Hoe maak ik van mijn tuin een regentuin?

Nee, een regentuin is geen tuin waar het altijd regent. Een regentuin is wel een tuin waarin we bewuster en beter omgaan met regenwater. Iets wat niet overbodig is, aangezien het de laatste jaren steeds langer, harder en vaker regent. Door meer bebouwing en meer bestrating kan regenwater lastiger de grond in zakken. Ook in tuinen komt dit probleem steeds meer voor, voornamelijk in nieuwbouwtuinen. Bij veel nieuwe tuinen zie je tegenwoordig een overvloed aan tegels en in plaats van echt gras kiezen mensen steeds vaker voor kunstgras. Zo ziet de tuin er altijd strak uit en is hij onderhoudsvriendelijk, maar helaas niet echt vriendelijk voor de natuur. Daarnaast worden nieuwbouwtuinen zelden nog aangesloten op het riool om zo het regenwater af te voeren. Iets waar in het tuinontwerp rekening mee gehouden moet worden.

Waarom kan een regentuin interessant zijn?

Wie interesse heeft in een regentuin, ervaart waarschijnlijk al wel eens de gevolgen van heftige regenval. Doordat het overtollige water, als gevolg van regenval, niet weg kan in de tuin kun je tegen vervelende problemen aanlopen. Deze problemen zijn gelukkig te voorkomen wanneer je ervoor zorgt dat regenwater voldoende kans krijgt om de grond in te lopen.

  • Verzakking van tegels in de tuin
  • Algengroei
  • Slechte groei van bomen en planten doordat ze verdrinken
  • Kale plekken in het gazon
  • Kortsluiting doordat elektra van bijvoorbeeld verlichting in aanraking komt met water
  • Schade aan tuinmeubelen, vlonders en huizen. Zeker wanneer deze gemaakt zijn van hout

Vervelende gevolgen waar je niet op zit te wachten. Maar hoe kun je deze problemen dan voorkomen en creëer je een regentuin?

Wat maakt van een tuin een regentuin?

Regentuinen hebben een ondiepe, komvormige indeling die helpt bij het opvangen en langzaam absorberen van regenwater. Deze tuinen bevatten meestal inheemse planten, grassen, struiken en soms bomen die aangepast zijn aan de lokale klimaatomstandigheden. Deze planten zijn bestand tegen zowel natte als droge omstandigheden en helpen bij de infiltratie van water in de bodem.

De bodem in regentuinen is vaak verrijkt met organisch materiaal om de waterinfiltratie en -retentie te verbeteren. Mulch wordt gebruikt om verdamping te verminderen en onkruidgroei te onderdrukken.

Regentuinen zijn ontworpen om overtollig regenwater op te vangen en langzaam in de grond te laten infiltreren. Dit vermindert de hoeveelheid water die in riolen terechtkomt en helpt bij het voorkomen van overstromingen en wateroverlast. Deze tuinen bevorderen bovendien de biodiversiteit doordat ze extra aantrekkelijk zijn voor vogels en insecten. Een mooie bonus!

Regentuin aanleggen

Het ontwerp van een regentuin

Het aanleggen van een regentuin start al bij het ontwerp. Allereerst wordt er gekeken naar de aanwezige hellingen of hoogteverschillen in de tuin en de eventueel al aanwezige afvoerpunten.

Vervolgens wordt er gekeken naar geschikte planten. Dat zijn planten die goed kunnen bloeien en groeien in een vochtige omgeving, maar ook tijdens droge periodes. Bijkomend voordeel van deze planten is dat zij niet alleen nuttig omgaan met regenwater, maar zij trekken bijvoorbeeld ook vlinders en bijen aan.  Als professioneel hoveniersbedrijf kunnen wij je uiteraard helpen met het maken van een goed beplantingsplan. Zodat je straks planten in de tuin hebt die de juiste functie én de juiste uitstraling hebben.

Grind of houtsnippers

Naast het bepalen van de juiste bloemen en planten, wordt er ook gekeken naar effectieve manieren om een watervriendelijk pad of terras te maken. Om ervoor te zorgen dat water zo goed mogelijk de grond in kan, wordt er vaak gekozen voor grindpaden of houtsnippers in plaats van traditionele betegeling.

Weinig ruimte? Geen probleem!

Naast mogelijkheden om regenwater direct in de grond af te voeren, zijn er ook andere mogelijkheden om jouw tuin en woning watervriendelijk te maken. Zo kun je een groendak aanleggen op een plat dak. Deze daken zijn gevuld met planten, die water opslaan en vervolgens het water gedoseerd verdampen. Of wat dacht je van een tuin tegen de muur? Wanneer je in de stad woont en de buitenruimte beperkt is, kun je ervoor kiezen om de tuin verticaal tegen de muur te plaatsen. Ook deze planten zorgen ervoor dat water gedoseerd wordt teruggegeven aan de aarde.

De aanleg van de regentuin

Goed, het ontwerp is klaar en de tuin kan aangelegd worden. Hierbij zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het belangrijk dat jouw tuin de juiste bodemkwaliteit heeft voor het aanleggen van een regentuin. De grond moet goed doorlatend zijn, zodat regenwater naar beneden kan zakken. Vooral bij nieuwbouwtuin zien we vaak dat de grond, onder andere door het heen en weer rijden van machines, strak aangedrukt is. In dat geval moet de tuin losgewoeld worden en opnieuw voorzien worden van zand. Wij kunnen je helpen met het grondwerk van jouw tuin, zodat je een goede basis legt voor het creëren van een regentuin.

Nadat het grondwerk in orde is, kan de tuin daadwerkelijk aangelegd worden. Om ervoor te zorgen dat de tuin er leuk en levendig uitziet, is het belangrijk dat je de verschillende bloemen en planten afwisselt met elkaar. Zo ontstaat er hoogte-, kleur- en vormverschil in de tuin. Met onze uitgebreide kennis kunnen wij jouw tuinaanleg realiseren van A tot Z. Wij nemen jouw tuin onderhanden met de nieuwste machines en technieken en opgeleide hoveniers. Zo brengen onze klantgerichte, ervaren en vakkundige hoveniers jouw regentuin tot leven.

Interesse in een regentuin? Wij helpen je graag!

Wil je een regentuin aanleggen en weet je niet hoe je deze moet ontwerpen en/of aanleggen? Hoveniersbedrijf Bersselaar Groen helpt je bij het maken van een praktisch tuinontwerp dat bij jouw tuin past. Iedere tuin is namelijk anders en heeft oneindig veel mogelijkheden, wat het ontwerpen van de tuin lastig kan maken. Samen maken wij het droomontwerp waar je naar verlangt. Een vakkundig ontwerp gaat jarenlang mee. Is het ontwerp gereed dan staat ons team te trappelen om de aanleg voor je te verzorgen. Van begin tot eind zorgen we dat alles tot in de puntjes klopt. Ons doel is dat jij dagelijks geniet van de tuinsfeer waar jullie van dromen.

Wil je hulp bij het realiseren van een regentuin? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.