Zo hou je katten uit je tuin.

Katten. Leuke dieren, maar je wilt ze wellicht liever niet in je tuin hebben. Ook al ben je nog zo dol op ze; niemand geniet ervan om ’s nachts een krolse poes in de tuin te hebben. Genieten van het zonnetje is toch minder prettig met de geur van kattenpis om je heen. En die zandbak die jij voor je kind hebt neergezet is natuurlijk ook wel een hele fijne kattenbak voor Tijgertje van de buren. Wil jij katten graag uit je tuin houden en zoek je een diervriendelijke manier om dit te realiseren? Wij helpen je!

Maak je tuin minder aantrekkelijk voor katten.

Bodembedekkers.

Het achterlaten van ontlasting staat ongetwijfeld op één als het gaat om redenen waarom katten liever geweerd worden uit de tuin. Of het nu gaat om de ontlasting van je eigen kat of die van een ander; jouw tuin is niét de juiste plek! Katten poepen het liefst op losse aarde. Oftewel; daar waar geen gras of ander soort plant groeit. Door deze plekken te minimaliseren, verklein je direct de kans een drol tussen de struiken te vinden. Planten die zich naar perfect voor lenen noemen we ‘bodembedekkers’. Deze zijn er in allerlei soorten en kleuren. Onder andere Wijnruit en Ooievaarsbek behoren tot populaire bodembedekkers die bewezen hebben effectief katten uit de tuin te houden. Ook bodembedekkers met een citroengeur zoals de Citroengeranium, Citroenverbena en Citroentijm zijn hier zeer geschikt voor.

Maak de ondergrond onaantrekkelijk.

Zie je die bodembedekker niet zitten of lukt het simpelweg niet om ieder stukje aarde in je tuin te bedekken? Maak de ondergrond dan minder aantrekkelijk voor katten om overheen te lopen. Je kan bijvoorbeeld koffiedrap over de aarde strooien. Katten houden niet van de geur en vinden het irritant dat de drap aan de pootjes blijft plakken. Ook houtsnippers, boomschors of cacaodoppen maken de ondergrond een stuk minder aantrekkelijk voor katten, zonder dat hiermee het uiterlijk van je tuin enorm wordt verstoord. Met name met cacaodoppen zijn hele positieve resultaten geboekt. Zowel de geur van cacaodoppen als het knisperende geluid zorgt ervoor dat je tuin minder populair wordt. Hoe minder aantrekkelijk jouw tuin, hoe populairder de andere tuinen in de omgeving worden.

Sterk geurende planten schrikken katten af.

De neus van een kat is vele malen fijngevoeliger dan die van een mens. Waar wij een subtiele citroengeur ruiken, ruiken zij een overweldigende geur. Naast de eerder genoemde geuren van citroen, koffie en cacao werken ook de geur van Lavendel, Rozemarijn en de Kerrieplant goed tegen katten.

Sluit populaire plekken af.

We raden aan de zandbak van een deksel te voorzien. Dit is een paradijsje voor rondzwervende katten en uiteraard wil je wel dat je kind zonder vervelende verrassingen met het zand kan spelen. Heb je een BBQ in de tuin staan? De hoes waarmee je je BBQ beschermd tegen weersinvloeden helpt misschien wel tegen de regen, maar niet tegen kattenpis. Vraag niet waarom, maar een plastic hoes is op één of andere manier heel aantrekkelijk voor sproeiende katers. Woont er bij jullie ook zo’n enthousiaste kater in de buurt? Dan is het misschien toch slim om de BBQ even naar de schuur te verplaatsen wanneer je het niet gebruikt.

Hoveniersbedrijf Bersselaar Groen geeft je tips om vreemde katten uit je tuin te weren of juist je eigen kat in jouw tuin te houden

Deze planten trekken katten aan.

Er zijn dus manieren om je tuin minder aantrekkelijk te maken voor katten. Maar misschien heb je wel per ongeluk planten in je tuin staan die precies het omgekeerde effect realiseren! Het meest bekende voorbeeld hiervan is Kattenkruid. Dit wordt in gedroogde vorm zelfs onder de naam ‘Catnip’ verkocht en verpakt in katten speeltjes. Katten worden er helemaal dol van en rollen graag door het kruid. Ook valeriaan, groene munt en graslelie zijn populair bij katten. Katten knabbelen graag aan stengels zoals gras en gipskruid. Dit is echter niet zo goed voor hun maagje. Kattengras is dan een perfect alternatief. Zoals de naam al suggereert vinden de meeste katten het lekker om aan dit gras te knabbelen. Een bijkomende voordeel is dat dit helpt tegen haarballen. Ook zit Kattengras vol foliumzuur, wat een belangrijke voedingsstof is voor katten. Bekijk dus even of je één of meerdere van deze planten in je tuin hebt staan. Als je vaak een vreemde kat op bezoek hebt kan deze plant zomaar de aanleiding zijn.

Eigen kat in eigen tuin houden.

Ben je de trotse eigenaar van een kat en wil je zorgen dat hij of zij niet bij de buren gaat rondzwerven? Dan kun je ervoor kiezen om jouw tuin juist extra aantrekkelijk te maken voor je kat. Door een speciaal hoekje te maken voor je kat kun je mogelijk voorkomen dat hij overal zijn behoefte doet. Leg dit plekje op een beetje een strategische locatie in de tuin aan en check regelmatig of je kat ontlasting heeft achtergelaten. Op die manier voorkom je wellicht zowel jezelf als je kat een hoop stress. De kat kan gewoon naar buiten, je krijgt geen ruzie met de buren én je hebt zelf ook zo min mogelijk hinder de ontlasting van je huisdier.

Hulp nodig? Bersselaar Groen staat voor je klaar!

Wil je je tuin aantrekkelijker of juist minder aantrekkelijk maken voor katten? Hoveniersbedrijf Bersselaar Groen kan met het juiste tuinontwerp ervoor zorgen dat je je doel bereikt zonder dat je hiervoor je mooie tuin hoeft op te offeren. Of je nu een nieuwe tuin wil laten aanleggen of een tuinrenovatie wilt laten realiseren; wij staan voor je klaar met raad en daad. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een offerte.