Een goede afwatering in je tuin, zo doe je dat

We krijgen in Nederland steeds vaker te maken met forse regenbuien, met wateroverlast tot gevolg. Als gevolg worden in steeds meer gemeentes de regengoot afgekoppeld van de riolering. Bij nieuwbouwwoningen is dit al meer standaard dan uitzondering en ook bij bestaande woningen vragen sommige gemeentes om afkoppeling van de regengoot. Het hemelwater belant dan in de tuin en moet daar door de grond worden opgenomen. Dat voorkomt overbelasting van het riool tijdens de steeds vaker voorkomende hoosbuien.

Maar al dat regenwater moet wel ergens naartoe kunnen. Waar we voorheen veel weelderige tuinen met veel groen zagen, zien we nu veel tuinen met een gazon van kunstgras, veel bestrating, schuurtjes en overkappingen. Dit heeft natuurlijk als voordeel dat de tuin er altijd strak bijligt en dat deze relatief onderhoudsarm is. Een nadeel van deze tuinen is de mogelijke wateroverlast. Doordat alles als het ware dicht gebouwd is, krijgt regenwater geen kans om de grond in te stromen. Hierdoor kunnen er na een flinke bui plassen in jouw tuin blijven staan en deze zorgen op hun beurt weer voor wateroverlast. Toch zijn er manieren om een goede afwatering te creëren in jouw tuin, zonder dat deze afbreuk doen aan de uitstraling.

Hou in het tuinontwerp rekening met de waterafvoer!

Heb je een nieuwbouwwoning op het oog en moet de tuin dus nog volledig aangelegd worden? Zorg dan dat je de waterafvoer direct meeneemt in het tuinontwerp! Er zijn een aantal zaken waar je aan kunt denken. Neem bijvoorbeeld een zogenoemde ‘wadi’ op in het tuinontwerp. Dit zijn laaggelegen, beplante gebieden die ontworpen zijn om regenwater op te vangen en langzaam in de grond te laten sijpelen. Ze zijn beplant met waterminnende planten en grassen.

Een slim tuinontwerp neemt afwatering mee zonder dat dit ten koste gaat van uw andere wensen

Door meer groene, onverharde ruimtes in je tuin te hebben, kan regenwater ook gemakkelijker in de bodem infiltreren. Het gebruik van inheemse planten en diepwortelende grassen kan de bodemstructuur verbeteren en het infiltratievermogen vergroten. Mulch en bodembedekkers kunnen helpen om de bodem vochtig te houden en erosie te voorkomen, waardoor de bodem beter in staat is om regenwater op te nemen.

Ben je bang voor een tuin die veel onderhoud nodig heeft? Laat Bersselaar Groen het tuinontwerp dan voor je maken. Wij weten precies waar we op moeten letten en zorgen voor een goede afwatering zonder dat dit veel onderhoud met zich meebrengt of ervoor zorgt dat je niet de stijl creëert die je graag wilt zien.

Bij het maken van tuinontwerp kunnen we het ook zo maken dat er een lichte helling is naar gebieden waar het water gewenst is, of naar afvoerkanalen die het water naar infiltratiegebieden leiden. Een lichte helling die wij met het blote oog niet eens opmerken, is al voldoende om water in een bepaalde richting te laten stromen.

Goten of drains

In Nederland kan er zo nu en dan nog wel eens een stevige plens water uit de lucht vallen. Het is dan natuurlijk niet de bedoeling dat je meteen met regenlaarzen over het terras moet lopen, omdat je anders natte sokken krijgt. Toch komt het regelmatig voor dat een terras helemaal onder water staat na een flinke regenbui. Dit kan voorkomen worden door goten, ook wel drains genoemd, langs het terras te leggen. Wanneer het regent, loopt het water in de goot en zakt dit naar diepere grondlagen. Naast het verkleinen van de kans op plassen op je terras, vermindert dit ook kans op het verzakken van het terras.

