Bescherm je planten tegen de vorst

Eind januari is er vorst op komst. Vorst wil zeggen temperaturen die onder het vriespunt van nul graden raken. Het is bij deze lage temperaturen van groot belang dat je jouw planten goed beschermt. Waarom? Omdat sommige planten niet goed tegen deze lage temperaturen kunnen. De kans is groot dat planten gedurende de vorst bevriezen, uitdrogen of rotten. Het zou enorm zonde zijn als je planten de vorstperiode niet overleven. Zorg er daarom ten alle tijden voor dat jouw planten voldoende beschermd worden, zodat ze in de zomermaanden weer kunnen bloeien, groeien en stralen. Bersselaar zet alle tips op een rijtje!

Planten goed inpakken

Er zijn verschillende manieren om jouw planten te beschermen. Ten eerste is het effectief om de plant goed in te pakken. Goed inpakken betekent dat er eerst bladeren of stro op de bodem van de pot of grond worden gelegd, deze laag beschermt de wortels tegen bevriezing. Daarnaast is het noodzaak om de rest van de plant in te pakken. Dit doe je stapsgewijs. Ten eerste is het verstandig om de plant in te pakken met jutte of rieten matten. Vervolgens moet de bovenkant van de plant afgesloten worden zodat eventuele regen en/of sneeuw de plant niet kan beschadigen, dit kun je het beste doen met plastic.

Bescherm planten tegen vorst

Planten binnenhalen

Een plant inpakken is niet altijd effectief. Echte tropische of subtropische planten zijn namelijk op geen enkele manier bestand tegen vorsttemperaturen. Het is daarom noodzakelijk dat deze planten gedurende een vorstperiode in een warmere ruimte gezet worden. Je kunt deze planten het beste in een schuur of kas bewaren, de optimale temperatuur voor deze planten is tussen de vijf en tien graden.

Planten in potten zijn kwetsbaarder

Planten in potten zijn kwetsbaarder dan planten in volle grond. Dit komt omdat een pot vaak een dunne wand heeft, op deze manier kan de vorst de wortels gemakkelijk via deze dunne wand bereiken. De kans op een bevroren wortelkluit is dan groot. Het is hierbij verstandig om de pot aan de binnenkant te bekleden met noppenfolie, deze isolerende laag geeft extra bescherming aan de wortels en voorkomt bevriezing.

Warmte opwekken

Heb je planten die wel wat extra warmte kunnen gebruiken? Gebruik dan een lichtsnoer! De lichtjes geven net dat extra beetje warmte die de planten nodig hebben om de vorst te overleven. En het ziet er nog gezellig uit ook!

Advies nodig?

Heb je een vorst-vraag of specifiek advies nodig? Hoveniersbedrijf Bersselaar Groen kan je hierbij adviseren. Neem gerust eens contact op met een van onze specialisten, we helpen je graag!