Wat is de beste tijd om een tuin aan te leggen?

In de winter! Veel mensen weten dit niet, maar januari en februari zijn uitstekende maanden om alvast een begin te maken met de tuinaanleg. Niet alle werkzaamheden kunnen gedurende deze maanden plaatsvinden, maar vooral voor bomen en klimplanten is dit de beste tijd om te planten. Voor overige tuinwerkzaamheden kan de tuinkalender je helpen bij het bepalen van de beste tuinplanning!

Het is goedkoper

Gedurende de wintermaanden kun je bomen en planten uit volle grond kopen. Dit betekent dat de bomen en planten vanuit de grond bij de kwekerij, met kluit of wortels, in je tuin worden geplaatst. Doordat het hele proces van ompotten bij planten en bomen uit volle grond niet van toepassing is, zijn deze een stuk goedkoper! Als de winterperiode nadert zakken de prijzen van het groen, maar vooral de planten en bomen uit volle grond kunnen veel geld schelen in je portemonnee. Een ander groot voordeel is het gegeven dat planten en bomen gedurende de winterperiode in rust zijn, dit betekent dat het groen niet meer in volle bloei staat. Je kunt dit zien aan de uitstraling van planten en bomen, die is niet meer zo mooi als je gewend bent. Het voordeel van deze rustperiode is dat bomen en klimplanten veel meer kunnen verdragen. Dit betekent dat het groen geen schade op kan lopen tijdens het transport en planten. En dat is gunstig!

Beste tijd tuinaanleg

Maart

De lente staat voor de deur en dat betekent dat de bodem steeds warmer wordt, daarom is maart de ideale maand om het overige groen aan te leggen. Vooral voor bloemen en kleine planten is deze maand de ideale tijd. Houd wel altijd goed de temperaturen in de gaten, soms kan het begin maart nog heel koud zijn en dan is de bodem nog niet klaar voor de bloemen en planten. In dit geval kun je beter even wachten. Onze specialisten raden je daarom aan om voor de zekerheid pas vanaf midden maart te beginnen met planten. Zo neem je het zekere voor het onzekere.

April en mei

In april en mei is het volop lente, de temperaturen stijgen en de tuin wordt langzamerhand weer veel gebruikt. Deze maanden zijn de perfecte tijd om je gazon te strooien. Zo krijgt het gazon nog ruim de tijd om te groeien en bloeien zodat je, wanneer de temperaturen echt flink gaan stijgen, kunt genieten van een mooie groene tuin. Het enige nadeel van een gazon strooien in deze maanden, is dat je extra voorzichtig moet zijn met het betreden van het gazon. Het gazon moet na het strooien namelijk zoveel mogelijk rust krijgen. Spelende kinderen, voetstappen en honden kan het gazon dan nog niet gebruiken!

Hulp of advies nodig over wanneer tuin aanleggen?

Is je tuin aan vernieuwing toe en wil je de voordelen van tuinaanleg in deze maanden graag benutten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wie weet staan je nieuwe bomen en klimplanten deze winter nog in jouw tuin! Ook kun je bij Bersselaar Groen terecht voor tuinontwerp en tuinrenovatie.