Onderhoudsvriendelijke tuin voor ouderen

Iedereen wil natuurlijk zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Een van de manieren waarop je dit kunt bereiken, is door je tuin op de juiste punten aan te passen. Door bijvoorbeeld te kiezen voor onderhoudsvriendelijke beplanting en bestrating en het automatiseren van bepaalde werkzaamheden zoals sproeien, vergt het bijhouden van je tuin veel minder fysieke inspanning. Hierdoor kun je ook op latere leeftijd nog volop van je tuin blijven genieten.

Beregeningsysteem streept sproeien van je to-do list!

Een van de gemakken die je kunt ervaren met een aangepaste tuin is het gebruik van een beregeningsysteem waarmee je tuin automatisch wordt besproeid. Geen gedoe meer met het sjouwen van gieters of het slepen met tuinslangen! Met een beregeningsysteem wordt je tuin regelmatig en gelijkmatig bewaterd, zonder dat je er zelf omkijken naar hebt. Dit bespaart niet alleen tijd en moeite, maar zorgt er ook voor dat je planten altijd de juiste hoeveelheid water krijgen. Zo blijven ze gezond en mooi, terwijl jij kunt ontspannen en genieten van je tuin.

Voorkom tuinwerkzaamheden die zwaar zijn voor je rug

Onkruid wieden en tegels schoonmaken. Twee klussen die je rug je vanaf een zekere leeftijd niet meer in dank afneemt. Omdat jong én oud liever zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan deze werkzaamheden, werken wij vrijwel uitsluitend met Geo-Ceramica tegels. Deze tegels combineren het beste van twee werelden: de natuurlijke uitstraling van keramiek en de praktische eigenschappen van beton. Geo-Ceramica tegels zijn namelijk onderhoudsvrij en erg duurzaam. Deze keramische buitentegels zijn bestand tegen vuil, algen en vorst, waardoor je ze niet hoeft te behandelen of schoon te maken. Bovendien zijn ze een tikkeltje stroef, wat zorgt voor een veilige ondergrond. Ook als het regent. Met Geo-Ceramica tegels geniet je dus van een prachtige en onderhoudsvriendelijke bestrating in je tuin, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over uitglijden of schoonmaken.

Maak kans op vallen en inbraak kleiner

Veiligheid is natuurlijk een belangrijk aspect, vooral als je ouder wordt. Door geautomatiseerde tuinverlichting aan te brengen, kun je de veiligheid in je tuin aanzienlijk vergroten. Denk bijvoorbeeld aan het verlichten van een tuinpad of een trappetje, waardoor je valpartijen kunt voorkomen. Daarnaast schrikt verlichting bij deuren of schuttingen inbrekers af, waardoor je je veiliger voelt in je eigen huis. Met geautomatiseerde tuinverlichting hoef je je nooit zorgen te maken of je wel genoeg licht hebt in je tuin, het systeem regelt dit allemaal voor je. Zo kun je nog tot laat in de avond genieten van je prachtig verlichte tuin, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het aan- en uitzetten van de verlichting. Het geeft niet alleen een gevoel van veiligheid, maar creëert ook een sfeervolle ambiance waarin je heerlijk kunt ontspannen.

Elimineer onnodige trappen en drempels

Naast verlichting en bestrating kan het egaliseren van je tuin ook helpen om ongelukkige valpartijen te voorkomen. Door hoogteverschillen te vermijden en te zorgen voor een vlakke en drempelvrije tuin, verklein je de kans op struikelen of uitglijden. Je kunt bijvoorbeeld overwegen om trappen te vervangen door hellingbanen of oprijplaten te gebruiken voor rolstoeltoegankelijkheid.

Onderhoudsvriendelijke beplanting

Door te kiezen voor planten die weinig verzorging nodig hebben, zoals vaste planten, bodembedekkers en struiken met een langzame groei, verminder je de hoeveelheid tuinwerkzaamheden aanzienlijk. Denk aan planten die minder vaak gesnoeid hoeven te worden en beter bestand zijn tegen droogte. Door in je tuinontwerp goed na te denken over een onderhoudsvriendelijk beplantingsplan, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker. Hulp nodig bij het maken van de juiste overwegingen? Bersselaar Groen kan je helpen met een tuinontwerp waarbij we al je wensen meenemen én zaken zoals de ligging van je tuin en de aanwezige ondergrond hiervan. Neem gerust contact met ons op als je hier meer over wilt weten.

Vijver dempen scheelt rugpijn

Een vijver kan een prachtig element zijn in je tuin, maar het onderhouden ervan kan veel tijd en fysieke inspanning vergen, met name voor je rug. Regelmatig bukken, tillen en werken in een niet-ergonomische houding kan belastend zijn, vooral naarmate je ouder wordt. Het weghalen van een vijver en het dempen ervan kan een verstandige keuze zijn om je tuin beter in te richten voor je oude dag. Hierdoor bespaar je jezelf de tijdrovende en fysiek zware tuinwerkzaamheden die gepaard gaan met het onderhouden van een vijver. Wel graag het geluid van stromend water in je tuin? Overweeg dat een onderhoudsvriendelijke waterornament zoals een waterfontein. Deze zijn beschikbaar is allerlei maten en stijlen.

Hoveniersbedrijf Bersselaar Groen regelt je tuinrenovatie zonder zorgen

Het aanpassen van je tuin met onderhoudsvriendelijke beplanting, bestrating en geautomatiseerde systemen kan dus een groot verschil maken in je vermogen om langer zelfstandig te blijven wonen. Bersselaar Groen kan je helpen bij het renoveren van je tuin en het maken van slimme aanpassingen die het onderhoud vereenvoudigen en de veiligheid vergroten. Met het juiste tuinontwerp kun je nog vele jaren volop genieten van je tuin, zonder dat het je te veel fysieke inspanning kost.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag!