Tuinontwerp en aanleg villatuin Berkel Enschot

Inventiviteit van tuinontwerper

De opdrachtgever

De bewoners van deze villa in Berkel Enschot gaven opdracht voor een tuinontwerp voor hun uitgestrekte voortuin, als entree van hun grote villatuin met bijzondere solitaire bomen en een grote bomengroep, een klassieke fontein en symmetrisch aangelegde borders over een lengte van 75 m.

Voor dit project werd een groot beroep gedaan op de inventiviteit van de tuinontwerper om bij het uitwerken van het tuinontwerp voor een deel aan te sluiten bij de structuur van de bestaande voortuin. De structuur blijft in het tuinontwerp deels gehandhaafd maar krijgt ook nadrukkelijk een geheel nieuwe uitstraling, met name door de keuze van de zichtlijnen en de beplanting, die fijner is dan de grote rododenrons voorheen. De opdrachtgever had bovendien de wens om de beplanting onderhoudsvriendelijk aan te leggen, op den duur dus geen verplicht wekelijks schoffelen van het onkruid meer.

De kennismaking

In de eerste kennismaking werd veel aandacht geschonken aan de gewenste uitstraling, een groot gazon, duidelijke zichtlijnen naar de beplanting, enkele kenmerkende nieuwe bomen, maar bovenal: honderd procent privacy vanaf de straatkant. Op basis van de persoonlijke voorkeuren werd naast een tuinontwerp ook een beplantingslijst aangeleverd waarin meerdere varianten voor de beplanting werden opgenomen. Met behulp van de inventarisatie uit het kennismakingsgesprek kon een eerste ontwerp uitgewerkt worden.

Het programma van eisen

Een belangrijke eis voor de projectaanpak was geen schade te veroorzaken aan de oprit en de direct aansluitende borders. Bij de keuze van het materieel is hiermee rekening gehouden en zijn de kleinere tuinmachines gebruikt, in combinatie met een mobiele versnipperaar, mobiele kraan en minigraver. Extra aandacht is uitgegaan naar het leidingenstelsel op het perceel, in bijzonder ook de bestaande beregeningsinstallatie.