Tuinontwerp en aanleg in Breda

Tuinaanleg bij vrijstaand huis

De opdrachtgever

De opdrachtgevers in Breda hadden een duidelijk doel voor ogen met het tuinontwerp en de aanleg van hun nieuwe tuin. Het perceel was, buiten het oppervlak dat bebouwd was, geheel vrij in te vullen. Twee kernpunten stonden centraal: een aanzienlijk deel van het terrein bestraten voor de twee opritten en een groot terras in de zon, een speelgazon met plantenborders in de achtertuin.

Het programma van eisen

De tuin maakt onderdeel uit van een landelijk gebied. Bij de aanleg moest hiermee rekening gehouden worden door te kiezen voor inheemse plantensoorten, een groenblijvende beplanting in de winter en natuurlijk ingerichte plantenborders. Bij het tuinontwerp is rekening gehouden met het landschap door open plekken over te laten in de plantenborders. Aan de buitenkant van de tuin is een lage beplanting toegepast waardoor een blijvend uitzicht op het landschap gegarandeerd is.

Tuinontwerp Breda

Omdat op het perceel twee opritten gelegen zijn neemt de bestrating een aanzienlijk deel van het tuinontwerp in. Juist daarom was het van belang om te kiezen voor een bestrating met strakke lijnen die goed bij het huis zelf aansluiten en bij de indeling van de tuin. Een van de wensen was een onderhoudsvriendelijke tuin aan te leggen. In het tuinontwerp werd dit vertaald in een goed doordacht beplantingsplan. Ondanks de groene en natuurlijke uitstraling zijn de plantenborders relatief gemakkelijk te onderhouden met een snoeibeurt in mei en oktober.