Stadstuinen

Een stadstuin realiseren die ook het buitenleven binnen brengt is vaak de opgave bij het aanleggen van een stadstuin, zeker wanneer er beperkingen zijn door hoogbouw of beperkte toegankelijkheid.

Stadstuinen bieden veelal een klein groeioppervlak voor de beplanting, waardoor er op voorhand goed rekening moet worden gehouden met het volwassen formaat van struiken en bomen om een verzorgd tuinbeeld te kunnen handhaven.

Compact én multifunctioneel

Belangrijk kenmerk voor een stadstuin is het grote aantal functies dat gecombineerd moet worden op een klein oppervlak. Een dichte bebouwing niet ten koste laten gaan van privacy en daglicht in huis vraagt om creativiteit in het ontwerpen van deze kleinere tuinen. De verschillende gebruikseisen en het ideale tuinbeeld omsmelten tot een samenhangend geheel, daar zit veelal de uitdaging in. Vanzelfsprekend zijn er ook ruimere stadstuinen die zich nog beter lenen voor het combineren van deze diverse gebruiksfuncties.

Stadstuinen ontwerp

Zoekt u een hovenier in Den Bosch, Rosmalen of Empel? Maak een afspraak of vraag een offerte aan!

Alle stijlen mogelijk

Iedere stadstuin is anders van formaat en insluiting. Juist door het kleine oppervlak is de stijlkeuze van groot belang, klassieke elementen gecombineerd met terracotta potten op een naar verhouding groot terras. Donkergrijs natuursteen met wit fijn grind en een enkele strakke border met daarin een uitbundig bloeiende beplanting. Vaak passen deze contrasten in vormgeving goed bij de dynamische vormgeving van de stad of dorpskern.

Materialen

Ondanks de kleine oppervlakte van de stadstuin proberen we toch altijd weer een ruimtelijk resultaat te bereiken. Met name door het aantal verschillende materialen in het stadstuinontwerp beperkt te houden wordt de rust en eenheid behouden. Potten en vazen in groot formaat kunnen voor een goede verbinding tussen binnen en buiten zorgen.

Natuurlijk gazon of kunstgras?

In een schaduwrijke binnentuin is het leggen van kunstgras het overwegen waard. Kunstgras is, door alle nieuwe technieken, nauwelijks meer te onderscheiden van echt. Bovendien is kunstgras de beste ondergrond voor speeltoestellen, valdempend en een groene uitstraling ineen.