Geef je huis een fris aanzien met een nieuwe voortuin

Veel Nederlandse huizen hebben een voortuintje die een kleine, groene oase vormt tussen de straat en het huis. Alhoewel, dat is de bedoeling, want al rondlopend in verschillende wijken valt het ons op dat sommige mensen geen idee hebben hoe ze dat kleine tuintje vorm moeten geven. Dat terwijl het zo’n visitekaartje is voor je huis, want eerlijk is eerlijk: een slordig tuintje vol onkruid of een saaie stoep vormt niet echt de entrée waarop je zit te wachten, toch? Maar wat dan wel? Wij geven je inspiratie voor je voortuin.

Een voortuin die past bij je woning

Een voortuin vormt een verlengstuk van de woning. Houd je van strak en modern? Dan is het logisch om de voortuin ook als zodanig in te richten. Denk aan strakke, en minimalistische rechthoekige plantenbakken van roestvrij staal met hoogteverschillen en mooie beplanting van siergrassen. Gebruik moderne materialen zoals beton, metaal, glas en hout. Zeker weten dat jouw voortuinwens uitkomt.

Neig je meer naar Engels landelijk? Dan is een kronkelig tuinpad van gebakken stenen en mooie borders vol met tulpen en rozen een optie. Vooral niet symmetrisch, dat is wat een Engelse tuin kenmerkt.

Wat we ook steeds meer zien, is dat de voortuin een speelgelegenheid vormt voor kinderen, inclusief trampoline en schommel. Dit is een ideale optie voor voortuinen die in de namiddag nog veel zon pakken. Combineer de speelse voortuin met een leuke zitplek voor jezelf, geniet van een goed boek en laat de kinderen lekker veilig in de voortuin spelen. Contact met vriendjes en de buren is zo gelegd.

Wil je graag een leuke voortuin maar weet je niet goed waar je moet beginnen?

Bersselaar Groen kan een tuinontwerp voor je maken en indien gewenst ook voor je aanleggen. Hierbij houden we rekening met als jouw wensen zoals de gewenste sfeer en gebruik, mate van tuinonderhoud en eventuele aanvullende wensen op gebied van duurzaamheid en privacy. Uiteraard respecteren we hierbij altijd jouw budget. Benieuwd wat je voor je kunnen betekenen? Neem dan gerust even contact met ons op.

Duurzame voortuin

Een trend die we veel zien en die de komende jaren alleen maar zal toenemen, is het verduurzamen van de tuin. Misschien heb je weleens gehoord van stadshitte. Heb je gemerkt dat je muur en de stoep laat in de avond nog een flinke hitte afgeven? Naarmate ons klimaat verandert, worden de zomers steeds heter. In ons koude kikkerlandje snakken we naar zon en hitte, maar wees nou eerlijk: 40 graden celsius en een plakkerige nacht? Daar zitten we dan ook weer niet op te wachten. Tegels houden warmte vast. Bestraat dus niet je volledige tuin met tegels en laat ruimte voor borders met struiken en bomen. Zo geef je water de kans om in de bodem te trekken en zo de omgeving te koelen.

Automatisch beregeningssysteem voorkomt waterverspilling

Je kan erover nadenken om een regenton in de voortuin te plaatsen. Deze ton vangt het regenwater voor je op zodat je dit weer in kan zetten in de droge maanden van het jaar. Zo voorkom je dat je planten uitdrogen en verspil je geen water.

Als alternatief kun je nadenken over een beregeningssysteem in je tuin. Dit systeem is vrijwel onzichtbaar in je tuin en zorgt ervoor dat je planten genoeg water krijgen, maar ook niet te veel. Het juiste systeem houdt voor je in de gaten wat de weersomstandigheden zijn en past zijn waterafgifte hier automatisch op aan. Zo voorkom je onnodig watergebruik en weet je zeker dat je planten, ook tijdens jouw vakantie, genoeg water krijgen.

Advies nodig?

