het regenwater goed wordt afgevoerd in jouw tuin, wat vervelende rioleringsproblemen kan voorkomen. Ook helpt het de biodiversiteit in je tuin te verhogen.

Geef jouw Bohemian tuin in 2023 kleur met bloeiende heesters en kleurrijke bloemen. Let hierbij altijd goed op dat je de juiste balans vindt in vaste en seizoensbeplanting. Zo zorg je ervoor dat jouw Bohemian stijl tuin ook in de wintermaanden een plaatje blijft.

Ga los met kleur!

In een Bohemian tuin mag je flink wat verschillende kleuren gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan Lavendel, Dahlia’s, Gladiolen en Alliums voor wat paars tinten. Mooi te combineren met de roze tinten van Muhlenbergia capillaris; een vrolijk, springend siergras. Oranje biedt een mooi contrast, in de vorm van bloemen zoals die van de kogelboterbloem,  Ornithogalum of de Dahlia. Wil je echt het Ibiza gevoel creëren in je tuin? Dan mag een exotische palm eigenlijk niet ontbreken. Een plant die direct het vakantiegevoel in je tuin brengt!

Exotische beplanting

Een palmboom kan in de volle grond worden gepland maar je kunt de plant ook in een grote Adezz bloempot of rotan mand plaatsen. Hiermee geef je je Bohemian tuin net even een luxe tintje, alsof je in een tropisch resort bent beland. Ook cactussen geven jouw tuin direct een zuidelijk tintje. Speel gerust met verschillende hoogtes; zo creëer je een dynamisch effect in je tuin.

Natuurlijk afscheiding in je tuin? De niet-woekerende bamboe Dargesia is hier goed voor in te zetten. Deze groene bamboe zorgt ervoor dat je delen van je tuin op een hele natuurlijke wijze kunt afscheiden. Zo zijn die lelijke kliko’s bijvoorbeeld mooi uit het zicht gewerkt.

Pergola: een natuurlijke overkapping

Je kunt kiezen voor een parasol die helemaal in de Bohemian stijl past, maar een pergola is een zeer duurzame optie die niet tussentijds schoongemaakt hoef te worden. Het is een mooi natuurlijk overkapping waarmee je jezelf wat schaduw geeft in de zomermaanden. Voor een Bohemian stijl pergola gebruik je klimplanten, zoals de tropische passiebloem of de stralende clematis. Geef de planten gerust de vrije loop en geniet van de heerlijk geurende overkapping boven je terras. Eventueel kun je je pergola extra sfeervol maken door hier kleine lichtjes in te verwerken.

Waar komt de Bohemian stijl eigenlijk vandaan?

Bohemian tuinen worden ook wel Ibiza stijl tuinen genoemd. De stijl is geïnspireerd door de levensstijl die in het leven is geroepen door hippies van de jaren ’60. Alles draait om een gevoel van vrijheid. Een gevoel dat een hoop mensen associeren met een bezoek aan Ibiza. Een link die je ook in de beplanting terug ziet.

Gezellige zithoekjes

Natuurlijke materialen en tuindecoratie spelen ook een belangrijke rol. Zet bijvoorbeeld rotan windlichten op de tuintafel. Bedek die saaie schutting met een mooi buitenkleed en strooi ruimschoots met sierkussens in vrolijke prints. Een Bohemian tuin is natuurlijk niet compleet zonder hangmat of hangstoel om heerlijk in te relaxen. Zie je jezelf al zitten met een cocktail in de hand?

Sfeervolle tuinverlichting.

Tuinverlichting is altijd aan te raden. Het zorgt ervoor dat je tuin er sfeervol uit ziet, zelfs als je vanuit je woonkamer naar buiten kijkt. In de zomermaanden geeft het je een vrijkaartje om die gezellige zomeravond nog wat langer door te laten gaan. Kom maar op met die BBQ feestjes! Jouw Bohemian tuin is er helemaal klaar voor! We raden je aan altijd eerst een goed verlichtingsplan te maken voor je aan het tuinverlichting begint. Uiteraard kan Bersselaar Groen je hierin volledig ontzorgen; van ontwerp tot aanleg. Naast wat functionele tuinverlichting, om bijvoorbeeld een tuinpad te verlichten, maak je het Bohemian sfeertje in jouw tuin helemaal af met een lichtjesslinger of lampions.

Bohemian Stijl tuin anno 2023 laten aanleggen?

Wil je je tuin graag omtoveren tot een waar paradijsje maar kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Hoveniersbedrijf Bersselaar Groen staat voor je klaar! Je kan bij ons terecht voor een tuinontwerp waarmee we al jouw wensen verwerken in een ontwerp waardoor jouw tuin mooi wordt én blijft. We weten precies waar we rekening mee moeten houden waardoor jij jezelf, soms kostbare, valkuilen kan besparen. Heb je het ontwerp voor je tuin al helemaal voor ogen en zoek je iemand die voor tuinaanleg of tuinrenovatie? Neem gerust contact met ons op om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.