Hoe creëer je optisch een grotere tuin

Het liefst hebben we allemaal een grote tuin waar we alles in kwijt kunnen en door heen kunnen dwalen. Helaas voldoen de meeste tuinen in Nederland hier niet aan. Velen van ons hebben een kleine stadstuin, die vaak omringd is door tuinen van buren. Hoe kun je nu die kleinere tuin toch vergroten door een goed opties groter lijkend tuinontwerp. Een hovenier kan je hierbij helpen met een tuinontwerp die de tuin groter te doet lijken dan dat deze daadwerkelijk is. Waar moet je dan aan denken zul je jezelf afvragen, we zetten een aantal ideeën voor je uiteen.  Met slimme aanpassingen oogt je tuin meteen al een stuk groter!

Spelen met zichtlijnen

Er zijn een hoop dingen die je kunt aanpassen waardoor een tuin groter lijkt. Bijvoorbeeld door te spelen met zichtlijnen, illusies zeg maar,  die ervoor zorgen dat de tuin groter oogt. Door zichtlijnen te onderbreken kun je de hele tuin niet direct overzien, waardoor de illusie ontstaat dat er nog meer is achter hetgeen je wel ziet. Is je tuin met een oogopslag helemaal te overzien, dan is de grote van de kleine tuin al bepaald.

Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de 1/3 regel. Deze regel stelt dat maximaal 1/3 verhard mag zijn, het andere deel,  2/3,  is dan voor het groen. Waarbij de helft hoger zijn dan 90 tot 95 cm. Dit wordt gedaan om een groot gedeelte van uw tuin in het groen te “verstoppen”, waardoor diepte ontstaat.

Mocht dit niet opgaan om je met de aanleg van een terras/verharding meer dan 1/3 nodig hebt kun je slim met hoogte werken. Door bijvoorbeeld de muren of schutting met groen te bekleden. Of door groen aan de bovenzijde van de tuin op te nemen, denk hierbij aan klimplaten of bepaalde bomen. Met een juiste compilatie in het tuinontwerp zul je merken dat je tuin ruimer oogt dan dat deze is.

Gebruik je fantasie
Een kleine tuin is nou eenmaal klein, hier kun je weinig aan veranderen als we kijken naar de feitelijke afmetingen. Wel kun je met een beetje fantasie net doen of je tuin wat groter is. Het klinkt misschien een beetje apart maar door een groot deel van je tuin te verbergen kunt je de illusie wekken dat je tuin veel groter is. Je doorbreekt met deze methode de zichtlijnen wat voor een verruimend effect zorgt. Dit kunt je gemakkelijk doen door het plaatsen van een haagblok, muurtje, kunstwerk of een paar grote potten op de juiste plaats in de tuin.

Gebruik hoogteverschillen

Net zoals diepte verschillen en doorgebroken zichtlijnen kunnen ook hoogteverschillen voor een verruimend effect zorgen. Zo kan het verlagen van het terras al voor een verruimend effect zorgen. Dit terras hoeft niet perse heel veel lager te liggen dan de rest van de tuin. Een of twee traptreden zijn vaak genoeg voor het creëren van een ruimer gevoel. Dit komt omdat tuin met een verlaging van het terras niet in een blik te vangen is. Een aandachtspunt hierbij is dat je wel moet zorgen van een goede afwatering, anders staat je terras blank na een hevige regenbui. Het werkt dus eigenlijk vanuit hetzelfde principe als het doorbreken van zichtlijnen. Ook kan het toevoegen van kleinere hoogte verschillen helpen. Hier kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een laag muurtje of verhoogde borders. Ook een verdieping van het terras of ander deel van de tuin kan een verruimend effect hebben. Zorg hierbij wel altijd dat je de trede naar beneden goed blijft zien. Als deze wegvallen creëer je een meer verkleinend effect dan verruimend.

Herhaling, Herhaling en nog eens herhaling

Patronen of herhaalde objecten spelen een spelletje met onze hersenen. Wanneer wij mensen namelijk patronen en veel herhaling zien dan denken wij onbewust dat dit patroon zich ook buiten ons zicht zal herhalen. Het betekent dat we onbewust aannemen dat datgene wat niet in ons zichtveld is gewoon bij jouw tuin hoort. Dus mocht je helemaal verliefd zijn geworden op een soort plant of ander tuin object dan kun je dit vaker gebruiken om je tuin te verruimen.

Alles in de juiste verhouding

Dit lijkt eenvoudig en logisch maar is toch lastig als we het hebben over een kleine tuin. We willen immers graag die loungeset die maar net op het hele terras past. Waardoor de tuin vol is. Je kunt dan echt beter kiezen voor twee leuke kuipstoeltjes, waarin je ook lekker onderuit kunt zakken en relaxen. Laat de vijver achterwege maar plaats een waterornament. Of in plaats van een zandbak een leuke pot gevuld met zand voor de kleine. Of wat dacht je van verticale elementen in je tuin, dit kan een zelfs een kleine moestuin of kruidentuin zijn. Waar het op neer komt is dat je de juiste keuzes maakt, rekening houdend met de afmetingen en verhouding van elementen. Vraag het advies van een specialist en geniet van je tuin die ruimer oogt met volle teugen.

Advies nodig voor jouw tuin?

Wil jij je tuin aanpakken? Heb je een tuinontwerp nodig, wil je ontzorgt worden in de tuinaanleg? Bij Bersselaar Groen kunnen wij je daarbij helpen! De specialisten van Bersselaar Groen kunnen zorgen voor het juiste tuinontwerp zodat ook jouw kleinere tuin groter lijkt. Of je nu een nieuwe tuin wil aanleggen of een oude wil renoveren. Bersselaar Groen staat voor je klaar om jouw droom tuin te realiseren. Neem gerust contact met ons op!