Ben je benieuwd hoe je jouw voortuin kunt omtoveren in een kleine oase? Neem dan eens contact op, dan bespreken we vrijblijvend alle opties!

Hoe kan je de privacy met je voortuin vergroten?

Wij mensen zijn nieuwsgierig aangelegd. Heb je een groot raam aan de straatzijde? Dan is het voor voorbijgangers ook wel erg aantrekkelijk om even naar binnen te gluren. Als je wat meer privacy wilt in je woning zijn er een aantal manieren het juiste tuinontwerp voor je voortuin je hierin kan helpen.

Plant bijvoorbeeld wat hoge struiken langs de randen van je voortuin om privacy te creëren. Kies hierbij voor dichtbegroeide planten. Zo ontstaat een groene afscheiding die je privacy beschermt.

Leibomen worden ook vaak met dit doel ingezet. Leibomen hebben takken die geleid worden langs een frame of constructie. Ze bieden privacy en zorgen tegelijkertijd voor een aantrekkelijke uitstraling in je voortuin. Leibomen kunnen langs een hekwerk of muur in je voortuin worden geplaatst.

Voortuin aanleg Cuijk

Zo maak je je voortuin onderhoudsvriendelijk.

Zoals gezegd; niemand wordt vrolijk van een voortuin vol onkruid. Het gaat ten koste van het aangezicht van je woning, waardoor het mooiste huis zijn pracht verliest.

Toch sluipt het er nu eenmaal gemakkelijk in. Niet vreemd dus dat de meeste mensen graag een voortuin willen die gemakkelijk te onderhouden is.

Hoe maak je je voortuin onderhoudsvriendelijk? Wij geven even wat tips:

  • De voortuin wordt in de zomermaanden vaak vergeten tijdens het sproeien. Maak het jezelf wat gemakkelijker en plaats een beregeningsysteem zodat je naar het sproeien van de voortuin geen omkijken meer hebt.
  • Kies je voor tegels? Dan raden we je aan Geo-Ceramica tegels te gebruiken. Deze tegels zijn voorzien van een coating waardoor vuil minder snel hecht en ze gemakkelijker schoon te maken zijn. Minder vaak en sneller tegels onderhouden dus. Bovendien zetten deze tegels automatisch uiteen, waardoor is het voor onkruid bijna onmogelijk om tussen de tegels te groeien. Dat scheelt weer wat uurtjes onkruid plukken.
  • Plaats liever geen gras in de voortuin. In de zomermaanden moet zelfs het kleinste stukje gras toch echt veelvuldig gemaaid worden. En juist omdat de voortuin vaak een klein oppervlak betreft is maaien vaak een frustrerende taak. Bespaar jezelf dus die frustratie en kies voor een meer onderhoudsvriendelijke ondergrond zoals bijvoorbeeld houtsnippers of bodembedekkers.
  • Doe goed je huiswerk voordat je iets plant in je voortuin. Sommige planten verspreiden zich in een noodtempo door je tuin. Zo wordt dat ene bloemetje dat zo leuk stond opeens een plant die je volledige voortuin overneemt.
  • Plaats niet te veel bloempotten en plantenbakken. Doordat de planten niet in de volle grond staan hebben ze vaker bemesting en bewatering nodig.

Voortuin laten aanleggen?

Wil je je voortuin graag renoveren of heb je een nieuwbouw woning en kun je wel wat hulp bij het ontwerp en aanleggen van je voortuin? Hoveniersbedrijf Bersselaar Groen staat voor je klaar! Je kan bij ons terecht voor een tuinontwerp waarmee we al jouw wensen verwerken in een ontwerp waardoor jouw voortuin mooi wordt én blijft. We weten precies waar we rekening mee moeten houden waardoor jij jezelf, soms kostbare, valkuilen kan besparen. Heb je het ontwerp voor je voortuin al gereed en zoek je iemand die voor tuinaanleg of tuinrenovatie? Neem gerust contact met ons op om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken. We horen graag van je.