Klassieke tuinen

In een klassieke tuin is oog voor oude elementen zoals een klinkerbestrating, decoratief gelegd, een mooi hekwerk, een doorslaggevend element. Qua stijlen zijn ook in een klassieke tuin nog heel verschillende accenten te leggen.

Symmetrie en het realiseren van duidelijke zichtlijnen, al dan niet uitlopend op een specifiek zichtpunt, zoals een kunstwerk of een zonnewijzer, zijn het meest karakteristiek voor een klassieke tuin.

Blikvangers in klassieke tuin

In de grotere klassieke tuinen zijn enkele blikvangers onmisbaar. Een groter ornament, bijvoorbeeld een waterfontein, kan deze blikvanger vormen maar ook een sfeervol theehuis of vijver met fontein. Een markante boom, als solitair een centrale plaats innemend, kan overigens een prima vervanging zijn voor een ornament.

Klassieke tuin ontwerp

Zoekt u een hovenier in Den Bosch, Rosmalen of Empel? Maak een afspraak of vraag een offerte aan!

Kenmerkende beplanting

Niet elke tuin is geschikt voor een rozenperk, deze stellen eisen aan de grondsoort en de hoeveelheid zon, maar krijgen toch vaak ook een plaats in een klassieke tuin. Dit geldt ook voor rododensons en hortensias. Hortensia-annabelle vervangt de traditionele hortensia overigens wel steeds vaker, hun witte bloemenpracht is dan ook heel bijzonder.

Bestrating uit vroeger tijden

Nergens worden zoveel kleine klinkers, in combinatie met grindpaden of grindpleintjes, toegepast als in een klassieke tuin. Tegenwoordig wordt er een moderne draai aan gegeven door een gebakken klinkerbestrating te combineren met grote natuursteentegels. De tuinpaden worden vaak gemarkeerd door kort gehouden buxus- of taxushagen. Deze planten zijn ook heel gewild om groenblokken te realiseren in de tuin. Het oude vakwerk komt tot uitdrukking in speciale legverbanden en cirkels. Veelal wordt de bestrating in klassieke tuinen gecombineerd met een mooie smeedijzeren poort, op de situatie aangepast handgemaakt hekwerk of een rozenboog.

Tuinmeubilair in uw klassieke tuin

Robuust hardhouten tuinmeubilair, al dan niet jaarlijks geolied, liefst met buitenformaat terrastafel, is kenmerkend op menig tuinterras in een klassieke tuin. Waar de ruimte het toelaat vormt een forse zitbank, met uitzicht op de belangrijkste delen van de tuin, een mooie aanvulling hierop. Ditzelfde geldt voor een prieel als rust- en schaduwruimte.