Wat zijn de kenmerken van een moderne tuin?

Veel jonge stellen en gezinnen zijn opzoek naar een mooi nieuwbouw of aanbouwhuis om te gaan settelen. Heb je net een huis gekocht of ga je een huis laten bouwen? Dan wil je natuurlijk dat de tuin perfect aansluit op de rest van de woning. Een moderne tuin is voor velen de perfecte aansluiting bij het modern ingerichte huis. Maar wat is er nodig om je tuin een moderne uitstraling te geven? Er zijn verschillende onderdelen die hier een rol bij spelen. Onderstaand lees je deze verschillende kenmerken.

Wat maakt een tuin mooi?

Wat een tuin mooi maakt hangt vaak af van je eigen smaak. De één vind een rustige en strakke tuin mooi, terwijl de ander zijn tuin het liefst vol zet met planten. Tegenwoordig wordt er vaak gekozen voor een moderne tuin. Maar wat maakt een tuin modern? Je kunt een moderne tuin herkennen aan de strakke lijnen en rustige uitstraling. Moderne tuinen zijn veelal tijdloos en gaan vaak vele jaren mee. Daarnaast is een moderne tuin vaak een heerlijke plek om helemaal tot rust te komen.

Beplanting in een moderne tuin

In een moderne tuin staat beplanting niet centraal. Daarin tegen speelt het wel een belangrijke rol. De beplanting zorgt namelijk voor karakter in de tuin. Bij een moderne tuin wordt vaak met borders gewerkt. Borders hebben een design uitstraling en laten de tuin direct eigentijds ogen. De voorkeur voor planten in deze borders gaat onder andere uit naar taxus, buxus of siergrassen. Deze planten zijn makkelijk in onderhoud en kunnen mooi strak gesnoeid worden. Door te kiezen voor slechts een aantal verschillende planten creëer je rust, eenvoud en overzichtelijkheid in je tuin. Naast planten worden er regelmatig bomen geplaatst in moderne tuinen. Vaak zijn dit bomen die mooi gesnoeid kunnen worden en het sfeerbeeld meer dynamiek geven.

Bij een moderne tuin wordt vaak aangeraden om te kiezen voor een grasmat. Dit kan echt gras zijn of een mooie kunstgras oplossing. De grasmat is het verbindende element dat de andere elementen verbind samen met de bestrating.

Meubels

De keuze van meubilair speelt een belangrijke rol bij de uitstraling van je tuin. Moderne meubels van mooie materialen zijn het beste om aan te schaffen voor een moderne tuin. Design meubelen met harde lijnen zijn een eye-catcher en versterken de tuinsfeer. De materiaal keuze is vandaag de dag enorm. Hout, staal, kunststof, leer, stoffen en meer worden op een prachtige wijze gecombineerd. De keuze van je meubels versterkt het totale buitenleven in de moderne tuin.

Bestrating 

In een moderne tuin vind je vaak strakke lijnen in bestrating terug. Er  wordt gekozen voor grote tegels voor een ruimtelijk effect. Het lijnenspel is scherp en kleurkeuzes zijn rustig. Een voorbeeld van moderne bestrating zijn keramische buitentegels, GeoCeramica. Deze tegels zijn onderhoudsvriendelijk en vlek bestendig. Daarnaast krijgt onkruid bijna geen kans doordat ze heel strak gelegd worden. De grote tegels geven een luxe uitstraling en passen perfect in de moderne tuin sfeer. Wil je toch wat meer dynamiek in de bestrating dan kun de grote tegels als stap tegels in het gazon gebruiken of afwisselen met split of grind in de juiste kleurtint. Het samenspel tussen deze tegels, het gras en grind vormt een mooie combinatie zonder dat het te druk oogt in de tuin. Een hovenier kan dit in het tuinontwerp prachtig laten zien.

Eigen tuin ontwerpen

Wil je graag zelf een moderne tuin ontwerpen dan is dit prima te doen met alle inspiraties die op het internet te vinden zijn. Realiseer je daarbij goed welke keuzes je maakt in relatie tot de liggin van je tuin. Gebruik de gevonden inspiraties om een moodboard op te stellen dat je met een hovenier kunt bespreken. Zo ontwerp je gezamenlijk de perfecte moderne tuin die bij jou, jullie, gezinsleven of woonsituatie past. Ga je alles zelf doen dan kunnen de kosten hoog oplopen door onverwachte tegenvallers. Zaken waar je niet aan gedacht hebt, of materialen die particulier veel prijziger zijn. Heb je groene vingers en wil je je tuin zelf ontwerpen en aanleggen dan hopen we je met dit artikel over een moderne tuin meer inzicht te hebben gegeven. Heb je zelf niet zo’n groene vingers of wil je het liever uitbesteden aan een professional? Dan kun je natuurlijk altijd een hoveniersbedrijf inschakelen om een mooi ontwerp te realiseren.

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Heb jij een nieuwbouwhuis gekocht in de buurt van Rosmalen of Den Bosch en wil jij een moderne tuin aanleggen? Onze hoveniers van Hoveniersbedrijf Bersselaar groen kunnen jou daarbij helpen! Door onze jarenlange ervaring in het aanleggen van tuinen, weten wij wat de beste inrichting is om jouw droomtuin te realiseren.  Bel naar 06-51243846 of mail naar info@bersselaargroen.nl.