Grind in plaats van tegels

Tegels geven meteen een strak uiterlijk aan de tuin en je vindt niet overal steentjes in de plantenborders en op het gazon. Toch kan een semi-open-toplaag zoals grind helpen bij het afvoeren van regenwater in jouw tuin. Door jouw tuin te voorzien van split, grind of schelpen, creëer je een goede waterafvoer. Het water sijpelt namelijk langzaam door het grind heen de grond in. Wanneer de tuin grotendeels – of zelfs volledig – bestaat uit tegels, kan het water in de grond geen kant op. Tegenwoordig is het mogelijk om grindmatten te gebruiken wanneer je grind wilt leggen. De matten zorgen ervoor dat het grind niet gaat verzakken en strak en op zijn plek blijft liggen. Deze matten voorkomen dat je kleine steentjes mee door de tuin neemt en zorgen ervoor dat je tuin er netjes en verzorgd uitziet. Tip; laat een borderrand van cortenstaal plaatsen rondom je grindvlak, voor een extra strak uiterlijk!

Waterafvoer voor een gezonde, groeiende tuin

Infiltratiekratten

Infiltratiekratten zijn speciaal ontworpen systemen die bedoeld zijn om een grote hoeveelheid regenwater effectief op te vangen en te beheren in tuinen. Deze kratten, vaak geplaatst onder de grond in de tuin, fungeren als tijdelijke opslagcontainers voor regenwater. Ze vangen het water op en laten het geleidelijk, druppel voor druppel, infiltreren in de omliggende grond. Dit proces helpt bij het voorkomen van overbelasting van het rioolstelsel en vermindert het risico op overstromingen.

Een belangrijk voordeel van infiltratiekratten is dat ze helpen bij het verhogen van de hoeveelheid water die op natuurlijke wijze terugkeert in de bodem, wat goed is voor de tuin en het grondwaterpeil. Ze zijn ook een duurzame keuze, omdat ze regenwater hergebruiken, wat de afhankelijkheid van leidingwater voor tuinirrigatie kan verminderen.

Echter, er kleven ook enkele nadelen aan het gebruik van infiltratiekratten. De installatie kan ingewikkeld zijn en vereist vaak graafwerkzaamheden in de tuin. Daarnaast kan het onderhoud van de kratten enige inspanning vereisen om te zorgen dat ze effectief blijven werken.

Om het gebruik van deze systemen aan te moedigen, bieden sommige gemeenten subsidieregelingen aan. Deze regelingen zijn bedoeld om huiseigenaren te ondersteunen bij het investeren in deze duurzame waterbeheeroplossingen.

Wil je infiltratiekratten plaatsen in je (nieuwbouw)tuin? Bersselaar Groen is je graag van dienst. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Grondwerk

Alles valt of staat al met de juiste ondergrond van jouw tuin. Dit is namelijk de beste basis voor een gezonde tuin. Voornamelijk bij het aanleggen van nieuwbouwtuinen, is de grond vaak erg hard en strak aangedrukt door de vele zware machines die eroverheen rijden. Hierdoor wordt de grond als het ware verstikt en kan water er niet doorheen stromen. Wanneer er een fikse bui overkomt, is er een grote kans dat er dus flinke plassen blijven staan in de tuin.

Voordat wij starten met het aanleggen van een tuin, doen wij eerst een grondige inspectie van de grond. Hieruit komt naar voren of er problemen zijn met de ondergrond en of de ondergrond voldoende vocht doorlatend is. Dit doen wij door proefgaten te boren in de tuin. Door de tuin te voorzien van een goede ondergrond kunnen we al een hoop problemen voorkomen.

Advies nodig?

Ben jij benieuwd hoe goed de waterafvoer in jouw tuin is of wil je advies hoe jij het water in jouw tuin beter kunt afvoeren? Neem dan eens contact op, dan bespreken we vrijblijvend alle opties!